Hassay Zsófia polgármester

Mérföldkő a kerület fejlődésében

Mérföldkövet jelent Terézváros fejlődésében az a nagyszabású állami beruházás, amelynek keretében az elvetélt kormányzati negyed területén valósul meg a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és létesül körülötte városi park hatalmas zöldfelülettel. Az erről szóló kormányhatározat tegnap este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Gyurcsány-féle – soha meg nem valósult – kormányzatinegyed-beruházás jó időre megpecsételte az állami tulajdonban lévő terület sorsát. A lefújás pillanatában már több mint tízmilliárd ablakon kidobott forintba került. A Nyugati pályaudvar melletti Eiffel tér és a Podmaniczky utca, illetve a Ferdinánd híd által határolt terület Terézváros és egyben Budapest belvárosának legértékesebb, egybefüggő, nagy részben üres területe. A most megjelenő kormányhatározat értelmében a Fővárosi Nagycirkusz kerül ide, s rögtön meg is kezdődnek a beruházás előkészítésének munkálatai, mind a forrásigény, mind az ütemezés tekintetében.

Terézváros polgármestereként nagy örömmel fogadtam a hírt, hiszen jó helyre kerül az egykor szebb napokat látott, népszerű Fővárosi Nagycirkusz, emellett hatalmas területen jöhet létre városi park, zöldfelület, amelyre nagy szükség van a sűrűn beépített Terézvárosban. Ellentétben az egykori tervekkel, amelyek szerint minisztériumi épületek sorát, betonkolosszusokat építettek volna ide.

Ez a jelentős állami beruházás tovább növeli nemcsak a világörökség részét jelentő területek, hanem az egész kerület értékét, hiszen Terézváros öröksége, építészeti, kulturális értékei mellé most nagy területen létesül zöldfelület, amelyből éppen történeti és városépítészeti okokból kevés van a kerületben.