Szmogriadó: Használjuk a tömegközlekedést!

A Kárpát-medencét az utóbbi napokban feltöltő hideg, fagyos légtömeg, , az úgynevezett hidegpárna kialakulása miatt olyan mértékben romlott a levegő minősége, hogy Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának kihirdetése vált szükségessé.  

 

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát akkor rendeli el a főpolgármester, ha a fővárosban három mérőállomáson egy időben mért légszennyezőanyag-koncentráció meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, azaz a 75 µg/m3-t.

 

Ilyenkor arra kérik a lakosokat, hogy – lehetőség szerint - ne használják gépjárműveiket, helyette inkább a közösségi közlekedést vegyék igénybe.

 

Ezen kívül lehetőség szerint mellőzzék az autósok a járművek indokolatlan, álló helyzetben történő alapjárati üzemeltetését. Amennyiben tehetik, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

Ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárd tüzelésű kandallók, cserépkályhák helyett azt üzemeljék be. A szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői azzal járulhatnak hozzá a légszennyezettség csökkenéséhez, hogy visszafogják kibocsátásukat.

 

Mindemellett figyeljünk a veszélyeztetett csoportokra: gyermekekre, idősekre, betegekre. Nekik azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne tartózkodjanak a szabadban és lehetőség szerint kora délután szellőztessenek.