Üresen álló lakásokból otthonok

Hófehér falak, frissen mázolt ajtók, ablakok, felújított parkettájú szobák, kényelmes konyhák, tip-top fürdőszobák várják azt az öt családot, akik számára eddig csupán álom volt egy megfizethető áron bérelt, rendezett, önálló otthon. A régóta üresen álló, de a felújítást követően rövidesen benépesülő lakások átadását idén még további tíz követi.

Csak a bútort kell hozniuk az önkormányzat öt szociális bérlakásába beköltöző lakóknak, akik az új, igazságosabb, a körülményeikhez és a lehetőségeikhez igazított rendszerben hamarosan birtokba vehetik az igényesen felújított otthonokat.  „Az előző vezetés elhanyagolta a bérlakások felújítását. Ezt a kötelezettséget a lakhatásért cserébe azokra a rászorulókra hárította, akik segítségért fordultak az önkormányzathoz. Mi változtattunk ezen az igazságtalan rendszeren. Idén 15 ingatlant újítunk fel, és névjegyzékes rendszerben, folyamatosan adjuk át a lakásra váróknak” – mondta el Soproni Tamás polgármester a felújított lakások bejárásakor.

 

 
Győrffy Máté alpolgármester és Soproni Tamás polgármester a bejáráson

 

 

Igazságos, átlátható lakáselosztás

 

A korábbi gyakorlat szerint évente két alkalommal lehetett önkormányzati lakásra pályázni. Az átalakított lakáselosztási rendszerben az igények elbírálása pontozásos alapon születik és folyamatos. A pontszámok meghatározásánál több szempontot – például családi állapotot, jövedelmi helyzetet, gyermekek számát, tartós betegséget, fennálló lakhatási körülményeket – vesznek figyelembe. A szabályok egyértelműek, a várakozók maguk is ki tudják számolni az esélyüket meghatározó pontjaikat.  „Azoknak, akik számára a lakhatás megoldhatatlan problémát jelent, minden egyes nap számít. Ezért tettük folyamatossá a lakásigénylés lehetőségét. A rendszer nemcsak egyszerűbb, de átláthatóbb és igazságosabb is lett” – magyarázta el Miyazaki Jun humánterületért felelős alpolgármester a bejáráskor.

Az átláthatóságot azzal is biztosítja az önkormányzat, hogy az egyedi azonosítószámokat és a hozzájuk tartozó pontszámokat tartalmazó névjegyzékes listát havi frissítéssel kiteszi a honlapjára és az ügyfélszolgálatra, így az érintettek azt is folyamatosan nyomon követhetik, hogy hányadik helyen állnak a sorban.

 

 

Takarékos megoldások

 

A projekt előkészítő fázisában Bálint György önkormányzati képviselő a Tulajdonosi Bizottság elnökeként és a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottságának tagjaként végigjárta az önkormányzati lakásokat. „A költségek tervezésekor a korábbi vezetés idején a rendőrök szolgálati lakásainak felújítási költségeiből indultunk ki. Az az alapján kalkulált összegnél jóval kevesebbet költöttünk végül a lakások rendbehozatalára – mondja el Bálint György. Jó gazda módjára számba vettük, melyek azok a munkák, amelyeket a felújítás során el kell végezni, és mi tartható meg. Volt olyan lakás, ahol a villanyvezetékek, másutt a vízcsövek maradhattak meg, mert megfelelő állapotúnak bizonyultak. Akadt olyan lakás, amelyben kisebb javítások elvégzésével az egész fürdőszobát megtarthattuk, nem kellett burkolatot, kádat, mosdót cserélni.  Azzal, hogy a felújításokkor a felesleges és szakmailag indokoltatlan részleteket kiszűrtük, az idénre tervezett 15 lakás esetében rengeteg pénzt, összesen közel 80 millió forintot spórolunk meg, amelyet további lakások felújítására fordíthatunk.  A minőségből természetesen nem engedtünk, a beköltözőknek kényelmes, rendezett, jó állapotú lakásokat adunk át.”

 

 
Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt vezérigazgatója (középen) és Bálint György, a Tulajdonosi Bizottság elnöke és a Vagyonkezelő Felügyelő Bizottságának tagja (jobbra) felügyelték a takarékos, de jó minőségű felújítási munkát

 

 

A program folytatódik

 

Az üresen álló lakások hasznosítására született programban az első öt lakás a vállalás szerinti határidőre elkészült.  „A tulajdonosi bizottság döntését követően sor kerülhet a jogosultakkal a szerződés megkötésére” – mondta el Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hozzátéve, hogy a következő öt lakás felújítására kiírt nyílt közbeszerzési pályázatot is eredményesen lezárták, és megkötötték a szerződést a nyertes kivitelezővel. Három hónap múlva újabb lakásokat vehetnek birtokba az arra jogosultak. 

„A fennmaradó öt lakásból kettő viszonylag jobb állapotban van, azokat saját szakembereinkkel tesszük lakhatóvá – tájékoztatott Bodnár Zoltán. - Az ígéretünkben szereplő másik három ingatlanra pedig év végei határidővel most készítjük elő az újabb közbeszerzési eljárást”.

 

 

 

Otthon a kerületben

 

A második etapban megújuló lakások közül lesznek, amelyek a kerület oktatási, nevelési és egészségügyi intézményeiben dolgozó szakembereknek nyújtanak majd otthont. Júliusban ugyanis a testület megszavazta a bérlakásprogram részeként a szolgálatilakás-igénylési lehetőséget. „A hosszabb-rövidebb ideje üresen álló önkormányzati lakások felújításának második szakaszában négyet azoknak adunk majd át használatra, akik a kerületben közfeladatokat látnak el. Ezzel is vonzóbbá szeretnénk tenni a kerületet a jó szakemberek számára” – mondta el Győrffy Máté városfejlesztését felelős alpolgármester.

„Nemcsak képviselőként, de szülőként is azt szeretném, ha a terézvárosi óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok lakásgondjainak megoldásában segítséget nyújtana az önkormányzat. A minőségi, jó oktatás közös érdek, fontos, hogy akik hivatásukként gyermekeink jövőjét egyengetik, elsősorban feladatukra összpontosíthassanak – tette hozzá Bálint György. – Szolgálatilakás-programunkkal olyan akadályokat számolunk fel, amelyek korábban a pedagógusaink életét, munkavégzését nehezítették. Például felszabadítjuk a hosszú utazásra fordított időt és mérsékeljük a lakásbérlés anyagi terheit. Bízom benne, hogy vállalásunkkal hozzájárulunk a pedagógusok áldozatos, nemes munkájához, elősegítjük az oktatási rendszer hatékonyabbá és jobbá válását”. 

A szolgálati lakásokkal kapcsolatban Soproni Tamás arra biztatta a kerület oktatási, nevelési és egészségügyi intézményeiben dolgozókat, hogy „éljenek a lehetőséggel, induljanak a rövidesen elinduló pályázatokon! Ne csak a munkahelyük, de az otthonuk is legyen Terézvárosban!”

 

szerző: Dobi Ágnes

fotók: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség