Zöld bábok a Szív Óvodában

A Szív Óvoda immár két éve aktív részese a Hulladékcsökkentési hét akciónak, melyre idén is sor került.

A kicsik olyan programokon vettek részt, amelyek fő célja az volt, hogy játékos formában ismerkedjenek a fenntarthatósággal, ezen belül a hulladék újrahasznosításával és felhasználásának lehetőségeivel. Az óvónők igyekeztek bevonni az eseményekbe a szülőket is, ezért hagyományos adventi vásárukkal párhuzamosan ruhacserét, játékcserét is szerveztek a szülői munkaközösség aktív közreműködésével. Sok használt, de jó állapotú ruha, játék cserélt gazdát, ami így nem a szemétben végezte.

 

A csoportokban egy héten át folytak a témával kapcsolatos változatos, játékos foglalkozások. A gyerekek otthonról behozott, már hulladéknak számító dolgokból készítettek használható játékokat, ajándékokat, adventi díszeket, használati tárgyakat. A családok otthon is tevékenykedtek, fotón, illetve személyesen mutattak be néhány általuk újrahasznosított tárgyat.

 

Sőt, bábelőadások is színesítették a hét eseményeit, amelyek szintén a hulladékcsökkentés, újrahasznosítás témáját dolgozták fel. A Bábozd Zöldre Egyesület jóvoltából Mimó és Csipek történetébe interaktívan vonódtak be a gyerekek, december 6-án pedig a Mikulás mellett Marica Bábszínháza is az óvodába érkezett. Az ő előadásaik a fenntarthatóság szellemében, az ökologikus gondolkodás és a környezetvédelem átadása jegyében jönnek létre. A „De hol van a Mikulás” című előadás bábjai, díszletei újrahasznosított anyagokból, tárgyakból készültek rengeteg lehetőséget adva a gyerekeknek az újragondolásra vagy a saját alkotásra.

 

A hulladékcsökkentési hét jól passzolt a Szív ovi nevelési programjához, amelynek meghatározó irányvonala a környezeti nevelés és környezetvédelem.

 

G.E.