Zöldülhet a Szondi utca

Hogyan lehetne zöldebb Külső-Terézváros? Hová lehet például a Szondi utcában fákat ültetni? Egyáltalán, van-e mód arra, hogy fasor létesüljön 100 éve zöld nélküli, közművekkel sűrűn beépített, parkoló autókkal teli utcákban? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ szerda este Temesvári Szilvia zöldügyekért (is) felelős alpolgármester és Grabner Balázs, a Korzó Tervezési Stúdió Kft. ügyvezetője. Élő Facebook-bejelentkezésük alatt a Szondi utca egyes szakaszain virtuálisan végigsétálva mutatták be a közterület zöldítésének terveit, melyeket a lakosság véleményének figyelembe vételével készítettek el a tervezők.

 

Az alpolgármester az online bejelentkezés indulásakor arra kérte a nézőket, hogy kommentben kérdezzenek, és a lehetőségek, no és persze az anyagi vonzatok megismerése után szavazzanak, melyik megoldás tetszene nekik a legjobban: A) faültetés közműkiváltással; B) faültetés közművek közé, gyökértereléssel – erre tökéletesen alkalmasak az olyan oszlpos, lángalakú koronával rendelkező fák, mint például az Ötpacsirta utcában is bevált díszkörték, illetve egyes hárs- és kőrisfajták; C) dézsás megoldás; D) kúszónövényes kandeláber-fa.

 

 

 

 

A különböző lehetőségek látványtervei 

 

 

Grabner Balázs kitért arra, hogy egy-egy fa ára nagyban függ attól, hogy mennyi bontást, közműáthelyezést, építést igényel az ültetése – nyilván ezt mérlegelve kell majd az egyes változatok mellett vagy ellen dönteni. Egyetlen fa ültetési költsége akár 8 millió forint is lehet, szemben egy dézsás vagy kandeláberes álfa pár száz ezer forintos árával.

Temesvári Szilvia ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy vannak egyéb döntési szempontok is: óriási különbség van például egy ültetett és egy dézsás fa ökológiai értéke között, s hogy a klímaválság felől nézve a fő cél sokkal inkább a faültetés lenne.

 

 

 

Így nézne ki a Szondi utca dézsás fákkal

 

 

A tervismertetés végén a kommentekben felmerült kérdésekre reagált az alpolgármester és a Korzó Tervezési Stúdió szakembere. Egyebek mellett szó volt a dézsák teleszemeteléséről, a Szondi utca forgalmának csillapításáról, illetve a Podmaniczky Park sorsáról. Ez utóbbi kapcsán Temesvári Szilvia elmondta, hogy Terézváros célja ott is a parkosítás lenne, de mivel ez a terület csak közigazgatásilag tartozik a kerülethez, és a kormánynak is vannak vele tervei, egyelőre folynak a tárgyalások az összes érintett tulajdonossal – az elsődleges cél, hogy a parkot legalább ideiglenes hasznosításra megkapja Terézváros.

 

A tervek, legalábbis, ami a Szondi utcát illeti, készen vannak, lényegében mindegyik megoldásjavaslat 10 százalék alatti parkolóhelyvesztéssel járna csupán, ami Grabner Balázs szerint mindenki számára elfogadható áldozat. Sokkal többet nyernének a kerület lakosai a fákkal.

 

„Az, hogy Külső-Terézváros fásításából ténylegesen mi valósul meg, a testületen múlik – hívta fel a figyelmet zárásként az alpolgármester. – Vagyis azon, hogy a tagok hány forintot tartanak méltányosnak erre az ügyre elkölteni.”

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotó: A Korzó Tervezési Stúdió döntés-előkészítő tanulmányának látványterveiből