Zsidó áldozatokra emlékeztek

Az 1945. január 7-e éjjelén a Jókai utca 1. alól elhurcolt zsidók emléktáblája előtt helyezték el a kegyelet kavicsait Soproni Tamás polgármester és Finali Gábor, a Hunyadi téri Ábrahán sátra zsinagóga vezetője.

Hetvenhat esztendővel ezelőtt, 1945. január 7-e éjjelén a svéd nagykövetség oltalma alatt álló Jókai utca 1. szám alatti védett házból több száz zsidó honfitársunkat hurcolták el a rájuk törő nyilasok, akik az utolsó napjaikat élték a szovjet seregek által bekerített Budapesten.

 

 

 

 

Minden mindegy alapon, a diplomáciai mentességeket semmibe véve kegyetlen brutalitással gyilkolták meg a zsidókat és a zsákmányon marakodva gyakran egymást is. A svéd követségi házból 260 embert vittek el. A nőket és a gyerekeket Raoul Wallenbergnek és a svéd nagykövetség munkatársainak sikerült a gettóba menekíteni, a férfiakra pedig válogatott kínzások vártak, majd a Duna-parton és a környékbeli utcákban kivégezték őket.

 

 A történtekre a ház falán ma emléktábla emlékeztet, itt helyezte el a megemlékezés virágait és kavicsokat Soproni Tamás polgármester és Finali Gábor, a Hunyadi téri Ábrahám sátra zsinagóga vezetője.

 

 

Szöveg: G.E.

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség