Zöld, élőlénybarát és illatos

Speciális, környezetbarát tisztítószert tesztelt az önkormányzat köztisztaságért felelős cége szerda reggel a Podmaniczky utcában: átmosták az alagutat és a Bajza–Székely Bertalan utca közötti járdaszakaszt, hogy megnézzék, mennyire hatékonyan távolítja el a spéci szer az aszfaltról a zsírosabb szennyeződéseket vagy a kutyavizelet foltjait.

 

Terézváros tisztasága – takarítása és tisztán tartása – az önkormányzat kiemelt fontosságú feladatai közé tartozik. A Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. munkatársai szó szerint reggeltől estig suvickolják a kerületet, és meghosszabbított készenléttel – korábban 14.30-ig, most már 17.30-ig, az év végére pedig szeretnénk elérni, hogy 21.30-ig – állnak a lakosság rendelkezésére, igyekeznek azonnal reagálni a bejelentésekre.

 

 

 

Takarítógép bevetésen

 

 

Igaz ugyan, hogy a köztisztaságiak szinte éjjel-nappal az utcán vannak, mossák a járdákat, úttesteket, mégis többen kifogásolták, hogy talán nem elég hatékony a tiszta vizes takarítás, hiszen az ürülékfoltok, zsírosabb anyagok nyomai, sokszor a szaguk is, mintha belevésődtek volna az aszfaltba. – „Környezetvédelmi okok miatt nem használunk vegyszereket a közterületek tisztítására – magyarázta Kárpáti Zoltán, a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezetője a reggeli teszttakarításon. – Legfeljebb célirányosan, a szennyezettebb pontokra teszünk fertőtlenítőszert, de ez sem nagyon jellemző. Ugyanakkor keressük a lehetőségeket, hogy ha szükség van műszakilag agresszívebb beavatkozásra, legyen mihez nyúlnunk.”

 

 

Kárpáti Zoltán a menetrendet ismerteti Beleznay Zsuzsannának, Soproni Tamásnak és a tisztítószert forgalmazó cég képviselőinek

 

 

Mivel a terézvárosi önkormányzat nemcsak a kerület tisztasága, de a környezetvédelem iránt is elkötelezett, igyekszik teret engedni a zöld innovációknak. A szerda reggeli próbatakarítást épp ezért Soproni Tamás polgármester és a köztisztaságért felelős alpolgármester, dr. Beleznay Zsuzsanna személyesen nézték és járták végig, hogy saját szemükkel győződjenek meg a szuperszer hatékonyságáról. Az amerikai fejlesztésű terméket a világon több helyen, sőt már egy budapesti kerületben is használják – forgalmazói most a terézvárosi önkormányzatnak ajándékoztak belőle 10 litert próbafelhasználásra.

 

 

Az ötszáz literes, vízzel megtöltött tartályba 2-3 liternyi tisztítószer már elegendő mennyiség, ez a higítás a maximális eredményt hozhatja

 

 

Kárpáti Zoltán maga felügyelte a teszttakarítást – a köztisztasági dolgozók egy nagyobb takarítóautóval oda-vissza végigmosták a Podmaniczky alagutat, illetve egy kézi járgánnyal átslagozták a Bajza és a Székely Bertalan utca közötti szakaszt. Bár a citrusos illatú, sütőtök színű lötty rendkívül ígéretes – egy különleges biológiai folyamat során bontja le a környezetben lévő szennyeződéseket, ennek következtében egyfelől semmilyen káros hatást nem gyakorol sem a növényekre, sem az állatokra, sem pedig a járművek kerekeire, másfelől amíg rajta van a felületen (akár napokon át), addig hat és segíti a káros anyagok lebomlását –, Kárpáti Zoltán szerint alaposabb vizsgálódásra is szükség lesz.

 

 
Takarítás előtt...                                                                                                             ...és után

 

 

Mivel a technológia maga elég drága (a jelenlegi takarítási költségek többszöröse), akkor lesz bevetve, ha tényleg minden fronton beváltja a hozzá fűzött reményeket. Pénteken reggel a már szerdán kezelt felületeket újramossák és előtte-utána fázisfotókon ellenőrzik, elég jó-e a tisztítóhatása, eltünteti-e a makacs foltokat, leginkább a kutyapiszkok nyomait. Az első eredmények, ahogy a képen is látszik, reménykeltőek.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotók: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség