Hassay Zsófia polgármester

Idén már négymilliárd jut fejlesztésre

Kedves terézvárosiak! A képviselő-testület februári ülésén elfogadta Terézváros idei költségvetését, mely újabb bizonyítéka annak, hogy a „jó gazda” módjára történő gondolkodás, gazdálkodás meghozza az eredményt.

Ebben az évben is tovább próbáljuk fokozni a tempót: Még többet fordítunk értékmegőrzésre, fejlesztésre, nagyobb mértékű és szélesebb körben elérhető önkormányzati támogatásokra, melyeknek minden eddigi elemét megtartjuk és a ráfordítások összegét is növeljük.

 

Kerületünk költségvetésének főösszege idén 19, 5 milliárd forint. Adósságunk nincs, hitelfelvételre nem volt szükség, az általános tartalékban 118 millió, míg a fejlesztési tartalékban 788 millió forint áll rendelkezésre. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy nem vezettünk be új adót, s a meglévők mértékét sem emeltük.

 

Kedves terézvárosiak!

 

Az észszerű gazdálkodásnak köszönhetően önkormányzatunk már nemcsak rászorultságtól függően nyújt támogatást a kerület polgárainak, hanem alanyi jogon is. A korábban bevezetett juttatások egy része (születési támogatás, idősek világnapja alkalmából adott támogatás, karácsonyi csomag) a jövedelmi viszonyoktól továbbra sem függ, minden érintettnek jár. Kimondhatjuk, hogy az újszülöttektől a nyugdíjasokig minden korosztály számára létezik önkormányzati támogatási forma. Az összes szociális kiadás mértéke a korábbi 222 millióról 408 millió forintra emelkedik, a támogatottak köre pedig 11 ezer 700-ról több mint 14 ezerre nő. Civil szervezeteink támogatási kerete 12 millióról 14 millióra bővül, a kerületben működő egyházakat 25 millió helyett idén 40 millió forinttal támogathatjuk, de önkormányzati forrásból az oktatási-nevelési és szociális dolgozók (kb. 300 fő) is részesülnek illetménykiegészítésben.

 

Kedves terézvárosiak!

 

A legszembeötlőbb fejlesztések azok, melyek utcáinkon, tereinken, épületeinken figyelhetők meg. Ilyen célokra idén mintegy 4 milliárd forintot szánunk. A Hunyadi téri csarnok 1, 3 milliárd, a Patróna óvoda 760 millió, a Szív óvoda fűtőrendszere 13 millió, a TAZI fűtőrendszere 35 millió, az Erkel iskola vendéglő helyisége 65 millió, a Szinyei Gimnázium vízhálózata 39 millió, a TESZ energetika rendszere 140 millió, a TESZ egyéb részlegei 380 millió, a védőnői szolgálat bázisa 120 millió, a Jókai tér 325 millió, a Lövölde tér 80 millió forintból újulhat meg, korszerűsödhet, s az itt szolgáló rendőröknek további 80 millió forintból alakítunk ki szolgálati lakásokat.

 

Kedves terézvárosiak!

 

A tavaly novemberben megnyitott, Hunyadi téri jégpálya február 17-én zárta kapuit. A terézvárosiak számára ingyenesen igénybe vehető, esténként kivilágított pályán két és fél hónapon át délelőttönként a kerületi óvodásokat, iskolásokat, délutántól pedig az itt élők csúszkálhattak kedvükre.

 

Kedves terézvárosiak!

 

A farsang időszakát éljük. Kerületünk iskoláiban, óvodáiban, de még az időseket ellátó intézményekben is sorra rendezik azokat a vidám, tavaszváró, jelmezes mulatságokat, melyekre mindig nagy lelkesedéssel készülnek a résztvevők, s – ha csak tehetjük – mi, az önkormányzat vezetői is szívesen kapcsolódunk be az ünnepi programokba.

 

2019. február 26.