Vetélkedő: Wallenberg nyomán

November 27-én kerületünkben rendezték meg a Wallenberg nyomán című országos, felmenő rendszerű vetélkedő budapesti elődöntőjét.
A győztes csapat a zsűritagokkal

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány által életre hívott verseny fővárosi elődöntőjét az idén első alkalommal Terézvárosban, a Budapesti Vendéglátóipari és Humán SzC Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának Rippl-Rónai utcai épületében tartották.

 

 
Az országos vetélkedő budapesti elődöntőjén tizenegy csapat vett részt

 

Az ünnepélyes eredményhirdetésen elsőként az intézmény igazgatója, Gavallérné Kancsal Ágnes köszöntötte a jelenlévőket, közöttük is a zsűri tagjait. Mint megtudtuk, a versenyt Raoul Wallenberg születésének évfordulója kapcsán hirdették meg először, s ez már a tizedik alkalom, hogy a magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulói összemérhetik tudásukat.

 

 

Papp László, Terézváros alpolgármestere is gratulált a versenyzőknek

 

A svéd származású Raoul Wallenberg azon kevesek egyike volt, aki a nácizmust és a kommunizmust egyaránt megszenvedte. Az oroszok hurcolták el, míg a nácik üldözöttjeit, a zsidókat menekítette.

 

A róla elnevezett egyesület által szervezett verseny fő célja a magyar-zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok életének és szenvedéseinek megismertetése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy ezen konfliktusok jelenre vonatkozó hatásaival is foglalkozzanak a diákok. Mindezek szellemében a vetélkedő témakörei: antiszemitizmus, embermentés, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia.

 

 

Papp László a Terézvárosi anziksz egy-egy példányát adta ajándékba a diákoknak

 

A feladatok között szerepelt egy Facebook-profil létrehozása, amelyben egy embermentőt vagy egy olyan érintettet választottak ki a csapatok, akinek kapcsolódása van lakóhelyükhöz vagy tágabb környezetükhöz. Emellett készíteniük kellett egy minimum 3, maximum 5 perces filmet a vetélkedő bármely témakörével kapcsolatosan, ami a XX-XXI. század európai történéseihez köthető.

 

A fővárosi elődöntő díjait Papp László, Terézváros alpolgármestere adta át, aki beszédében egyebek között elmondta, hogy az önkormányzat örömmel támogatta a kerületünkben egy esztendeje működő iskolát. Emellett az alpolgármester emlékeztetett arra is, hogy Terézváros és a budapesti zsidóság több tekintetben is egybetartozik, ma is több zsinagóga működik a kerületben.

 

 

A győztes csapat Nyíregyházáról érkezett

 

– Szeretettel és tisztelettel köszöntöm a verseny résztvevőit. Igazán elismerésre méltó az a lenyűgöző tudás, amiről tanúbizonyságot tettek a csapatok tagjai, látható, hogy elmélyedtek a témakörökben. Úgy hiszem, az itt lévő tizenegy csapat mindegyike győztes, már azzal is nyertek, hogy elindultak a vetélkedőn – hallhattuk Papp Lászlótól, aki minden diáknak átadott egy Terézvárosi anziksz című képes kiadványt, amely kerületünkről szól.

 

A Wallenberg nyomán című vetélkedő fővárosi elődöntőjét a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium csapata nyerte meg, így ők jutottak tovább az országos döntőbe.

 

 

Így nyilatkoztak a győztesek

Diószegi Dávid, a győztes csapat tagja

– A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium tanulójaként vettem részt a versenyen. Háromfős csapatunknak a Band of Brothers nevet adtuk, mert mondhatom, szinte testvéri a kapcsolatunk a fiúkkal. Sokat készültünk a versenyre, az iskolában, otthon, közösen és egyénileg is. Sok témakörben el kellett mélyülnünk. A II. világháború mellett ilyen volt a holokauszt, az embermentő tevékenység, a zsidóság története, Izrael állam létrejötte és megerősödése is. Élveztem a felkészülést és most nagyon örülök az első helynek is.

Gulyás Csaba, felkészítő tanár:

– Iskolánkban, a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnáziumban komoly hagyománya van annak, hogy diákjainkkal a közismereti tárgyak tanítása mellett sokat beszélgetünk olyan értékekről, mint a humanizmus, az emberi jogok gyakorlása, az empátia, a gyengébbek támogatása. Ha csak lehetőség adódik rá, ilyen jellegű megmérettetéseken is szívesen részt veszünk. A Wallenberg nyomán című vetélkedőhöz évek óta csatlakozunk, idén több csapattal indultunk és szép eredményeket értünk el.