Legyen részese egy országos felmérésnek!

Az Országos Közegészségügyi Intézetben (továbbiakban: OKI) elindult egy komplex népegészségügyi projekt (EFOP-1.8.0-VEKOP-17-000001-2017), amelynek egyik témája az ivóvízzel az emberi szervezetbe jutó ólom vizsgálata. Az ólom egy mérgező nehézfém, egészséget károsító hatása már régóta közismert.

Az ivóvíz ólom tartalma a hazai és európai uniós jogszabályok szerint legfeljebb 10 µg/l lehet. A csapvizekben jellemző ólom tartalom elsősorban a várandósok és 3 év alatti kisgyermekek esetén okozhat egészség problémát, elsősorban a magzat és a kisgyermek szellemi fejlődésére lehet ártalmas hatással. Az ólom elsősorban a régi épületekben helyenként még meglevő ólomcsövekből kerülhet az ivóvízbe. Az ólom tartalmú ivóvíznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom jelenlétére, sem annak mennyiségére. Abban az esetben is lehet a csapvizének határérték felett az ólom tartalma, ha Ön semmilyen panaszt nem észlel az ivóvízzel kapcsolatban.

A projekten belül az ún. „nyitott laboratórium” keretében az OKI évente 1000 minta erejéig lehetőséget ad arra, hogy a lakosok saját csapvizükből mintát vegyenek, eljuttassák az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltassák a csapvizük ólom tartalmát. Elsősorban a kockázati csoportba tartozók (várandósok, 3 év alatti kisgyermeket nevelők, régi épületekben élők) jelentkezését várjuk. Az OKI az előzetes jelentkezés és egyeztetés alapján szakmai szempontból értékeli a vízvizsgálatok szükségességét.

A jelentkezés részleteiról itt olvashatnak tájékoztatást.