Üljön közelebb! – Interaktív előadás az E10-ben

Egy igen izgalmas képzőművészeti előadás részesei lehettek mindazok, akik február 11-én este az E10 kamaratermében hallgatták Katona Júlia előadását.

Katona Júlia művészettörténész, muzeológus az előadást megelőzően érdeklődésünkre elmondta, hogy egy egészen újszerű, a XXI. századi kommunikációs eszközöket, a mobiltelefont és az internetet is használó bemutatót tart. Ennek lényege, hogy a közönség ne csupán befogadó hallgatóságként szerepeljen, de aktívan közreműködhessen, véleményeivel alakítsa a történéseket.

 

 

Milyen érzelmekről árulkodik az arc? – ezt kutatta az előadás

 

– Ez egy sorozat első része. A célunk leginkább az, hogy a közönség közelebb kerüljön a képzőművészethez és a választott témához. Lebontjuk az előadó, valamint a nézők közötti áthidalhatatlannak hitt szakadékot úgy, hogy mindenki jól érezze magát. Az előadásokat interaktív játékalkalmazások és kivetített képek, filmrészletek, zenék színesítik, amelyekhez a résztvevők mobiltelefonjaikkal kapcsolódhatnak. Az első témánk az érzelem. Azt vizsgáljuk majd, hogy miért nem mosolyognak a portrék modelljei, miért látni csak elvétve érzelmeket rajtuk. Mik a művészetben leggyakrabban feltűnő érzelmek és mi hogyan látjuk azokat? Milyen hatással vannak ránk? Egyáltalán, hatnak-e az érzelmeinkre a művészettörténet leghíresebb festményei és szobrai? – sorolta Katona Júlia, aki a közönségét rendesen meglepte, amikor előadását a Hazudj, ha tudsz című amerikai televíziós sorozat egy rövid jelenetének kivetítésével kezdte, amelyben egy bögre elhajításával jócskán megijesztették a széksorokban ülőket.

 

 

A közönség telefonos alkalmazással tudott bekapcsolódni a játékba

 

Ezzel az előadó azt kívánta szemléltetni, hogy milyen arcot vágunk, ha megrémülünk. Az est további részében is a különféle érzelmek megnyilvánulásait kutatták a résztvevők. Egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével Katona Júlia a közönséget is bevonta a történésekbe, így ők is szavazhattak arról, hogy egy-egy műalkotás milyen érzelmekről árulkodik. Az izgalmas játékot láthatóan élvezte a közönség, így gyorsan elrepült az idő, s már véget is ért a mintegy másfél órás előadás.

 

 

A sorozat következő részében, március 11-én a testbeszéd lesz az interaktív előadás témája.