Zombai Tamás lett Terézváros Szociális Segítője

Első ízben vehette át férfi a szociális területen végzett munkáért járó legrangosabb kerületi elismerést, a Terézváros Szociális Segítője emlékérmet. A kitüntetést a szociális munka napja alkalmából november 13-án az Eötvös10-ben megrendezett ünnepségen Zombai Tamásnak, a kerületi családok átmeneti otthona munkatársának Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Simonffy Márta humán területekért felelős alpolgármester adta át.

 

Hassay Zsófia a Terézváros szociális intézményeiben dolgozók köszöntését követően rövid beszédében felidézte a szociális munka napjának történetét, s elmondta, hazánkban november 12-e 2000-ben vált az ágazatban dolgozók ünnepnapjává, amikor kifejezzük tiszteletünket és megbecsülésünket mindazoknak, akik ezt a nehéz, de rendkívül szép hivatást választották és nap mint nap gyakorolják.

 

 

Horváth Zoltánné, a Terézvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője Hassay Zsófia polgármestertől és Simonffy Márta alpolgármestertől vehette át a jutalmát 

 

Hangsúlyozta: akik arra vállalkoztak, hogy a rászorulókról, gyermekekről, idősekről, elesettekről, kiszolgáltatottakról vagy krízishelyzetben lévő embertársaikról gondoskodnak, a szakmai felkészültségen és elkötelezettségen túl fontos, hogy folyamatosan képezzék magukat. Professzionális tudás nélkül ugyanis nem lehet hatékonyan segíteni, gondozottjaiknak előbb halat, azután hálót adva felvértezni őket azokkal a képességekkel, amelyek birtokában később már önállóan is felelősen kormányozhatják életüket.

 

 

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Terézéno vezetője, Kecskés Andrea munkáját is jutalommal ismerte el az önkormányzat

 

Szólt arról is, hogy annak ellenére, hogy a szociális ellátó- és gondozórendszerben tevékenykedő szakemberek temérdek kihívással, nehezen megoldható problémával találkoznak, a kudarc szót törölniük kell a szótárukból. Céljaik elérése érdekében folyamatosan azt kell sugározniuk, hogy mindig van megoldás, mindig van remény.

 

Ezt a hitet, testi, lelki állóképességet és helytállást igyekszik meghálálni a helyi közösség és a társadalom, amikor köszönetet mond a szociális szféra dolgozóinak, és évről évre átadja a megbecsülést jelentő kitüntetéseket és jutalmakat – mondta a polgármester.

 

A szociális terület helyben adható legmagasabb szakmai elismerését idén elnyerő Zombai Tamás érdemeit méltatva Hassay Zsófia úgy fogalmazott: a Családok Átmeneti Otthonának munkatársa tudásával és kiállásával példaként szolgál azoknak a nehéz sorsú gyerekeknek és fiataloknak, akik családjukkal 1-1,5 évig a szállón élnek. Megtudhattuk, hogy a kitüntetett az egyénre szabott segítségnyújtáson, felzárkóztató korrepetáláson túl a szociális munkások főiskolai képzésében is részt vesz.

 

 

A kitüntetett a kollégáival

 

Beszédének végén a polgármester köszönetet mondott a terézvárosi szociális intézményekben dolgozóknak és azok vezetőinek egész évi fáradságos és áldozatos szakmai tevékenységükért.

 

Negyedszázados jubileuma alkalmából külön köszöntötte a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Nappali és a Családok Átmeneti Otthonának munkatársait.

 

A polgármester beszédét követően a Hatoscsatorna kisfilmje bemutatta az ünnepeltet, a kerületi szociális intézmények vezetői pedig feladataikról, munkájukról, céljaikról is beszéltek.