Tájékoztató üzlettípus bejelentési kötelezettségről

 

 

2021. január 1-től a vendéglátó üzleteket üzlettípusokba kell sorolni, és ezt legkésőbb 2021. március 31-ig be kell jelenteni a jegyzőnek.* A vonatkozó kormányrendelet tizenegy üzlettípust rögzít (lásd lent), üzletenként pedig egy üzlettípust lehet megjelölni.

 

A bejelentőlap az alábbi linken érhető el:

https://terezvaros.hu/uploads/images/kereskedelmi%20tev%C3%A9kenys%C3%A9g%20bejelent%C3%A9s%202021_2021.01.11.pdf

 

 

A hiánytalanul kitöltött bejelentőlapot aláírva, egy példányban, a Kereskedelmi osztálynak címezve kell eljuttatni

  • személyesen a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán leadva (1067 Budapest, Eötvös u. 4.),
  • postai úton Terézváros Polgármesteri Hivatalába (1067 Budapest, Eötvös u. 3.), vagy
  • hivatali kapun.

 

 

A hiányosan kitöltött vagy a kötelező csatolmányok nélkül benyújtott bejelentés meg nem tett bejelentésnek minősül.

           

 

1. Étterem

Fő terméktípusa:

Melegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a vendégeknek biztosítani kell a helyszíni fogyasztás lehetőségét.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket helyben készítik, főzőkonyhával rendelkezik.

 

2. Büfé

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

3. Cukrászda

 

Fő terméktípusa:

Cukrászati készítmény, édesipari termék

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

A cukrászati termékeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

 

4. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely

Fő terméktípusa:

Kávéital, alkoholmentes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

 

5. Italüzlet, bár

Fő terméktípusa:

Szeszes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

 

 

 

6. Zenés-táncos szórakozóhely

Fő terméktípusa:

Szeszes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

Zenés szolgáltatást nyújt, tánctérrel rendelkezik. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (poharak stb.).

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

7. Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5629 - Egyéb vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a helyszíni fogyasztás lehetőségét kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum tálalóval vagy melegítőkonyhával kell rendelkeznie.

 

8. Gyorsétterem

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum befejező konyhával rendelkezik.

 

 

 

 

9. Rendezvényi étkeztetés

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5621 - Rendezvényi étkeztetés

Üzemeltetés típusa

Alkalmi

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás helye a rendezvény. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

10. Alkalmi vendéglátóhely

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Alkalmi

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

Meghatározott helyen üzemel. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Telepített food truck, borozó egy borfesztiválon

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

11. Mozgó vendéglátóhely

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Alkalmi

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

Folyamatosan változtatja a helyét, nem tartózkodik huzamosabb ideig egy helyben. A kiszolgálás önkiszolgáló értékesítés formájában történik nem biztosít ülőhelyet, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Mozgó food truck, mozgó (kiskocsin) borozó egy borfesztiválon

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

 

 

* A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 2021. január 1-től hatályos módosítása