Vigyázz, kész… csend!

Január közepén elindul az a konzultáció, amelynek célja, hogy az önkormányzat megismerje minden érintett véleményét, igényeit és problémáit a kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével kapcsolatban. A folyamat egy kérdőíves megkérdezéssel kezdődik, amely elsősorban a szórakozóhelyek, teraszok nyitvatartásáról szól, majd fórumokkal folytatódik, ahová a lakók hangját elhozó közös képviselőket, valamint a vendéglátós vállalkozókat várják. A konzultáció eredményeként változhat meg az önkormányzat csendrendelete – vagyis az üzletek éjszakai nyitvatartásának szabályozása –, de a kocsmák, az éttermek és teraszaik működését érintő más szabályok is.
Képünk azon a tavaly nyári lakossági fórumon készült, amit az önkormányzat hívott össze

„Terézvárosban, a belvárosi jellegből adódóan jó néhány vendéglátó egység üzemel, amely nagyban meghatározza a kerület mindennapjait. Az önkormányzat már 2009-ben megalkotta az éjszakai nyitvatartást szabályozó, azóta is jól működő helyi rendeletét. Viszont már 2022-t írunk éppen ezért elengedhetetlen ennek a szabályozásnak az újragondolása, esetleges szigorítása, és igazítanunk kell az új problémákhoz, kihívásokhoz – mondta dr. Beleznay Zsuzsanna, a kereskedelemért és köztisztaságért is felelős alpolgármester. – Ezt azonban semmiképp sem szerettük volna megtenni az érintettek megkérdezése nélkül. Ezért, hasonlóan az Airbnb-szállásokra vonatkozó szabályozás megalkotásához, most is úgy döntöttünk, hogy bevonjuk a lakosságot és a vállalkozókat is.”

 

 

Beleznay Zsuzsanna alpolgármester

 

 

Megérett az idő

 

„Több mint tízéves az üzletek este 10 utáni nyitvatartását szabályozó kerületi csendrendelet. Ez a szabályozás több változtatáson ment át, és bár Terézvárosban nem jött létre olyan bulinegyed, mint a VII. kerületben, a rendelet az eltelt időben szerzett tapasztalatok alapján pontosításra szorul. Ha pedig hozzányúlunk ezekhez a szabályokhoz és ennek kapcsán konzultálunk, közösen gondolkodunk, az megfelelő alkalmat nyújt arra, hogy minden olyan szabályozást áttekintsünk, amely a terézvárosiak, valamint az itt működő vállalkozások együttélését érinti – erről Kecskés Balázs, a 4-es választókörzet képviselője beszélt, aki az éjszakai nyitvatartási engedélyekről döntő pénzügyi és jogi bizottság elnöke is. – Széles körű egyeztetést javasoltunk minden érintettel, ez a konzultációs folyamat vette most a kezdetét. Célunk, hogy képletesen és a szó szoros értelmében is egy asztalhoz üljenek a terézvárosi lakosok, a civilek, a vendéglátósok és az önkormányzat képviselői.”

 

„Belső-Terézvárost, azon belül is az általam képviselt 3. számú választókerületet, a Király utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–Nagymező utca által határolt területet érinti a leginkább a kérdéskör. Megoldást kell találni arra, hogy a terézvárosiak nyugodtan tudjanak pihenni, de este a szórakozóhelyek is működhessenek. A korábbi véleményem csak megerősödött, hogy ezt a kérdéskört csakis úgy lehet szabályozni, hogy legyen együtt gondolkodás és együttműködés a kerületben élők, valamint a kerületben dolgozók között – mondta a lakók és a vendéglátóhelyek együttélésének kérdésében aktívan fellépő képviselő, Szilágyi Erika. – A csendrendelet módosítása csak úgy jöhet létre, ha ismerjük a lakosság véleményét és arra alapozva hozzuk meg a döntést.”

 

 

Kecskés Balázs, a 4-es választókörzet képviselője

 

 

Ennek jegyében kérte a választókörzetében kiadott képviselői hírlevelében Szilágyi Erika az ott élőket, mondják el véleményüket és írják meg, ők hogyan gondolkodnak erről. „A korábbi lakossági fórumok, körzetbejárások alapján az általános vélekedést jól ismerem, de úgy gondoltam, most személyesen mindenkit megkeresek. A kérdőívet 2021 őszén én készítettem és később saját magam vittem ki a körzetemben lakókhoz. Volt, akivel személyesen az utcán, vagy a postaládája előtt találkozva beszélgettem. Sokan válaszoltak írásban, sőt a közös képviselőknek ezúton is köszönöm a munkájukat, hogy részt vállaltak a feladatban, és továbbították az összesített társasházi véleményeket. Ez a kérdéssor alapozta meg a teljes kerületet érintő önkormányzati konzultációt is.”

 

Hatékonyabban eljárni

 

Az érintettekkel folyó párbeszéd első eleme a január közepén induló kérdőíves közvélemény-kutatás lesz, amelyben a szórakozóhelyek, teraszok nyitvatartásáról, valamint a köztisztaságról szóló kérdések is szerepelnek. Ez a kérdőívezés február elejéig tart, a véleményeket az önkormányzat honlapján, közösségi oldalain, a kerület több pontján elérhető kitelepülések alkalmával, illetve a polgármesteri hivatalban is várja az önkormányzat.

 

 

Szilágyi Erika, a párbeszédet ösztönző képviselők egyike

 

 

„A kérdőívezéssel párhuzamosan két fórumot is tartunk: az egyikre a társasházak közös képviselőit, a másikra a szórakozóhelyek vezetőit várjuk. Miután ez is lezajlott és a kérdőíveket kiértékeltük, a meglévő ismeretek birtokában tartunk egy olyan összejövetelt, ahol a vendéglátósok és a lakók véleményét elhozó közös képviselők is ott lesznek” – mondta el dr. Beleznay Zsuzsanna. Ennek kapcsán Szilágyi Erika hozzátette, a vendéglátósokkal, a szórakozóhelyek üzemeltetőivel való egyeztetést ő szorgalmazta. „Úgy látom, nem beszélünk egy nyelvet. Pedig a párbeszédre szükség van. Nekik éppúgy érdekük a békés egymás mellett élés, mint a lakóknak.”

 

„A csendrendelet módosításának az is az egyik célja, hogy a mostaninál hatékonyabban el tudjunk eljárni azokkal a vendéglátósokkal szemben – szerencsére nem sok ilyen van –, akik nem tartják be a szabályokat, ezzel zavarva az utcák rendjét. A jól együttműködő vállalkozók dolgát viszont nem szeretnénk nehezíteni a szigorításokkal” – mondta a rendeletmódosítás és az elinduló párbeszéd kapcsán Győrffy Máté alpolgármester. A közeljövőben tartandó fórumokról a városfejlesztésért felelős alpolgármester megjegyezte, fontosnak tartják megkérdezni a szereplőket, mert a hasonló helyzetekben, például a Liszt Ferenc téren vagy az Anker közben az vezetett megoldáshoz, ha leültették egy asztalhoz a feleket és megpróbáltak kompromisszumot találni. Vagyis az ilyen megoldásokra már vannak jó példák a kerületben.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester
 

 

Világos mozgásteret

 

A tartalmi kérdésekkel kapcsolatban Kecskés Balázs azt mondta, a csendrendelet alkalmazása során kialakult gyakorlatot kellene szabályokba lefektetni annak érdekében, hogy az élni és élni hagyni alapelv mentén világos mozgásterük legyen a vendéglátósoknak. Úgy vélte, a jelenlegi szabályok szerint 195 üzletnek van engedélye eltérő nyitvatartásra, a bizottsági elnök szerint azonban most egyszerűbbnek tűnik megszerezni az engedélyeket, mint azokat visszavonni. „A csendrendelet mellett egy keretrendszerre is szükség van, mert nem csupán az éjszakai nyitvatartással, nemcsak a teraszok zajával lehetnek kifogások, hanem átfogóan kell szabályozni a vendéglátók működését” – tette hozzá a bizottsági elnök.

 

„Az éjszakai nyitvatartás mellett fontos kérdés a parkolóhelyeken kialakított teraszok ügye. Tavaly a pandémia miatt az önkormányzat úgy döntött, engedélyezzük ezt a megoldást, ezzel is segítve a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. Az idén is szeretnénk megnyitni ennek a lehetőségét, csak kicsit jobban meghatározott formában. A kérdőíveken erre vonatkozó véleményeket is kérünk majd a lakosságtól – tért ki egy fontos, a csendrendelet módosítása mellett a konzultációban szintén szereplő témára Győrffy Máté. – Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a lakosok szerint hol zavaró leginkább a teraszok jelenléte. Az eddigi tapasztalatok szerint olyan helyeken okoznak gondot, ahol földszintre, a terasz felé néző ablakok vannak. Ilyen módon átgondoljuk a szabályozást, arra törekedve, hogy egységes utcakép alakuljon ki a szóban forgó helyeken is.”

 

A rendeletmódosítást előkészítő munkacsoportban Szilágyi Erika ragaszkodott ahhoz, hogy a parkolósávba engedélyezett teraszokkal kapcsolatban is kérjék ki a lakók véleményét. Úgy véli, nagyon megosztottak a terézvárosiak ebben a kérdésben, sőt a körzetében folyamatos panaszok és tiltakozások voltak a teraszok miatt tavaly, ezért tolmácsolta többször is ezeket a képviselő-testület ülésein. Szilágyi Erika szerint a kezdeményezés újszerű volt, de átgondolatlan, ezért ebben az ügyben is szükséges a változtatás.

 

Mindenkinek megfelelő megoldást

 

A fentiekből is látszik, mennyire szerteágazó kérdéskörről van szó, és dr. Beleznay Zsuzsanna alpolgármester szerint tudatosan ilyen sokrétű ez az egyeztetési folyamat, mert – nem szabad elfelejteni – ez egy sokszereplős történet. „A lakók joggal várják el, hogy az otthonaik élhetők legyenek, zaj, rendetlenség ne zavarja a mindennapjaikat. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy Terézváros belvárosi kerület, ahol sok vendéglátóipari vállalkozó dolgozik, jó néhány embernek munkát adva, és az önkormányzat bevételeihez is jelentős mértékben hozzájárulva, a mindennapjainkat színesítve. Éppen ezért a mindenki számára elfogadható megoldást keressük, emiatt kérjük ki mindenki véleményét a csendrendelet megújítása előtt.”

 

„Most a legfontosabb az, hogy az érintettek legszélesebb körének a véleményét, igényeit ismerjük meg, és az ő bevonásukkal alakítsuk át a szabályokat. Az önkormányzat csak úgy változtathat a szabályozáson, hogy az itt élők pihenéshez való joga még nagyobb biztonsággal érvényesüljön. Miközben a másik oldalon ott vannak a vállalkozások, amelyek munkahelyeket teremtenek, adót fizetnek, tehát az ő hangjukra is figyelnünk kell” – zárta gondolatait Kecskés Balázs.

 

Szöveg: Csepregi Botond-Gajdács Emese

Fotó:Hartyányi Norbert/kepszerk.hu