Zenét tanulni örömforrás

A tanév végéig várja a Tóth Aladár Zeneiskola (TAZI) a leendő növendékek jelentkezését. Az iskola mottója szerint „Lehet zene nélkül élni, de nem érdemes!”, a 2021-2022. tanévre a jelentkezés online történik, a nyomtatvány az intézmény honlapjáról letölthető.

A TAZI továbbra is várja az óvodás korú jelentkezőket zenei előképzős csoportjaikba. Hangszeres oktatásra vagy csoportos zenei előképzőre hatéves kortól lehet beiratkozni.

 

A zeneiskola honlapján az érdeklődök nemcsak a nagy múltú intézmény működéséről, az oktatás rendjéről tájékozódhatnak, de megtalálják a különböző hangszercsoportokról készült kisfilmeket is.  A hangszerválasztásban segítséget jelenthetnek az egykori és jelenlegi növendékek történetei, személyes vallomásai is.

 

A TAZI története

 

A Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola, referencia- és bázisintézmény, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóhelye, központi épülete Budapest Terézvárosban, a Szív utca 19-21. szám alatt található. Jogelődje, Fodor Ernő Zeneiskolája az első zeneiskolaként alapított intézmény volt az országban (1903, Andrássy út 40.). A történelmére büszke, hagyományait ápoló tanári közösségek generációinak köszönhetően az intézmény a magyar alapfokú zenepedagógia egyik „értéktára” lett. Olyan szellemi műhely, amelyben a ma is alkalmazott zenepedagógiai elvek és módszerek születtek és csiszolódtak, és ahol a zenei nevelés ikonikus alakjai tankönyveket, hangszeres iskolákat alkottak meg, lefektették a mindenki számára elérhető állami hangszeres zeneoktatás alapjait.

 

1952-ben Fodor Ernő Zeneiskoláját is államosították. A szakmai színvonalra azonban garanciát jelentett, hogy az egymást követő igazgatók kiváló érzékkel válogatták össze munkatársaikat, támogatták az új zenepedagógiai törekvéseket. Nem véletlen, hogy itt született meg pl. Dobszay László tankönyv-sorozata, A hangok világa, amely máig is a szolfézs-oktatás alapja.

 

1968-tól a fővárosi zeneiskolák a kerületek fenntartásában működtek tovább. A hajdani Fodorból VI. Kerületi Állami Zeneiskola lett, az oktatás továbbra is az Andrássy úti központi épületben és a kerület általános iskoláiba kihelyezett tagozatokon folyt, 1977-ig, amikor a központot ideiglenesen a Városligeti fasor egyik villaépületébe helyezték át. Onnan 2012-ben költözött a Szív utcai épületbe az iskola.

 

Az 1980-as évektől lehetővé vált a zeneiskolák számára az egyedi névfelvétel, de Fodor Ernő nevét akkor nem kaphatta vissza az intézmény. Így lett a névadója (1986-ban) a kerülethez kötődő neves zenekritikus, operaházi igazgató, Tóth Aladár, akinek szellemisége harmonikusan illeszkedett Fodor Ernő örökségéhez.

 

A zeneiskola igazgatója 2005-től Magyar Margit.

 

Az iskola nemcsak tehetségeket gondoz és zeneszerető fiatalokat nevel, de programjai révén Terézvárosban kultúrateremtő műhely is. A képzések széles skáláját kínálja a klasszikus mellett jazz és népzenei műfajban is, a vonós, fúvós, billentyűs, pengetős, ütős hangszerek széles skáláján. A közel 800 növendék hangszeres, énekes és elméleti képzést kap, valamint az iskola együtteseinek munkájában is részt vehet. A zenei képességek fejlesztése az előképzős csoportokban sok játékkal, mozgással, gyermekdalok éneklésével kezdődik, itt ismerkednek meg az 5-8 évesek a hangok, ritmusok varázslatos világával. Majd szüleikkel együtt kiválasztják a vágyaiknak és adottságaiknak megfelelő hangszert. Az egyéni hangszertanulás mellett csoportos szolfézsórákon tanulják a zenei írást, olvasást, a zene nyelvének megértését.

 

Az iskola különleges erőssége a tehetséggondozás. A növendékek életkoruknak, képességeiknek megfelelő megmérettetéseken vesznek részt. Az ezeken kitűnő növendékek közt évről évre van egy-két olyan, aki a szokásos tanulmányi lépcsőket átugorva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjében folytathatja tanulmányait. Az elmúlt években több tanuló is országos ismertségre tett szert a Virtuózok című klasszikus zenei televíziós tehetségkutató versenyeken.

 

Az iskola zenekarai, együttesei, kamarazenei formációi és szólistái rendszeresen megmutatják tudásukat a kerület vagy a főváros kulturális intézményeiben (Operett Színház, Eötvös10, Zeneakadémia, Müpa, BMC). Az iskola kedvelt rendezvényein híressé vált egykori növendékek adnak koncerteket, ezzel is erősítve az iskola mély tradícióin alapuló folytonosságot.

 

Az intézményről további információ a https://tothaladar.hu/ weboldalon érhető el.