Bezárnak az óvodák és bölcsődék, csak ügyelet lesz

 

Az önkormányzat mindent elkövet, hogy lassítsa a koronavírus-járvány terjedését, ezért az itt élők egészségének védelmében Soproni Tamás polgármester és Miyazaki Jun, humánügyekért felelős alpolgármester vezetésével a helyi operatív törzs ma az alábbi döntéseket hozta:

 

 

Március 16-től, azaz hétfőtől a terézvárosi óvodák és bölcsődék a koronavírus elleni védekezés miatt határozatlan ideig bezárnak, és ügyeleti rendszerben működnek. Minden intézményben lesz ügyelet, de ezt csak az vegye igénybe, aki nem tud más megoldást gyermeke elhelyezésére! Az intézményvezetők minden szükséges tájékoztatás megadnak a szülőknek. Az intézkedés mindaddig marad érvényben, amíg a kormány döntése értelmében az iskolák is zárva tartanak.
 

1. Minden szociálisan rászoruló gyermeknek (bölcsődés, óvodás, iskolás), aki csak a nevelési-oktatási intézményben jut meleg ételhez, az önkormányzat biztosítja az ellátást, szükség esetén az étel házhozszállítását is.

 

2. Határozatlan ideig hétfőtől lezárja az önkormányzat a játszótereket, a sportpályákat és a SportPontot. A Podmaniczky úti kutyafuttató nyitva marad, de kérjük, csökkentsék az ott töltött időt a lehető legrövidebbre, és kerüljék a csoportos beszélgetéseket.

 

3. Határozatlan időre bezár a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona.

 

4. Bezárt, és bizonytalan ideig nem fogad ügyfeleket a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. parkolási és bérlemény ügyekkel foglalkozó ügyfélszolgálata.

 

5. A Terézvárosi Gondozó Szolgálatnál és a Terézvárosi Gyermekjóléti Szolgálatnál is jelentkezhetnek azok a családok és idősek, akik segítségre szorulnak:

Gondozó Szolgálat (reggel 8-től 18 óráiig hívható szám): +36 413 6601

Gyermekjóléti Szolgálat (non-stop hívható szám): +36 1 344 6060

 

6. A TEGOSZ az intezmenyvezeto@tegosz.hu e-mail címen fogadja azoknak az  önkénteseknek a jelentkezését, akik segíteni tudnak idősek ellátásban (pl.bevásárlás).

 

7. Az önkormányzat extra melegétel adagokat rendel a TEGOSZ-on keresztül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára, és ezek kiszállításáról is gondoskodik.

 

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat az alábbiakat javasolja:

 

 • Krónikus betegségben szenvedő, de változatlan állapotú betegek az esedékes gyógyszereik felírását kérjék telefonon. A gyógyszereket a beteg TAJ számának bemondása és saját személyi okmányainak bemutatásával a hozzátartozók is kiválthatják.
   
 • Akut légúti megbetegedés esetén a más okból előjegyzett szűrővizsgálatot vagy kontroll-vizsgálatot halasszák egy későbbi időpontra. Erről telefonon egyeztessenek előzetesen a háziorvossal vagy a szakrendelővel.
   
 • Megfázás, influenza-jellegű betegség esetén ne menjenek közösségbe, munkahelyre, rendelőbe, inkább hívják telefonon a háziorvosukat!
   
 • Mossanak gyakran kezet szappannal vagy használjanak kézfertőtlenítő oldatot!
   
 • Sose érintsék az arcukat, szájukat, orrukat szennyezett kézzel!
   
 • Sose köhögjenek, tüsszentsenek a tenyerükbe, hanem inkább az alkarjukkal vagy zsebkendővel takarják el a szájukat!
   
 • Kerüljék a tömeget!
   
 • Szellőztessenek gyakran, mozogjanak sokat, fogyasszanak vitaminokban gazdag ételeket, gyümölcsöt, nyers zöldségeket!
   
 • Ne utazzanak olyan országba, ahol már kialakult a járvány!

 

Azok, akik elmúlt 14 napban a koronavírus járvány által veszélyeztetett területen jártak és  jelenleg légúti betegség tüneteit észlelik magukon, ne menjenek el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívják fel háziorvosukat vagy az alábbi információs vonalat:

 

06 80 277 455 vagy 06 80 277 456

koronavirus@bm.gov.hu

 

 

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!