Tájékoztató Terézváros zöld programjáról

Terézváros a területéhez képest európai és hazai viszonylatban is rendkívül alacsony zöldfelülettel rendelkezik. A kerületben az egy főre jutó zöldfelületi arány a második legalacsonyabb a fővárosban. Ezen az egészségünk, a közérzetünk, valamint a klímaváltozás káros hatásainak kiküszöbölése miatt lényegesen javítani szeretnénk. Ebben kérjük a segítségüket és az aktív részvételüket.


A társasházakon kihelyezett növények élettani folyamatai rendkívül kedvezőek a házban élők számára: nő a páratartalom, a növények megkötik a port, és kis mértékben ugyan, de csökkentik a zajt is. Az üresen, kihasználatlanul hagyott felületeknél pedig esztétikusabbak. Éppen ezért több olyan programunk is lesz, amelyek a társasházak zöldítését célozzák. Az alábbiakban erről olvashatnak.


Keressük az ideális tűzfalat


Keresünk egy vállalkozó kedvű társasházi közösséget és egy tűzfalat, amely megfelel arra, hogy első, kísérleti falként vegyen részt a Zöld fal programunkban. Az előttünk álló években tájépítészek és más szakértők bevonásával a kerületi tűzfalakból zöld, „lélegző” falakat szeretnénk kialakítani.
Idén egy tűzfalat alakítunk át próbaképpen. Amennyiben érdekli a lakóközösségüket a lehetőség, akkor a temesvari.szilvia@terezvaros.hu email címre várjuk jelentkezésüket.


Virágos ablak és erkély pályázat


Motiválni és díjazni szeretnénk azokat a lakókat, akik erkélyeik és ablakaik növényesítésében, virágosításában élen járnak, és ezzel példát mutatnak másoknak. Az idén induló pályázat részleteit, a pályázás módját hamarosan közzétesszük a www.terezvaros.hu honlapon, a Terézváros magazinban és az önkormányzat Facebook-oldalán.


Pályázat társasházi zöldfelületek fejlesztésére


Az előző évekhez hasonlóan idén is kiírjuk a társasházi zöldfelületek fejlesztését támogató pályázatunkat. Ez Terézváros zöldfelületének növelését, a társasházak belső udvarainak, előkertjeinek megújítását, növényanyagának növelését és frissítését célozza. Az erre fordítóható összeget idén 6 millió forintra növeltük. A korábbiaknál komplexebb, az udvar átfogóbb növényesítését tervbe vevő pályázatokat várunk.

A társasház-zöldítési pályázatok beadási határidejéről a koronavírus-járvány függvényében fogunk dönteni. A pályázati felhívást a fent említett kommunikációs felületeinken tesszük közzé.
Tájékoztatásul jelzem, hogy a fővárosi önkormányzat hasonló pályázati kiíráson dolgozik, és ebben a munkában kerületünk is részt vesz. Jövőre tervezzük a pályázati rendszer olyan módon történő átalakítását, amelyben a társasházi közösségek szakértői, tájépítészi segítséget is kapnak a tervek kialakításához. A kerület zöldítése mellett a környezetünk védelmére, tisztaságára is nagyobb figyelmet fordítunk.


Használt sütőolaj ingyenes, szelektív gyűjtése a társasházakban


A lefolyóba öntött használt sütőolaj rendkívül környezetkárosító. Egy liter sütőolaj körülbelül 100 köbméter vizet szennyez be, rákkeltő anyagokat tartalmaz, és eltömítheti a szennyvízelvezető csatornákat. A használt sütőolaj szelektív gyűjtése tehát nagyon fontos a környezetvédelem, különösen a vizek védelme miatt.

Éppen ezért szeretnénk megteremteni a társasházak számára a lehetőséget, hogy a háztartásokban keletkezett használt sütőolajat kényelmesen, minél kevesebb idő- és energiaráfordítással tudják ártalmatlanítani. Mivel a kerületben nincs üzemanyagtöltő állomás, amely átvenné a lakosságtól az összegyűjtött sütőolajat, az önkormányzat megszervezi, hogy a társasházaknál egy speciális gyűjtőedénybe lehessen önteni az olajat. A gyűjtőedényt a hatósági engedélyekkel rendelkező szolgáltató rendszeresen üríteni fogja.

A programba jelentkező társasházak a fent megadott email címen regisztrálhatnak, és az önkormányzat munkatársai felveszik velük a kapcsolatot. A programban való részvétel ingyenes.

 


Végezetül kérem Önöket, értesítsék a társasházak lakóit, hogy Terézvárosban 2020. március 1. és május 30. között kötelező ebösszeírást tartunk.
Az összeíráskor gyűjtött adatok segítenek az ebrendészeti, állatvédelmi és közegészségügyi feladatok ellátásában. Emellett képet kapunk a kerületben élő kutyák számáról és lakóhelyükről, amely alapján a fejlesztéseket tervezni tudjuk (futtató, kutyapiszokgyűjtő stb.).
Felhívjuk a figyelmüket, hogy a tulajdonosoknak akkor is kötelességük a kutyákat háromévente regisztrálni, ha ezt már korábban megtették.

További intézkedésig az ebösszeírás kizárólag online történik, a koronavírus-járvány végéig a ebösszeíráshoz szükséges adatlapok csak az önkormányzat honlapjáról (https://www.terezvaros.hu/ugyintezes#allatvedelmi-ugyek) tölthetők le, és a kitöltött adatlapot e-mailben a hivatal@terezvaros.hu vagy az o.utcai.allatorvos@gmail.com címre juttathatók vissza, vagy elektronikusan az E-Önkormányzat portál felületén (https://ohp-20.asp.lgov.hu/ugyinditas), a Budapest VI. kerület/Ügyindítás/Általános vagy egyéb igazgatási ügyek/ebnyilvántartás menüpont alatt elérhető adatlapon keresztül nyújtható be.

 


Bízom benne, hogy közösen sikerül zöldebbé, élhetőbbé tenni Terézvárost.
Várjuk jelentkezésüket, javaslataikat és kéréseiket.

 

 

Temesvári Szilvia
klímavédelemért felelős alpolgármester