Aláírásunkkal támogathatjuk a nemzeti régiókat

Terézváros képviselő-testülete legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy támogatja a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezését. A testület példáját bárki követheti, ha aláírja az erről szóló javaslatot.

 Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács idén májusban polgári kezdeményezést indított azért, hogy uniós jogszabály szülessen az úgynevezett nemzeti régiók támogatásáról. Ennek célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területektől. A kezdeményezők szerint így érhető el, hogy ezeknek a sajátos jellegzetességekkel bíró, de közigazgatási hatáskörrel nem rendelkező körzeteknek is biztosítva legyen az uniós forrásokhoz való egyenlő hozzáférése.

A Székely Nemzeti Tanács szerint a tét az, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei rendelkeznek-e a jövőben azokkal az erőforrásokkal, amelyek kultúrájuk, identitásuk megőrzéséhez szükségesek.

A kezdeményezőknek 2020. május 7-ig legalább hét különböző tagállamból egymillió európai uniós polgár aláírását kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre vegye a javaslatot, majd megszülethessen az uniós szintű jogszabály a nemzeti régiók kiemelt támogatásáról.

A határon túli közösségeink a magyar kultúra fontos pillérei. Fontos, hogy sajátos körülményeik között is biztosítható legyen kulturális önazonosságuk megőrzése. A külhoni magyar közösségek nyelvi, kulturális és politikai jogainak érvényre juttatása ezért megkerülhetetlen feladat számunkra.

A nyilatkozathoz aláírásunkkal itt csatlakozhatunk: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative