Vigyázat, csalnak!

Az áldozatok világnapja kapcsán tartott akción a csalásokra hívták fel az idősek figyelmét a Hunyadi téri piacon.

„Engem már kétszer próbáltak becsapni azzal, hogy az unokám bajban van és azonnal pénzt kéne adnom, hogy segítsek neki. Egyszer az volt a mese, hogy balesete volt, másodszor, hogy megverték, de mindig egy mentősnek adta át a telefont a férfi, aki hívott. Én nem dőltem be nekik, idős vagyok, de nem hülye!” – mesél saját tapasztalatairól a közeli Csengery utcában lakó Marika néni. A 78 éves asszony már sokat hallott a TV-ben az úgynevezett unokázós csalókról és saját módszere is van a zsiványok leleplezésére. Olyan kérdéseket tesz fel az őt rossz szándékkal felhívóknak: hogy hívják a bajba került unokát, vagy hol történt a baleset? Ezek után a csalók mindig zavarba jönnek, hebegnek-habognak, Marika néni pedig mindkét esetben rendesen kiosztotta, elküldte őket telefonon keresztül.

 

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Gaár Iván, Farkas Piroska és Töreki Milán a szombati akción
 

 

„Sajnos, nem mindenki ilyen óvatos és karakán, ezért kerületünkben is többen lettek már unokázós csalók áldozatai” – ezt már Farkas Piroska százados, a kerületi kapitányság bűnmegelőzési előadója árulja el, aki egy jó hírről is beszámol: tavaly sikerült elkapni egy ilyen bűncselekményekre specializálódott bandát, s az akkor megkárosított terézvárosi hölgy az utolsó fillérig visszakapta a tőle kicsalt 2 millió forintot.

 

 

Farkas Piroska százados egy sikeres, tavalyi felderítésről is beszámolt
 

 

„A legkiszolgáltatottabb korosztály az időseké, főként az egyedül élők vannak veszélyben. Ezért is igyekszünk hozzájuk eljutni leginkább mostani akciónkkal, amit a bűncselekmények áldozatainak világnapja apropójából tartunk február 20-án, a Hunyadi téri piacon, 22-én pedig az Andrássy út Szív utca sarkán” – sorolja Töreki Milán, a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány (TEKA) kuratóriumi elnöke miközben fáradhatatlanul osztja a direkt erre az alkalomra összeállított csomagot a hasznos tanácsokat adó szórólapokkal és egy-egy tábla csokoládéval.

 

 

Dr. Kerék- Beleznay Zsuzsanna alpolgármester örömmel elbeszélgetett a nyugdíjasokkal
 
 

A szombati akcióban részt vett a TEKA-t felügyelő alpolgármester, dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna és Terézváros közbiztonsági tanácsnoka, Gaár Iván is. A politikusok emlékeztettek arra, hogy kerületünkben 8 ezer nyugdíjas lakik, akik a COVID-járvány miatt hónapok óta bezártan élnek, ezért is fontos, hogy megvédjük őket, felhívjuk figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/képszerk.hu