Hőségriasztás lép életbe

Az időjárás előrejelzések szerint június 19. és 22. között tartós kánikulára kell felkészülni, a tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást adott ki. Az extrém meleg mindenki szervezetét megviseli, de az átlagosnál is nagyobb egészségügyi kockázattal jár a gyerekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében, ezért néhány szabályt érdemes betartani.

Az első és legfontosabb a folyadék pótlása, ilyenkor napi 2-4 liter vizet kell fogyasztani, ennek egy része étkezés során, magas víztartalmú gyümölcsök fogyasztásával is bejuttatható a szervezetbe.

A déli órákban, 12 és 15 óra között nem szabad a tűző napon tartózkodni, a halasztható programokat, bevásárlást, ügyintézést célszerű reggelre időzíteni.

Fontos, a lakás hűtése. Napközben legyenek az ablakokok csukva, éjszaka érdemes szellőztetni. Nemcsak a hőség, de a túlzott hűtés is káros, hőhullámok idején az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli, a légkondit is így kell beállítani.