Zárszámadás és támogatások

Két testületi ülést is tartottak a képviselők június 25-én. Az elsőn az elmúlt év gazdálkodásának eredményeit elemezték, majd elfogadták a 2019-es zárszámadást. A második ülésen olyan fontos témák szerepeltek, mint a módosított zajrendelet, az új alpolgármester megválasztása vagy a színházak támogatása. Az esemény az indulatoktól sem volt mentes.

 

Általános tartalékba kerül a megmaradt pénz

 

Az önkormányzat költségvetési egyenlege az előző évekhez hasonlóan 2019-ben is pozitív volt. A bevételek tavaly a tervezetet meghaladó mértékben teljesültek, a kiadások pedig alatta maradtak a várt összegnek.

 

Ennek eredményeként pozitív költségvetési maradvánnyal számolhat az önkormányzat, amelyből a kormányzati elvonások (idegenforgalmi adó, gépjármű adó) és a járvány okozta többletkiadások (pl. „Terézváros melléd áll program”) pótlására jelentős összeget már beemeltek a költségvetésbe.

 

A zárszámadás elfogadását követően a még szabadon felhasználható 2019. évi maradvány összege több mint 8 milliárd forint, ez az általános tartalékba kerül, az idei évben is növelve a gazdálkodás biztonságát.

 

 

Oláh Lajos (DK), a kerület országgyűlési képviselője
 

 

 Oláh: A Fidesz leszavazta a terézvárosi fejlesztéseket

 

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, dr. Oláh Lajos beszámolt arról, hogy olyan módosításokat adott be a költségvetéshez, amelyek az itt élő emberek érdekeit szolgálták volna. A jövő évi költségvetésben ugyanis a kormány újabb megszorításokat vezet be a védekezés alatt erőn felül teljesítő önkormányzatokkal szemben. Az ellenzéki képviselő fejlesztési forrásokat kért a megsarcolt önkormányzatoknak, így például játszóterek, bérlakások építésére, a Podmaniczky utcai rozsdaövezetre, a Péterffy kórház fejújítására és szociális támogatásokra. Próbálkozása eredménytelen volt, a Fidesz ugyanis egy csomagban kezelve a beadványokat, nemmel szavazott a DK minden módosító javaslatára.

 

 

Megválasztották az új alpolgármestert

 

A képviselők többségének döntése értelmében Terézváros új alpolgármestere lett dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, aki a kereskedelemért, turizmusért és köztisztaságért felel mostantól. A Jobbikos politikus jogász-közgazdász diplomával rendelkezik és pártjában eddig jogalkotással, valamint családpolitikával foglalkozott.

 

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Terézváros kereskedelemért, turizmusért és köztisztaságért felelős alpolgármestere
 

 

Szigorodott a zajrendelet

 

Vasárnap és ünnepnapokon tilos lesz Terézvárosban az építkezés – így döntöttek a képviselők. A belváros, így kerültetünk is rengeteg építkezésnek, beruházásnak ad helyet. Ezekre szükség van, de az építkezések zaja nem zavarhatja minden nap az itt élők nyugalmát, ezért augusztus 1-jétől tilos lesz vasárnap, illetve ünnepnapokon zajjal járó építkezési tevékenységet végezni. A hét többi napján is rövidülnek az idősávok: az eddigi 6-22 óra közötti időszak helyett munkanapokon 7-20 óráig, míg szombaton 9-18 óra között lehet majd építkezni. A rendelet betartatásáról a rendőrség és a rendészet közösen gondoskodik majd.

 

A diákoknál maradnak a laptopok

 

A járvány okozta veszélyhelyzetben a terézvárosi diákok is a digitális tanrend szerint vettek részt az oktatásában. Ezt megkönnyítendő az önkormányzat laptopokkal támogatta a kerületi diákokat. A pályázatra húszan jelentkeztek, tizenöten megfeleltek a kiírásnak, így meg is kapták a gépeket használatra. Mivel ezek a fiatalok mind szociálisan rászorulók, a testület úgy döntött, hogy a laptopokat a veszélyhelyzet után sem kell visszaadniuk az önkormányzatnak, továbbra is segíthetik őket a tanulásban.

 

 

Miyazaki Jun, Szász Károly és Kecskés Balázs: a Demokratikus Koalíció frakciója

 

 

Kiválasztották a közétkeztetést biztosító céget

 

A kerületi oktatási intézményekben a továbbiakban is a Prizma-Junior Közétkeztetési Kft. biztosítja az ennivalót, erről döntött a testület egy közbeszerzési eljárás eredményeként. A beérkezett három ajánlat közül ez volt a legkedvezőbb. A cég munkáját folyamatosan figyelemmel kíséri az önkormányzat, ennek érdekében minőségellenőrző csoportot hoztak létre.

 

Színházak támogatása            

 

Terézváros önkormányzata a maga eszközeivel a kerületben működő és a járvány miatt nehéz helyzetbe került színházakat is támogatja. Mivel a kulturális értékek megőrzése és azok elérhetővé tétele közös érdek, a képviselők arról határoztak, hogy a bérleti díjak kedvezményeivel, illetve színházjegyek vásárlásával segítik a veszélyhelyzet idejére bezárni kényszerült, és így bevétel nélkül maradt intézményeket.

 

 

Meghiúsult a szavazás

 

Az előterjesztések között szerepelt az önkormányzati cégek idei üzleti tervének jóváhagyása is, melyet a képviselők elfogadtak. A cégek vezérigazgatóinak teljesítményértékeléséről viszont már nem szavaztak a Fidesz és a Demokratikus Koalíció képviselői, így a testület határozatképtelenné vált, és a témát le kellett venni a napirendről.

 

 

Bundula Csaba (jobbról), a Fidesz képviselője "akció" közben
 

 

 

VITA

 

 

Soproni Tamás (Momentum) polgármester a zárszámadás tárgyalása során elmondta, hogy az elmúlt ciklusban Terézváros nem fejlődött, a Hunyadi téri csarnok külső felújításán kívül nem sok minden történt, ami jobbá tette a helyiek életét. Ezeket az állításokat a Fideszes képviselők mindegyike visszautasította, Bundula Csaba (Fidesz) pedig azt rótta fel a kerület jelenlegi vezetésének, hogy munkájukat az a volt MSZP-s képviselő, Hatvani Csaba támogatja tevékenyen, akit a bíróság jogerősen elítélt hanyag kezelésért, hivatali visszaélésért, s ezért több mint 200 millió forinttal tartozik a kerületnek.

 

Heltai László (LMP) a Fidesz azon megjegyzésére, hogy indokolatlanul nőtt a polgármesteri kabinet és a sajtóosztály létszáma elmondta, hogy egy választó azzal kereste meg őt, hogy az utóbbi időben az internetről, újságból végre lehet értesülni arról, hogy mit csinál az önkormányzat. Ez pedig azt mutatja, hogy volt értelme az átszervezéseknek.

 

A Fidesz képviselőcsoportjának tagjai a testületi ülésen, egymást váltva, de szinte minden napirendnél elmondták: „Terézvárosban nincs demokrácia, diktatúra van. A kerület vezetése figyelmen kívül hagyja a választók 43 százalékának véleményét, hiszen nem engedik be a Fideszes politikusokat az önkormányzati cégek felügyelő-bizottságaiba, a kuratóriumokba, a bizottságokban pedig még a mandátumarányt sem biztosítják.” A fideszes képviselők „akciója” miatt az ülés a vártnál lényegesebben tovább tartott, a konstruktív munkát pedig szinte teljesen ellehetetlenítette.

 

Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/képszerk.hu