Visszakapták otthonaikat az Aradi utcai lakók

Hosszú éveken át tartó tortúra után, a napokban visszaköltözhettek szépen felújított, önkormányzati bérlakásaikba az Aradi utca 22. szám alatt élő lakók. Négy családnak közel öt éve vált életveszélyessé az otthona, azóta kényszerültek szükséglakásokba.

 

Évekig hitegettek minket

 

- A mi történetünk már sok-sok évvel ezelőtt elkezdődött, egy nagy nyári esőzéssel, aminek következtében a negyedik emeleti lakásunk beázott. A probléma éveken át megmaradt, leszakadt a mennyezet, áldatlan állapotok uralkodtak, de nem kaptunk segítséget. Próbáltuk önerőből rendbe hozni, de nem jártunk sikerrel.  Odáig jutottunk, hogy életveszélyessé vált a lakás és három és fél éve el kellett költöznünk. Ugyanebben a házban egy nagyobb, de ugyancsak nem túl jó állapotú lakásba kényszerültünk. Ennek persze a rezsije is sokkal több volt, rosszak voltak a falban a vezetékek, tehát nem jelentett megoldást. Akkor azt az ígéretet kaptuk az önkormányzattól, hogy fél év múlva felújítva visszakapjuk az eredeti otthonunkat – mondta el érdeklődésünkre Nagyné Serfőző Krisztina, aki azt is elpanaszolta, hogy hiába teltek a hónapok, évek, de semmi sem történt az ígérgetéseken kívül.

 

 

Ilyen állapotban voltak a lakások az évekig tartó beázás miatt

 

 

- Aztán tavaly volt egy lakógyűlés is ez ügyben és ezen már (mint képviselő-jelölt) részt vett Miyazaki Jun is, aki alpolgármesterré választása után azonnal kézbe vette az ügyünket. Az ő közbenjárásával négy hónap alatt kijavították a födémet, ami a bajokat okozta és gyönyörűen felújították a lakásunkat, ahova éppen most költözünk vissza a férjemmel és fiammal. Nem tudom elmondani, mennyire örülünk, hogy a sok-sok huzavona után végre visszakaptuk az otthonunkat.

 

 

Csupán egy hónap alatt kijavították a hibát

 

Gémesiné Halász Anett 19 éve lakik egy 26 négyzetméteres kis stúdiólakásban az Aradi utca 22. szám alatt, ahova férjével együtt költöztek be, s az óta is ott élnek. Az ő gondjaik 2013-ban kezdődtek, amikor nyár elején azzal szembesültek, hogy szobájuk falai mellmagasságig bepenészedtek:

 

- Azonnal jeleztük a problémát a vagyonkezelőnek, ám ők nem találták a hiba okát, csupán jegyzőkönyvek születtek, igazi megoldás viszont nem. Azt javasolták: 3-6 hónapra költözzünk el és addig szellőztessük a penészest lakást. Egy rokonnál sikerült helyet találnunk, de ez idő alatt is fizettük a bérleti díjat, majd miután kiszáradtak a falak, saját költségünkön, önerőből hoztuk rendbe a dolgokat. Hiába kértünk segítséget a költséges munkákhoz, mindenhol falakba ütköztünk, minden illetékes azt mondta, ez nem az ő kompetenciája – panaszolta Gémesiné Halász Anett, aki saját történetét 2019 decemberénél folytatta:

 

 

A lakók boldogan vették birtokba lakásaikat, Miyazaki Jun alpolgármester pedig osztozott örömükben

 

 

- Ekkor a plafonon egy tenyérnyi sárga foltot vettünk észre és időnként kellemetlen csatornaszag terjengett a lakásban. Előre féltem, hogy megint kezdődik az elkeseredett küzdelmünk a hivatallal, de legnagyobb örömömre, nem ez történt. Az esélytelenek nyugalmával tárcsáztam az illetékes alpolgármester számát, amit az interneten találtam, és óriási meglepetésemre maga Miyazaki Jun fogadta a hívásom, aki nagyon készségesen meghallgatta a problémámat és még aznap (!!!) kijött hozzánk, hogy meggyőződjön a lakás állapotáról. Azonnal intézkedett, így a vagyonkezelő egy hónap alatt elhárította a problémát. Mi arra az időre kaptunk egy ideiglenes otthont és most már a szépen felújított lakásunkba költözhettünk vissza. Mint kiderült, az összes bajt egy megrepedt szennyvízvezeték okozta a falban, ezt azonban éveken át kellett elszenvednünk.

 

 

A felújított lakások fürdőszobái szemet gyönyörködtetőek

 

 

A végső cél a ház teljes felújítása, de csak fokozatosan

 

Terézváros humán ügyekért felelős alpolgármestere a tavaly októberi választáson éppen abban a választókörzetben indult, ahol az Aradi utca 22. számú ház is található, így jól ismeri a száz évnél is idősebb épület állapotát.

 

- Ebben az önkormányzati bérházban több évvel ezelőtt derült ki, hogy életveszélyessé vált a födémszerkezet, ezért négy családnak kellett kiköltöznie. Akkor azt az ígéretet kapták, hogy fél évre kell csak elhagyniuk az otthonukat, ehhez képest még akkor is szükséglakásaikban éltek, amikor hivatalba léptünk – hallhattuk a választókerület képviselőjétől, aki az óta alpolgármester lett, s nemcsak a kampány során állt ki hangosan amellett, hogy minél hamarabb megoldást kell találni a problémára, de a választást követően is aktívan dolgozott ezért.

 

- Fontos tudni, hogy egy ilyen, műemléki épületnek a felújítása nagyon nagy költséggel jár. Ezért csak fokozatosan tudunk előrehaladni. A legfontosabb az életveszély megszűntetése, a lakók visszaköltöztetése volt. Ez a födém kijavításával megvalósult, ami elsősorban a vagyonkezelő új vezérigazgatójának, Bodnár Zoltánnak köszönhető. Segítette a törekvésünket az is, hogy Terézváros tavaly ősszel megalakult, új képviselő-testülete is a lakásfelújítási-program mellé állt. Még nagyon sok tennivalónk van, a régi épület számos műszaki problémát rejt. Célunk, hogy teljes egészében újuljon meg a ház, de mindenképpen belül kell először rendbe tenni mindent, hogy az itt élők biztonságban érezzék magukat komfortos körülmények között – szögezte le az alpolgármester hozzátéve: szeretném, ha a homlokzat is meg tudna újulni, de a teljes rekonstrukció költségei, munkaideje és egyebek miatt csak lépésenként tudunk haladni, de egyszer el fogunk jutni oda is, hogy külsőleg is megszépítsük ezt a házat.

 

 

A gyerekek több év után újra felfedezték régi otthonukat

 

 

Egy rossz technológia okozta a födém hibáját

 

Bodnár Zoltántól, a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy a ház a múlt század első évtizedeiben épült egy kísérleti építési technológiával, amit költséghatékonysága miatt alkalmaztak, de csak néhány évig, mert az építész-szakma néhány éven belül felülvizsgálta a módszert és megállapította, hogy a felhasznált anyagok nedvességhatásra érzékenyek.

 

A megnedvesedett födémszakaszok megerősítésre több alkalommal is sor került, általában utólagos alátámasztó acélgerendák beépítésével. Ebből eredően életveszély, vagy potenciális veszélyhelyzet eddig még nem jelentkezett. 2015-ben egy csőtörés miatt vált szükségessé a födém megerősítése, ekkor történt meg az érintett négy lakás kiürítése.

 

- Ki kell hangsúlyozni, hogy a munkavégzés folyamán az önkormányzat, a vagyonkezelő és a bérlők között többször történt egyeztetés, a lakók egy minden tekintettben felújított és korszerűsített lakást kaptak vissza a munkák befejeztével – mondta a vezérigazgató, majd így folytatta: a födém megerősítés és a felújítási munkák lakásonként 8,5 millió forintba kerültek. Miyazaki Jun alpolgármester és egyben a választókörzet önkormányzati képviselője is aktív résztvevője volt a bérlőkkel való kommunikációnak és felügyelte a munkafolyamatok aktuális állását.

 

Gajdács Emese

Fotó: Kovács Alex