Újragombolt közalapítvány

Elfogott bűnözők, bővülő polgárőrcsapat, támogatott tűzoltók és rendőrök, érzékenyítő gyerekprogramok, „minden napra 1 könyv” – a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány (TEKA) kapcsán és közvetítésével ilyesmiről olvashattak a kerületiek Terézváros médiafelületein az elmúlt egy évben. Az alapítvány elnökével, Töreki Milánnal a megújulás nehézségeiről és örömeiről beszélgettünk.

Kihagytam valami fontosat a felsorolásból?

 

Ha a kerület lakói számára nem is a legfontosabb, de a közalapítvány szempontjából igen: nem pusztán fejlesztenünk kellett az alapítványt azóta, hogy új kuratóriumot választottunk egy éve, hanem felélesztenünk a tetszhalott állapotából és rendet tenni körülötte. Újra kellett definiálnunk a tevékenységét, 21. századira hangoltuk az üzeneteit, láthatóvá tettük az értékeit és eredményeit.

Ennek egészen prózai vonatkozásai is vannak, például cégkaput csináltattunk, leltároztunk, átnéztük a költségeket. Az első pillanattól célul tűztük ki az átláthatóságot, egyáltalán a láthatóságot: a miénket és az általunk támogatott rendvédelmi szervekét – persze nekünk is van hová fejlődnünk ezen a téren.

 

 

Nem könnyű irányban tartani a kommunikációt, hiszen nehezen húzható fel ugyanarra a szálra a gyerekek táboroztatása, a polgárőrök verbuválása vagy éppen a Belvárosi Katasztrófavédelmi Parancsnokság konyhájának a felújítása. Hol érnek össze ezek a tevékenységek?

 

Szeretnénk közelebb hozni az emberekhez a közrend fogalmát és mindazokat, akik tesznek érte. A közrend egy nagyon száraz fogalom, ezt is új köntösbe kell csomagolnunk. Azt a tiszta, biztonságos környezetet jelenti, amelyben élünk: a tágabban vett közös otthonunkat. Azt szeretnénk megmutatni kicsiknek és nagyoknak, hogy mi mit tehetünk ezért, illetve mások mit tesznek érte hivatásszerűen. Tovább is megyünk: edukációs tevékenységünkkel szeretnénk megakadályozni azt, hogy túl sokszor legyen szükség a rendőrökre, tűzoltókra. Jelent ez drogprevenciót a gyerekeknek vagy felvilágosítást például a szén-monoxid-mérgezés veszélyeiről a felnőtteknek.

 

 

A közrend megtartásában milyen szerepet szánnak a polgárőröknek?

 

Az egyik legnagyobb büszkeségünk, hogy újraélesztettük a polgárőrséget a kerületben. Érezhető a jelenlétük: dizájnerdrog-fogyasztókat tartóztattak fel, lopott pénztárcát juttattak vissza a tulajdonosához, a rendőrség szerint is nagyon hasznos a munkájuk. Mindemellett egy fiatal, lokálpatriótákból álló közösség is született, akikhez folyamatosan lehet és érdemes csatlakozni. A róluk szóló hírek népszerűsége alapján a lakosság is örül a jelenlétüknek, értékeli a munkájukat. Ezt mi is megtesszük a magunk módján: azon túl, hogy minden módon igyekszünk bemutatni őket, anyagilag is támogatjuk a munkájukat, ahogy a rendvédelmi dolgozókét is. A rendőröket és a tűzoltókat évente két alkalommal jutalmazzuk és igyekszünk minden egyéb módon segíteni őket. Nagyon fontos ezeket az embereket a rendszerben tartanunk. Nemrég a kerületi hajléktalanellátó intézményeket kerestük meg, mert szeretnénk hozzájárulni a szociális munkások számának növeléséhez. Hisszük, hogy ők a legfontosabb elemei annak, hogy az utcai hajléktalanságot fel lehessen számolni, az otthontalan embereknek jövőt lehessen adni.

 

 

Az év során a kerületnek lett egy új alpolgármestere dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna személyében, akinek a területe átfedéseket mutat a TEKA által támogatott ügyekkel. Hogyan tudják egymás munkáját segíteni?

 

A köztisztaságért és kereskedelemért felelős alpolgármester felügyeli a közalapítvány munkáját, én pedig az ő titkárságvezetője lettem. A két funkció támogatja egymást. Nagyon hasonló a habitusunk és a céljaink: fiatalos lendülettel és nagy nyitottsággal végezzük a munkánkat a kerületért. Ebben a nehéz időszakban különösen kreatívnak kell lennünk, hogy segíteni tudjunk a bajba jutott vállalkozóknak. Várunk minden jó, a portfóliónkba passzoló ötletet! Ilyen például az, hogy az elmaradt TEKA-táborért kárpótlásul családi jegyeket kapnak a VR Vidámparkba azok a gyerekek, akik részt vettek volna a nyaraláson. Így a nehéz helyzetbe került vállalkozásnak is segítünk és a gyerekek sem maradnak élmény nélkül. A járvány miatt rengeteg programunk elmaradt, de új lehetőséget is adott ez az időszak arra, hogy segítsünk. Az egyik legjobb akciónk keretében tavasszal naponta juttattunk könyvet a gyerekeknek. Szintén őket aktivizálta a rajzversenyünk, amelynek a témája a karantén volt. Egy helyi közösséget, amelynek a megteremtése számunkra nagyon fontos, összekovácsolnak a nehézségek – kötelességünk a lehetőségeinkhez mérten a legnagyobb támogatást nyújtani egymásnak.

 

 

 

Szöveg: Kertész Anna

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség