ÜNNEP: akik a mosolyokért dolgoznak

A Terézváros Szociális Segítőjének Emlékérmet az idén Dékány Lajosné, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat munkatársa vehette át a november 11-i ünnepségen.

A kerület szociális ágazatában dolgozók gyűltek össze november 11-én az Eötvös10 nagytermében, hogy az önkormányzattal együtt ünnepeljenek. A szociális munka napját 1996 óta tartják november 12-én, ami az Országgyűlés 2016-os döntése óta munkaszüneti nap az ezen a területen tevékenykedők számára. Ezen a napon ráirányítjuk a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján segítik, gondozzák segítségre szoruló honfitársainkat.

 

 

Soproni Tamás polgármester és Miyazaki Jun alpolgármester köszönti Dékány Lajosnét
 

A hétfői ünnepségen Soproni Tamás polgármester köszöntötte a jelenlévőket, s előrebocsátotta, hogy bár ez a szakma ünnepe, ahol elsősorban a sikerekről, az eredményekről kellene beszélni, nem szabad úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

 

A kerület vezetője arra emlékeztetett, hogy 2019-ben a szociális szférában dolgozók úgy végeznek el létfontosságú munkákat, hogy közben az állam, amelynek állampolgáraiért mindezt teszik, egyáltalán nem becsüli meg őket.

 

 

Soproni Tamás: „Nem szabad úgy tenni, mintha minden rendben lenne”

 

„Engem gyermekkorom óta úgy neveltek, hogy felelősséget kell vállalnunk a szegényekért, a nélkülözőkért, és úgy érzem, lehetőségeimhez mérten mindig kiálltam értük. Polgármesterként sem leszek más, polgármesterként sem teszek mást” – fogalmazott Soproni Tamás, majd ígéretet tett arra, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segíteni fogja a szociális ágazat fejlődését, és mindent megtesz, hogy az itt dolgozók megbecsülése által a segítségre szorulók is megkapják a megfelelő támaszt, a korábbinál is több gondoskodást Terézvárosban.

 

 

Schmolzné Havas Pálma, a Tegosz vezetője koccint munkatársával, Szegedi Enikővel

 

A polgármester szólt azokról a nehéz sorsú emberekről, családokról is, akik rezsihátralékkal, napi megélhetési, lakhatási gondokkal küzdenek.

 

– Sok idős él egyedül, magányosan, segítségre szorulva. Közös felelősségünk segíteni nekik, éppen ezért számos új intézkedést szeretnék bevezetni a legelesettebbek védelmében – hallhatták az ünnepség résztvevői Soproni Tamástól, aki végezetül köszönetet mondott mindazért, amit a szociális területen dolgozók eddig is tettek a kerületiekért:

 

– Köszönöm, hogy hivatásuknak mások életének jobbítását választották, köszönöm az odaadásukat, emberségüket, köszönöm, hogy önökkel dolgozhatok egy befogadó, szolidáris kerület létrehozásában – fogalmazott a polgármester.

 

Az ünnepi beszéd után a szociális területen végzett munkáért járó legrangosabb kerületi elismerést az idén Soproni Tamás polgármestertől és Miyazaki Jun humán ügyekért felelős alpolgármestertől Dékány Lajosné vehette át. A Terézváros Szociális Segítője Emlékérem új tulajdonosa 2005 óta dolgozik a kerületben. Gondozónőként kapcsolódott be a házi segítségnyújtásba, jelenleg már ezt az ellátást is irányítja megbízott gondozásiközpont-vezetőként. Hozzá tartozik még a szociális étkeztetés és az idősek klubja. 2012-ben szociális asszisztensi végzettséget szerzett.

 

 

Az ünnepség fogadással, kötetlen beszélgetésekkel ért véget

 

Az elismerés átadását követően a Hatoscsatorna kisfilmje következett, amely igazán hitelesen, a humort sem nélkülözve mutatta be Dékány Lajosnét. Ebben a filmben Schmolzné Havas Pálma, a Tegosz vezetője úgy fogalmazott, hogy ők azok, akik „a mosolyokért dolgoznak”, hiszen nincsen nagyobb elismerés számukra, mint a gondozottak öröme, hálája.

 

A következőkben az önkormányzat vezetése a szociális és egészségügyi intézmények vezetőinek köszönte meg egész éves munkáját. Jutalmat kapott Horváth Zoltánné (Terézvárosi Egyesített Bölcsődék), Kecskés Andrea (Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona), dr. Kopácsy Judit (Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ), Schmolczné Havas Pálma (Terézvárosi Gondozó Szolgálat) és dr. Czermann Imre (Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat).

 

 

Az év dolgozója: Szegedi Enikő

A Terézvárosi Gondozó Szolgálatnál (Tegosz) az idei évtől a szociális munka napjához kapcsolódva megválasztják az év dolgozóját. A hagyományteremtő szándékkal megalapított elismerést elsőként Szegedi Enikő szociális gondozó-ápoló vehette át, aki a gondozási központ vezetőjét segíti, főként a házi segítségnyújtás területén. Szegedi Enikő 1999 óta tevékenykedik a kerületben, a vándordíj egy éven át az ő birtokában lesz. Mint azt Schmolczné Havas Pálmától, a Tegosz vezetőjétől megtudtuk, az elismeréssel és a vele járó jutalommal legjobb dolgozóikat szeretnék még inkább motiválni és a pályán tartani.