Vizes bajok, napos örömök a templomban

Hogyan, mivel segíthetjük közjót szolgáló munkájukat? Ezen egyszerű kérdés köré épül az a látogatássorozat, amelynek keretében Soproni Tamás polgármester és Temesvári Szilvia egyházi és civil kapcsolatokért felelős alpolgármester sorra keresi fel az egyházak terézvárosi gyülekezeteit. Ezúttal Udvardy Tamással, a Szent Család templom plébánosával és az épület körüli műszaki feladatokat ellátó Csuzdi Attila gondokkal találkoztak.

„Emberemlékezet óta nincs tudomásom arról, hogy megtisztelt volna látogatásával bennünket egy hivatalban lévő polgármester és egy alpolgármester pusztán azért, hogy megkérdezze tőlünk szükségünk van-e bármire, miben segíthetnének – jelentette ki a beszélgetés elején Udvardy Tamás, a Szent Család templom plébánosa.

 

 

 
Udvardy Tamás plébános a városrész vezetőinek gondjaikról, örömeikről is mesélt

 

Soproni Tamás hangsúlyozta a városrész vezetőiként minden olyan civil egyesületet, vallási felekezetet támogatnak, amelyik tesz valamit Terézvárosért, az itt élőkért. „Mi összességében a 35000 emberből álló nagy közösségért vagyunk felelősek, az ezen belül szerveződő kisebb csoportokra értékként tekintünk, éppen ezért velük nemcsak kölcsönös bizalomra épülő jó kapcsolatra, de minél szorosabb együttműködésre törekszünk” – tette hozzá.

 

Amikor a beszélgetés közben elhangzott a bűvös „miben segíthetünk” kérdés, a plébános a Patrona Hungarie Óvoda építési munkálatai után a templom urnatemetőjében időnként előforduló beázást említette, aminek oka szerinte az, hogy a magasabban fekvő óvodaudvarnak nem megfelelő a vízelvezetése. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a vízelvezetés és az urnatemető szigetelése körüli gondok megoldására készítenek majd egy előterjesztést, a képviselő-testület pozitív döntése esetén – az ehhez szükséges felhatalmazás birtokában – a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. orvosolni fogja a bajokat.

 

 

 

 
Soproni Tamás és Temesvári Szilvia elismerően szólt a Szent Család plébánia környezettudatos beruházásáról

 

Temesvári Szilvia, aki a civil kapcsolatokon kívül a környezetvédelemért is felelős, rendkívül progresszívnek nevezte, hogy Tamás atya a templom fűtését megújuló energiával, napelemekkel kívánja környezetbaráttá tenni. Szerinte nagyon jó, ha egy közösség szellemi vezetője e téren is példát mutat. Tamás atya köszönetet mondott az erre a célra kapott önkormányzati támogatásért, hangsúlyozta, a beruházást a segítség nélkül, önerőből aligha tudnák megvalósítani.

 

A közösségi életről szólva Tamás atya kitért arra, hogy a gyermekes családok egyre többen a városon kívülre költöznek, ez nemcsak a hívő közösségeket, de az oktatási, nevelési intézményeket, az óvodákat, iskolákat is érinti. Mint mondta, az elmúlt húsz évben, amióta ő maga is tanít, nagyot fordult a világ. „Szenzációs, hivatása iránt nagyon elkötelezett pedagógusnak kell lenni ahhoz, hogy valaki le tudja kötni a diákok figyelmét”. 

 

,,Ahhoz, hogy a fiatal családok a városban maradjanak mindenképpen élhetőbb feltételeket kell teremteni”– jegyezte meg a polgármester. Számukra ugyanis nem mellékes kérdés, hogy lakóhelyük közelében van-e játszótér, van-e olyan zöldterületet, ahova ki lehet ülni, ahol a szabadidőt kellemesen el lehet tölteni. Mint fogalmazott, kifejezetten büszke arra, hogy Terézvárosban az önkormányzat üres telkén egy közösségi és pihenőkert született. Létrejöttében Temesvári Szilviának, jelentős érdemei vannak – fűzte hozzá. A jövőt illetően elmondta, a Vörösmarty utcában egy romos ház elbontása után egy újabb kis park kialakítását tervezi az önkormányzat.

 

Szöveg: Dobi Ágnes
Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu