Az önkormányzat ahogy korábban, úgy most is támogatja emlékmű állítását

A terézvárosi önkormányzat szándéka a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben semmit sem változott. Hatmillió forinttal támogatja a Szinyei Merse Pál Alapítványt abban, hogy a veronai buszbaleset áldozatainak emlékművet állítson.

Közel egy éve egyeztetett utoljára az önkormányzat és a gimnázium alapítványa a felállítandó emlékműről és annak anyagi támogatásáról. Ekkorra már kiderült, hogy a tervezett helyszínen nem lehet emlékművet állítani, mivel az világörökségi terület. Az alapítvány és a gimnázium vezetésével ekkor teljes egyetértésben az a megállapodás született, hogy amíg nincs meg a végleges helyszín és terv, a pénz visszakerül az önkormányzathoz. Erre a lépésre a civil szervezetekre vonatkozó elszámolási szabályok miatt volt szüksége az alapítványnak. Egy alapítvány ugyanis csak akkor tud pályázatokon indulni, ha nincs olyan korábbi támogatása, amivel nem számolt el. Ennek a lépésnek köszönhető az, hogy az alapítvány az elmúlt évben többször, több célra is kaphatott az önkormányzattól is támogatást.

Az önkormányzat tehát azért, hogy az intézmény ne essen el az elmúlt években egyéb támogatásoktól, az emlékműre elkülönített 6 millió forintot jelenleg letéti számlán kezeli, és akkor utalja, amikor az alapítvány azt kéri. Ez a döntés a gimnázium alapítványának érdekében és az alapítvánnyal teljes egyetértésben született azért, hogy az áldozatok méltó emlékműve megvalósulhasson.