Egyetemisták mérik fel a védett épületeket

A Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodája 2016. őszén indította el a Helyi védett épületek vizsgálata című programját, amelynek célja a helyi, egyedi védelem alatt álló épületek értékeinek, a védettség tárgyának megállapítása és a jelenlegi állapot dokumentálása.

 

A program keretében az épületeket felmérése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának diákjainak segítségével történik.

 

Az Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszék féléves tárgya keretében adja ki a diákoknak feladatként ezt a munkát. Az idei félévben 70 hatodik kerületi, helyi védettségű épület kerül górcső alá. A féléves feladat részét képezi az adott házak helyszíni vizsgálata is. Ennek során a hallgatók 3 fős csoportokban „mérik fel” a külső-belső homlokzatokat, a közösségi tereket, a lépcsőház(ak)at, a belső udvart, a kapualjat, esetleg a padlást és a pincét is. A bejárás ezekről fényképeket készítenek. A diákok szeptember 29-én és október 6-án keresik fel Terézváros védett épületeit.