Wallenberg nyomán: vetélkedő középiskolásoknak

Február 4-én kerületünkben rendezték meg a Wallenberg nyomán című országos, felmenő rendszerű vetélkedő budapesti elődöntőjét.

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány által életre hívott verseny fővárosi elődöntőjét az idén második alkalommal Terézvárosban, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola Rippl-Rónai utcai épületében tartották.

 

 

A versenyen évről évre egyre több csapat vesz részt

 

 

A vetélkedőre 2010 óta minden évben sor kerül. Meghirdetésével a cél az volt, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon. A nem mindennapi témájú versennyel a szervezők célja a magyar–zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok helyi életének és szenvedéseinek megismertetése. Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei ebben az évben az antiszemitizmus, az embermentés, a rasszizmus, a xenofóbia, a tolerancia, a szegénység, a Trianon és következményei témákhoz kapcsolódnak.

 

Elsőként az intézmény igazgatója, Gavallérné Kancsal Ágnes köszöntötte a jelenlévőket, közöttük a zsűri tagjait. Elmondta, a versenyt Raoul Wallenberg születésének évfordulója kapcsán hirdették meg először, és ez már a tizenegyedik alkalom, hogy a magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulói összemérhetik tudásukat. Az igazgató beszélt arról is, hogy a kezdetektől részt vett a verseny megszervezésében, és nagy örömére szolgál, hogy egyre több iskola, egyre több fiatal jelentkezik évről évre, az idén a budapesti fordulón hét iskola indult.

 

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere nyitotta meg a rendezvényt
 

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere beszédében örömét fejezte ki annak okán, hogy a hatodik kerület adhat otthont egy ilyen nagyon fontos, hiánypótló eseménynek. Hősökre ugyanis mindig szükségünk van, bizonyos korokban még inkább.

 

– Utólag visszatekintve a történelemre, könnyűnek tűnhet eldönteni, hogy kik voltak a jó fiúk és kik a rosszak. A kor szemszögéből vizsgálva azonban sokszor sokkal nehezebb ezt megtenni. Akiket most az egekbe magasztalunk, rengeteg rosszalló pillantással találkoztak a saját korukban, és azzal kellett együtt élniük. Éppen ezért fontos és hiánypótló vetélkedés ez. Az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet elleni küzdelem, a tolerancia, az életmentés mind-mind olyan értékek, amiket minél korábban el kell sajátítani és olyan morális minimummá tenni, amely útról semmilyen korszellem és gyűlölködés nem tud eltéríteni.

 

Nem egyszerű gyűlölködés és bélyegek közepette normálisnak maradni, de ez a vetélkedő talán épp ebben segít. Fontos a megerősítés, tudni, hogy igenis te vagy a jó oldalon. Fontos, hogy ne színeket láss, hanem embert, hogy tudd: nem vagy egyedül. És a történelem majd téged igazol. Könnyű elbizonytalanodni, könnyű egyszerű válaszokkal megelégedni. Azonban ha nemet mondunk a gyűlölködésre ebben a világban, akkor járunk igazán Wallenberg nyomán – fogalmazott Soproni Tamás.

 

 

Dr. Sebes József zsűrielnök a Raoul Wallenberg Egyesületről is beszélt a diákoknak

 

 

A zsűri elnöke, dr. Sebes József emlékeztetett arra, hogy 1988. december 17-én társadalmi kezdeményezésként alakult meg a Raoul Wallenberg Egyesület. Raoul Wallenberg a náci Németország által 1944–45-ben megszállt Magyarországon tevékenykedő svéd diplomata a vészkorszak idején több ezer magyar zsidó életét mentette meg. 1945 januárjában a szovjet hatóságok letartóztatták és máig tisztázatlan körülmények között a Szovjetunióba hurcolták. Az egyesület azért vette fel a nevét, mert tevékenysége szimbóluma lehet az emberi helytállásnak, az üldözött emberek érdekében végzett munkának.

 

A Wallenberg nyomában címet viselő versenyen kilenc regionális fordulóban választják ki a legjobb 12 csapatot, amelyek a március 19–20-ai döntőn bizonyíthatnak. Az országos verseny első helyezettje a Svéd Nagykövetség jóvoltából, Wallenberg nyomán egy svédországi utazást kap jutalmul.