Újraindulnak az ingyenes tanfolyamok

Kerületünk lakói idén tavasszal is jelentkezhettek az ingyenes nyelvi és számítástechnikai tanfolyamokra.

A képzés ünnepélyes megnyitóját március 19-én tartották az Eötvös10 nagytermében, ahol a jelentkezők mellett ott voltak a tudásukat átadó tanárok is. Simonffy Márta alpolgármester beszédében elismeréssel szólt mindazokról, akik felnőttként sem restek beülni az iskolapadba, hogy meglévő ismereteiket újakkal gyarapítsák.

 

 

Az eseményen Simonffy Márta alpolgármester mondott beszédet

 

Az önkormányzat által finanszírozott tanfolyamokon a terézvárosi lakosok a számítástechnika, az angol és a német nyelv rejtelmeivel ismerkedhetnek. A kezdőknek lehetőségük van az alapok elsajátítására, a haladók pedig a szintfelmérő után saját felkészültségüknek megfelelő órákon vehetnek részt. Többen is vannak, akik ezt kihasználva visszatérő jelentkezői a tanfolyamoknak, és több kurzust is eredményesen végeztek el.

 

 

A Terézvárosi Magyar–Angol, Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola diákjai adtak vidám műsort 

 

Az idén tavasszal összesen száztizennyolcan kezdik meg a tanulást, a legtöbben a középhaladó angolt, a kezdő internethasználatot és a német kommunikációs órákat választották.

 

Az ünnepélyes „tanévnyitót” a Két Tannyelvű Általános Iskola diákjai tették emlékezetessé nívós produkciójukkal. Bodor Ivána és Markó Sára angolul mondott verset, majd a gyerekek német dalokkal kísért táncos jeleneteket mutattak be.

 

Megkérdeztük a résztvevőket

Várkonyi János (informatikatanár)

Én már 2008 óta veszek részt oktatóként a terézvárosiak számára tartott ingyenes tanfolyamokon. A számítástechnika-órákra különböző alapokkal érkeznek a jelentkezők. Vannak, akik a nulláról kezdik és olyanok is akadnak, akik meglévő tudásukat szeretnék kiegészíteni. A céljaik is igen különbözők a felnőttkori tanulással. Néhányan az internet használatát szeretnék megtanulni, mások a szövegszerkesztést akarják elsajátítani.

Molnár Krisztina (angoltanár)

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a felnőtt-tanfolyamokat, különösen azért, mert az idősebbek a középkorúakkal és a fiatalokkal egy közösségben tanulhatnak. Tapasztalataim szerint jó hatással vannak egymásra, az idősebbek ugyanis szorgalmasabbak, míg a fiatalok kreatívabbak. Jó közösségek szoktak kialakulni, úgy veszem észre, hogy a tanítványok az órákon kívül is szeretnek együtt lenni, és ez nagyon jó.

Erdő Attila

Én mostanában lettem nyugdíjas, így sok szabadidőm lett, amit szeretnék értelmesen kihasználni. Ezért nagyon örültem a lehetőségnek, hogy itt, a VI. kerületben ingyenesen tanulhatok igen hasznos dolgokat. A kezdő angoltanfolyamra fogok járni, remélem, sikerül megtanulni ennek a nyelvnek az alapjait. Így „edzésben tudom tartani” az agyam, van mód a szellemi tevékenységre. Kifejlesztettem egy társasjátékot, azt is szeretném majd külföldön is népszerűsíteni.