Indul a „Tiszta utca, rendes ház” program

Az önkormányzat kiemelt feladatának tartja a kerület tisztán tartását. Most a lakóközösségeket is ösztönözni szeretnénk arra, hogy a jogszabályokban előírt, kötelező takarítási feladataikon túl vállaljanak és tegyenek többet azért, hogy közvetlen környezetük tiszta legyen.

 

A „Tiszta utca, rendes ház” pályázaton azok a társasházak és lakásszövetkezetek indulhatnak, amelyek vállalják, hogy védnökségbe veszik azt a közterületet, ahol takarítási kötelezettségük van. Ezzel a kötelező feladatok elvégzésén túl egyéb munkát, így például graffitik eltávolítását, a házfalak és a ház előtti oszlopok matricamentesítését, környezetkímélő szerekkel való fertőtlenítést, vagy a nagynyomású járdamosást is vállalják. A Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. a pályázók által gondozott területet rendszeresen ellenőrzi majd, pontozza a tisztaságot, és az eredményről havonta tájékoztatja a résztvevőket.

 

A programban az első 50 érvényes pályázatot benyújtó jelentkező vehet részt. A benyújtási határidő 2021. december 15. (ez történhet elektronikusan és személyesen is). Az együttműködés a pályázatok elbírálása után kezdődik és 2022. január 21-től május 21-ig tart. A közterületek tisztaságáért legtöbbet tevő, a helyszíni ellenőrzéseken kapott legtöbb pontszámot elérő társasházak vagy lakószövetkezetek pedig pénzbeli díjazást kapnak. A díjak átadására 2022. június 21-én kerül sor.

 

Az ellenőrzéseken kapott pontszámok alapján a legjobban szereplő ház 1 millió forintot kap, de még a 25-ként rangsorolt résztvevő is 135 ezer forintban részesül. A pályázat teljes keretösszege 10 millió forint.

 

A részletekről, a benyújtáshoz szükséges dokumentumokról a pályázati felhívásból lehet tájékozódni, és ITT található a jelentkezési lap, valamint a nyilatkozat nyomtatványa is.