Válaszok a klímavédelemért

A képviselő-testület 2020-ban elfogadta a kerület klíma akciótervét. Ennek megvalósításához most annak a megismerésére van szükség, hogy mely ügyeket, akciókat támogatnának az itt élők – egy kérdőív kitöltésével segítheti mindenki.

Terézváros önkormányzata elkötelezte magát a környezet és a klímavédelem ügye mellett. Ezért döntött úgy, hogy felülvizsgálja környezetvédelmi programját, és ezért készítette el a Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét (SECAP) 2020-ban. A környezetvédelmi program és a klíma akcióterv konkrét megvalósításának kidolgozásával az önkormányzat a Vibrocomp Kft-t bízta meg. A Klíma Cselekvési Terv és a Környezetvédelmi Program célja, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenjen a kerület CO2-kibocsátása, és ezáltal egy környezetileg is fenntartható Terézváros megteremtése.

 

A programot kidolgozó cég most ahhoz kéri a VI. kerületben élők és itt dolgozók segítségét, hogy képet kapjon arról: melyek azok a klímavédelemmel kapcsolatos ügyek, akciók, tevékenységek, amelyeket támogatnának. Ehhez annyit kell tenni, hogy egy néhány perc alatt kitölthető kérdőív kérdéseire válaszolnak.

 

Fontos, hogy a kérdőívet azok töltsék ki, akik Terézvárosban élnek, itt dolgoznak vagy rendszeresen járnak a kerületben.

 

A kérdések a kerület közlekedésével, zöldfelületeivel kapcsolatosak, kíváncsiak arra, hogy a terézvárosiak támogatnák-e egy olyan közlekedési alapjövedelem bevezetését, mely lakossági vissza nem térítendő támogatás formájában célzottan a környezetbarát közlekedési módok igénybevételéhez lenne felhasználható. A kitöltők elmondhatják a véleményüket arról, hol tartaná fontosnak sebességcsökkentő intézkedések bevezetését közúton, hol fejlesztenék a kerékpáros közlekedést. Arról is állást foglalhatnak: fejlesztenék-e bringás infrastruktúrát az autós közlekedés kárára? De vonatkozik kérdés arra is, hogy komposztálnánk-e, illetve vásárolnánk-e csomagolásmentes boltban vagy kifejezetten olyan termelőktől, akik a lakóhelyünktől legfeljebb 50 kilométeres körzetben állítják elő a terméküket.

 

A kérdőív innen érhető el. Köszönjük, ha időt szán a kitöltésre!

 

Szöveg: Csepregi Botond

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu