Velük ébred Terézváros

Valószínűleg akkor éreznénk igazán a munkájuk jelentőségét, ha pár napig nem végeznék el azt. Minden hajnalban nekiindulnak, hogy eltűntessék az előző nap és éjjel porát, koszát, tisztára mossák Terézváros utcáit. Sziszifuszinak tűnő mozdulataik nyomán felfrissülve ébredhet a kerület. A Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. munkatársait látogattuk meg munka közben.

Reggel hét óra tájban, amikor mások még csak ébredeznek vagy munkába indulnak, már javában dolgoznak a tisztítógépek és az azokat kezelő munkások Terézváros utcáin. Túl vagyunk a fél 7-es  eligazításon, amelyre ezen a napon az önkormányzattól érkeztek vendégek. Soproni Tamás polgármester és dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna köztisztaságért felelős alpolgármester látogatta meg a Terézváros tisztaságáért dolgozó Kft-t és kísérte el a reggeli műszakot, hogy közelről lássa a kerület tisztán tartásáért végzett erőfeszítéseiket.

 

 
Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna alpolgármester és Soproni Tamás polgármester már a hajnali eligazítástól végigkövette a köztisztaságiak munkáját

 

 

Ma Rézműves Péter a műszak gazdája, azaz az „irányító”, ő osztotta be a kollégákat a járművekre és a kézikocsikhoz, általában egyébként ugyanazok dolgoznak együtt és megszokott útvonalakon, így jól ismerik egy-egy kerületrész sajátosságait.

 

A Vagyonkezelő Rózsa utcai udvaráról indultak el a nagynyomású mosóberendezéssel felszerelt kisteherautók és traktorok, valamint a szélesebb járdákon közlekedő elektromos kisautók és a szűk helyeken is elférő kézikocsik, amelyek a cég saját fejlesztései (és büszkeségei), innentől az ellenőrzést végző munkatársak egy GPS alapú program segítségével követhetik nyomon, hogy melyik egység merre jár, melyik járdát tisztították már le. Ez az adatbázis hamarosan a lakosság számára is elérhető lesz.

 

A kerület vezetői Rézműves Péter kocsijába pattannak be, hogy végigkísérhessék a Jókai utca megtisztítását, minket Kanyó Gábor visz el a Nyugati térre, majd továbbindul eszközbeszerzést, a hulladékok elszállítását vagy éppen a kutyagumi-zacskók pótlását lebonyolítani. Munka akad bőven neki és a kollégáinak is. A közfoglalkoztatott állománytagok mellett közérdekű munkát büntetésként teljesítő, valamint napi bérezésű alkalmi munkavállalók is dolgoznak a Kft-nek. A cég munkatársainak feladata az egyszerűbb kertészeti feladatok elvégzése, a planténerek öntözése, a kukák kiürítése, a játszóterek és a sajnos gyakran közvécének használt fás-bokros részek takarítása is.

 

A Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. két fontos feladat összekötésének eredményeképpen jött létre: hasznos munkát ad a közfoglalkoztatottaknak és alkalmi munkavállalóknak, így működésük által enyhülnek a foglalkoztatási problémák és tiszta marad a kerület.

 

„Mi vagyunk a legnagyobb olyan budapesti cég, amely hétvégén is lehetőséget ad a munkavégzésre, ami a büntetésüket töltők számára nagyobb esélyt ad a kirótt napok ledolgozására. Közülük sokan járnak munkába a hétköznapokon, így nehezen tudják teljesíteni a közérdekű munkát más helyeken” – mondja el Szőke Zoltán, a Kft. ügyvezető igazgatója hozzátéve, hogy bár állandó létszámhiánnyal küzdenek, az új polgármesteri programhoz kapcsolódó októberi vállalásukat már most sikerül teljesíteni, nem kellett rá az megjelölt év végi időpontig várni: Belső-Terézváros minden járdáját naponta, Külső-Terézváros utcáit hetente négy alkalommal tisztítják le nagynyomású takarítógéppel.

 

 

 

Mindezek ellenére persze előfordul, hogy nem érezzük megfelelően tisztának Terézvárost, ennek legfőbb oka hatásköri, illetékességi probléma: a nagy forgalmú és ezért nagyobb szennyezésnek kitett főutak (pl. az Andrássy út, a Podmaniczky utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Körút) a Fővároshoz tartoznak, és azokat nem tisztítják ugyanilyen gyakorisággal. A helyzet megoldása érdekében Kerék-Beleznay Zsuzsanna alpolgármester egyeztetéseket kezdeményezett az FKF vezetőivel. „Az FKF köztisztaságért felelős főigazgatója, dr. Szabóné Müller Timea Nóra nagy nyitottsággal fogadta a megkeresésünket, közösen keressük a megoldást arra, hogy Terézváros erőforrásait felhasználva a fővárosi kezelésben lévő járdák is folyamatosan takarítva legyenek. Az előkészítési szakaszban vagyunk, most zajlik egymás állományának felmérése. A sikeres együttműködés korábbi lépéseként a  Vízművek az önkormányzat kérésére megengedte, hogy a tisztítógépek tartályait újra a tűzcsapokról tölthessék meg a munkatársak, így nem kell feleslegesen köröket tenniük, ha elfogy a víz  ” – tudjuk meg az intézménybejáráson az alpolgármestertől, aki Soproni Tamás polgármesterrel együtt úgy érzékeli, hogy jelentősen javult a kerületben a köztisztaság, de még sok a tennivaló.

 

„Egyértelműen látszik, hogy az előző vezetéshez képest nagyobb hangsúlyt kap a köztisztaság. Valóban van javulás, de hosszú út áll még előttünk, mielőtt elégedettek lehetnénk. Az irány, és ezt a mai tapasztalataink is megerősítették, nagyon jó – összegez a bejárás végén Soproni Tamás. – Ígéretünknek megfelelően egyre tisztábbak lesznek Terézváros utcái.”

 

Szöveg: Kertész Anna

Fotók: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség