Információ a 2022. évi parkolási engedélyekről

A lakossági és a parkolóházas parkolási engedélyek személyesen az Ügyfélszolgálaton vagy elektronikusan igényelhetők a https://parkolas.eterezvaros.hu oldalon. Elektronikus igénylés esetén az eljárás díja bankkártyával vagy utalással fizethető.

 

2021. évtől matricát nem kell elhelyezni a gépjárműveken, így a lakossági parkolási engedély kiváltása esetén  személyesen nem kell befáradni.

 

Parkolóházas engedély igénylése esetén csak a regisztráció (adatok megadása, parkolóház kiválasztása) végezhető el elektronikusan. Ennél az engedély típusnál szükséges egy előzetes Használati és díjfizetési megállapodás aláírása az önkormányzattal, mely miatt valamint a parkolókártya átvétele miatt be kell fáradni az Ügyfélszolgálatra.

 

Ha személyes ügyintézésre van szükség, akkor a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán van erre lehetőség:      Budapest VI. Eötvös u. 4.

 

A 2022 évi engedélyek személyesen január 3-tól válthatóak ki.

 

Nyitvatartási idő:

Hétfő: 8.00 – 18.00

Kedd: 8.00 – 16.00

Szerda: 8.00 – 16.30

Csütörtök: 8.00 – 16.00

Péntek: 8.00 – 13.30

 

A 2022 évi engedélyek online 2021. december 27. napjától már igényelhetőek, az ügyintézés azonban ebben az esetben is 2022. január 3-tól történik.

 

Lehetséges fizetési módok az Ügyfélszolgálaton: sárga csekk vagy bankkártya.

 

Ügyintézőinknek nem áll módjukban készpénzt elfogadni!

 

A kérelemhez szükséges dokumentumok:

 • személyazonosító okmány;
 • lakcímkártya lakóhelyet igazoló oldala;
 • érvényes forgalmi engedély;
 • szükség esetén a munkáltató és a munkavállaló megállapodása a gépjármű kizárólagos használatba adásáról, aláírási címpéldány, lízing- illetve bérleti szerződés;

Meghatalmazással történő ügyintézés esetén a fentiek másolataira van szükség.

 

Lakossági várakozási engedély:

 

Személyenként egy, lakásonként maximum kettő lakossági parkolási engedély adható ki. Az első lakossági várakozási engedélyért csak a költségtérítés 1920 Ft-os díját kell megfizetni. A második gépjárműre kiadott hozzájárulás esetében ezen felül várakozási díj is fizetendő. Két gépjárműre szóló engedélykérelem leadása esetén a jogosultaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy melyik gépjármű minősüljön az elsőnek és a másodiknak. (Enélkül nem adható ki az engedély.)

 

Kiváltható engedélyek 2 db gépjármű esetén:

 

 • kettő parkolóházas parkolási engedély
 • kettő lakossági várakozási engedély (második gépjárműre kiadott hozzájárulás esetében a költségtéritési díjon felül várakozási díj is fizetendő)
 • első gépjármű tekintetében parkolóházas parkolási engedély, második gépjármű esetében lakossági várakozási engedély (második gépjárműre kiadott lakossági várakozási engedély esetében a költségtéritési díjon felül várakozási díj is fizetendő)

 

Parkolóházas várakozási engedély:

 

Személyenként egy, lakásonként maximum kettő parkolóházas parkolási engedély adható ki.

Aki parkolóházas várakozási engedélyt vált ki, az önkormányzattal szerződött parkolóházak egyikében veheti igénybe a parkolást és ezzel egyidejűleg lemond a lakossági várakozási hozzájárulás jogcímen Budapest VI. kerületi közterületi várakozási övezetekben történő parkolás jogáról. A parkolóházas várakozási hozzájárulás díjából az önkormányzat a nagycsaládos és nyugdíjas igénylők részére az első autó után kedvezményt biztosít.

 

Lakásonként az első autóra kiváltott parkolóházas várakozási hozzájárulás esetén a második autóra lakossági várakozási hozzájárulás csak a második autóra vonatkozó várakozási díj megfizetése után adható ki.

 

Parkolóházas engedély igénylése esetén csak a regisztráció (adatok megadása, parkolóház kiválasztása) végezhető el elektronikusan. Ennél az engedély típusnál szükséges egy előzetes Használati és díjfizetési megállapodás aláírása az önkormányzattal, mely miatt be kell fáradni az Ügyfélszolgálatra.

 

A következő parkolási engedélyek ügyintézése a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (Eötvös utca 4., hivatali ügyfélfogadási időben) zajlik:

 

 • gazdálkodói, egészségügyi és ideiglenes (szervizelés, javítás idejére kiadható) várakozási hozzájárulások;
 • az Operaház környékén állandó lakcímmel rendelkező lakosok lakossági várakozási, lakossági behajtási, valamint lakossági behajtási-várakozási hozzájárulásai;
 • 2021. évi lakossági várakozási hozzájárulások amennyiben nem az online ügyintézést választja;
 • parkolóházas várakozási hozzájárulások

 

Amennyiben a kérelmező természetes személy ÉS a kérelmező az érintett gépjármű üzembentartója Terézvárosban állandó lakóhellyel rendelkező lakos ÉS egy állandó lakóhelyen egy autóra kérnek csak engedélyt, a 2022. évre lakossági parkolási engedély-kérelem postai úton is benyújtható. (Az elbírálási határidő 15 munkanap.)

 

A lakossági parkolási engedély a Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületeken, valamint a Király utca, Lövölde tér, Városligeti fasor mindkét oldalán és a VII. kerületben a Király utcára, Lövölde térre és Városligeti fasorra merőleges utcákban az első keresztutcáig terjedő várakozási területeken díjmentes és időtartam-korlátozás nélküli várakozást biztosít.

 

További információk és feltételek innen olvashatók.

 

Az Ügyfélszolgálati Irodát a 06 1/ 351-8939-es telefonszámon lehet elérni. Kérdéseit, észrevételeit a parkolas@terezvaros.hu e-mail címre tudja megküldeni.