Zadari diákok Terézvárosban

A terézvárosi önkormányzat dunabogdányi üdülőjében szeptember 24. és 30. között huszonkét zadari diák vendégeskedett.

Terézváros és Zadar testvérvárosi kapcsolatának köszönhetően immár negyedik alkalommal került sor az idén az iskolásoknak szervezett csereprogramra, amelynek során a horvát és magyar diákok közös nyelvként az angolt gyakorolhatják.

 

 

A testvérvárosunkból érkezett gyerekek a Liszt Ferenc tér egyik éttermében ebédeltek
 

Szeptember 24-én a Liszt Ferenc tér egyik éttermében találkozott a Horvátországból érkezett vendégekkel, a Magyar–Angol, Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskolába járó helyi diákokkal, valamint pedagógusaikkal Terézváros három alpolgármestere: Simonffy Márta, Bundula Csaba és Papp László.

 

 

Bundula Csaba, Simonffy Márta és Papp László alpolgármesterek fogadták a csoportot

 

Köszöntőjében Papp László utalt a történelmünk során fellelhető, mintegy 800 éves múltra visszatekintő horvát–magyar kapcsolatokra, a két nemzet sorsának közös pontjaira. Mint ismeretes, Terézváros és Zadar között 2015 óta van testvérvárosi kapcsolat, most is ennek keretében jöttek el hozzánk a horvát gyerekek, hogy budapesti társaikkal együtt „csiszolják” az angoltudásukat.

 

 

A diákok hasznos ajándékokat is kaptak vendéglátóiktól
 

A vendégek számára gazdag programsort állítottak össze a házigazdák: sor került városnézésre, az Operaház, a Városliget, a Hősök tere megtekintésére. Jártak a diákok az állatkertben, a budai Várban, Szentendrén, Visegrádon, sőt még egy csokoládémúzeumot is meglátogattak. Szállásuk az önkormányzat dunabogdányi üdülőjében volt.

 

Az alpolgármesterek ajándékokkal lepték meg a vendégségbe érkezett diákokat és tanáraikat.

Mirna Simurina

Szerencsésnek mondhatom magam, mert 2 éves korom óta tanulhatom az angol nyelvet, így mára egészen jól beszélem. Ezért kerültem be abba a csoportba, amely Zadarból érkezett Budapestre. Nagyon tetszik nekem a magyar főváros, először vagyok itt, szépek az épületek, rengeteg üzlet van, nagy a nyüzsgés. A szállásunk, a dunabogdányi üdülő pedig éppen az ellenkezője miatt jó, itt ugyanis nagy a nyugalom, remekül lehet pihenni, szép a környezet, a Dunakanyar.

Farkas Ágoston

Én komolyan sportolok, s éppen ezért fontos számomra a nyelvtanulás is. Örülök, hogy most külföldi gyerekekkel gyakorolhatom az angol nyelvet, így egy héten át csak angolul beszélünk a zadariakkal. Mindennap találkozunk, és a tanulás mellett nagyon sok jó programon is részt vehetünk együtt. Jók a kirándulások és a városnézések is, de én leginkább a csokoládémúzeumot várom.