Zöld oázis a belváros közepén

Színesen, vidáman, zenével nyitották meg hivatalosan a Rózsa utcai közösségi kertet június 5-én délután.

Harminckét ágyásban zöldellnek már a növények, konyhakerti zöldségek, fűszernövények és pompáznak a kis virágok Terézváros közepén, a szűk Rózsa utcai foghíjtelken, amelyet az önkormányzat bocsátott a vállalkozó kedvű helyiek rendelkezésére.

 

 

Máris igazi csapatot alkotnak az ágyások gazdái, egymást segítve folyik a munka

 

 

A szombati megnyitón láthatóan lelkes családok, kicsik és nagyok nyüzsögtek szorgos hangya módjára. Volt, aki most palántázott, magokat szórt a gondosan előkészített talajra, mások zöld kis kannákból locsoltak. Az utolsó simításokat is ezen a hétvégén végezték a szerszámtároló faházon és az árnyékot adó, színes zászlókkal és gyógynövénycsokrokkal díszített építményeken is.

 

A szorgoskodók között ott volt Temesvári Szilvia, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármestere is, aki munkatársaival együtt maga is termeszt itt növényeket, hiszen az egyik ágyásban a polgármesteri hivatal dolgozói kaptak lehetőséget. Egy másik parcellában a szomszédos telken működő Szív utcai óvodába járó picik próbálgathatják a kertészkedést.

 

 

Kicsik és nagyok közösen tanulják, gyakorolják a kertészkedést

 

 

A többi harminc ágyást összesen nyolcvan jelentkező között sorsolták ki: a családosok és a rászorulók előnyt élveztek – tudtuk meg Temesvári Szilviától, aki azt is elárulta, hogy régi vágya teljesült ezzel a kezdeményezéssel. „Több haszna is van a kertnek: egyrészt, amit itt termelünk, arról tudjuk, hogy egészséges, nyugodtan ehetjük. Másrészt nem kell boltban vásárolni, ezzel a klímavédelmi szempontoknak is megfelelünk, kisebb az ökológiai lábnyomunk. Végül pedig közösen tehetünk valamit a környezetünkért” – mondta el érdeklődésünkre az alpolgármester.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester és Soproni Tamás a megnyitón

 

 

A közösségi kert ünnepélyes megnyitóján Soproni Tamás, a kerület polgármestere arra emlékeztetett, hogy a modern városok közös problémái között szerepel, hogy sok az autó és kevés a fa, s ez alól Terézváros sem kivétel. Éppen ezért fontos, hogy a közösségi kerthez hasonló zöld szigeteket hozzunk létre a zsúfolt belvárosban. Mint mondta, ugyancsak remek lehetőség ez arra, hogy új barátságok, új közösségek alakuljanak ki, s hogy az itt élők egyre jobban megismerjék egymást.

 

 

Karasszon Dénes és Rönkös Ildikó csellóművészek – akik maguk is kertészkednek – zenéjükkel tették még emlékezetesebbé a megnyitót

 

 

A közösségi kert használói saját kulccsal nyithatják-csukhatják a csinos kis kerítés kapuját, több kutat is használhatnak és szerszámok is segítik a munkájukat. A kert előtt hamarosan egy árnyékos pihenőparkot is kialakítanak az önkormányzat szakemberei, itt pedig bárki, aki erre jár, megpihenhet kicsit, elbújhat egy időre a nagyvárosi forgatag elől.

 

(A közösségi kertészek a Terézváros magazin következő számában megjelenő riportban szólalnak majd meg.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/képszerk.hu