Újragondolt festmények

Ingyenes szabadtéri kiállítás nyílt az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér jóvoltából péntek délután a Hunyadi téren. A Parafrázisok című tárlaton Fazakas Júlia Básti Lajos-díjas színésznő 40 festményparafrázisa látható – avagy Juli ismert és ismeretlen képeken, beöltözve, Schielétől Klimten át Magritte-ig.
Gálvölgyi Dorka és Fazakas Júlia Norman Perceval Rockwell Diadal a vereségben című képe és annak hommage-a előtt

A hosszú és kényszerű kultúrínséget megelégelve Gálvölgyi Dorka, az E10 igazgatója és Kovács-Cohner Róbert, a PinceKlub Extra házigazdája közösen dolgozták ki egy a járvány alatt is megvalósítható kiállítás ötletét. Az anyag adott volt: mindketten „beleszerettek” Fazakas Júlia karantén-ihlette festményparafrázisaiba, melyeket tavaly március óta folyamatosan készít és oszt meg a közösségi oldalán a színésznő. – „Az összes munkatárs egy emberként lelkesedett az ötlet hallatán – meséli Gálvölgyi Dorka. – Mivel több mint egy éve nem jártak az emberek, így a terézvárosiak sem kiállításon, és nyilván nagyon sokan ugyanúgy vágynak a valóságos és nem virtuális kultúrélményre, mint mi magunk, gondoltuk, kihozzuk a képeket a Hunyadi térre. Jön a tavasz, mindenki egyénileg el tud jönni ide és biztonságosan végig tudja nézni a tárlatot" – miként azonnal élt a lehetőséggel Terézváros humán ügyekért felős alpolgármestere, Miyazaki Jun is. 

 

 

 

 

A kiállított képeket a színésznő a karantén alatt készítette egy szál mobillal – az első néhányat a Getty Múzeum példája, majd a Szépművészeti Múzeum felhívása nyomán. Az otthonában talált tárgyakból dolgozott, némi sminkkel, ügyes utómunkával és sok-sok kreativitással. „A Szent Rókus-parafrázist beküldtem a Szépművészeti Múzeum pályázatára és nyertem vele két belépőjegyet, amit remélem, hogy most már nagyon hamar fel fogok tudni használni. Akkor még nem gondoltam, hogy ennek lesz folytatása, de aztán beindultam én is és a parafrázis-karrierem is – meséli a színésznő, aki képeivel divatot teremtett. – Fontos volt, hogy a karantén alatt ne menjek ki a lakásból, hogy minden kelléket a négy fal között találjak meg – avat be máig folyamatosan gyarapodó képes karanténnaplója történetébe. Az is lényeges, hogy szeressem a festőket, akiknek a művébe másolom magam, de leginkább az motivál, milyen lelkiállapotban vagyok aznap, amikor készülnek. Volt, hogy este kiválasztottam egy nagyon vidám festményt, aztán reggel úgy ébredtem, hogy nem, ma biztosan nem tudok mosolyogni. Úgyhogy inkább „szétvertem magam”, így lett Norman Perceval Rockwell Diadal a vereségben című képéből parafrázis. Ezzel ki is adtam azt az energiát, amit sírással töltöttem volna a sarokban.”

 

 

 

 

Az E10 az egyik Juli által kiválasztott képet, Catrin Welz-Stein Érintsd meg az eget című alkotását hamarosan licitre bocsátja és elárverezi. A jótékonysági aukcióból befolyt összeget a tervek szerint a kultúrközpont egy covid-veszteséget megélt terézvárosi család megsegítésére fordítja. 

 

 

 

Catrin Welz-Stein: Érintsd meg az eget (Rapunzel)

 

 

A parafrázisok nagy felbontásban, az eredeti alkotásokkal párba állítva május végéig láthatók a Hunyadi téren, hogy az itt lakók vagy az erre járók ne csak a virtuális térben, de a terézvárosi valóságban se maradjanak kultúra nélkül. Az E10 munkatársai azt ígérik, hogy a kiállítás kapcsán egyéb szabadtéri kísérőprogramokkal is készülnek – ahogy a járványhelyzet engedi. CSO

 

Fotó: Makai Szivia, Tuba Zoltán/Képszerkesztőség