Újra egy asztalhoz ültek a képviselők

A járvány utáni első ülését tartotta meg a képviselő-testület Terézvárosban.

A tavaly októberi rendes testületi ülés óta a kerület önkormányzati képviselői teljes létszámban nem találkozhattak, testületi ülést nem lehetett tartani. Soproni Tamás, Terézváros polgármestere ezt áthidalva az országban elsőként döntés-előkészítő tanácsot (DET) hozott létre. A testületben jelenlévő pártok frakcióvezetői, illetve megbízott képviselői így otthonukból online véleményezték a döntéseket és szavaztak az aktuális ügyekben.  A DET májusban ülésezett utoljára. A járványügyi rendelkezések most már lehetővé tették, hogy a polgármesteri hivatal dísztermében ismét egy asztalhoz üljenek a képviselők.

 

 

Az ülést Soproni Tamás pogármester vezette, balról Győrffy Máté alpolgármester
 

 

Köszönet a járvány hőseinek

 

A testületi munkáról szólva Soproni Tamás emlékeztetett arra, hogy kerületünkben a DET létrejöttével egy percre sem kellett felfüggeszteni a demokráciát, a döntéseket közösen hozták meg a pártok képviselői. A járvány időst és fiatalt egyaránt megviselt, sok tragédiát, veszteséget okozott, hivatalunk Gál Antalt, a szervezési főosztály vezetőjét gyászolja most is.

 

Az önkormányzat a maga eszközeivel igyekezett segíteni az itt élőket, a Terézváros melléd áll programban számos támogatást vehettek igénybe a nehéz helyzetbe került emberek. A vendéglátósok talpra állását segítő intézkedések ( parkolóhelyek átengedése) néhányakban ellenérzést váltott ki, ám a polgármester arra kért mindenkit, legyünk empatikusak ebben a nagyon nehéz időszakban. Soproni Tamás végezetül köszönetet mondott az egészségügyben és szociális területen dolgozóknak, akik életüket kockáztatva tették dolgukat a legnehezebb hónapokban. 

 

 

Ketten az MSZP frakcióból: Szilágyi Erika és Bálint György

 

 

Szócsaták, hosszú és hangos vitákA testületi ülés egészét hangos, sokszor személyeskedő, vádaskodó viták jellemezték. Az ülésen az MSZP-s Bálint György többször élesen bírálta és korrupcióval gyanúsította meg a terézvárosi vagyonkezelőt, annak vezetését. A szocialista képviselő azt követően kezdte kritizálni a városvezetést, hogy a Fővárosi Törvényszék jogerős döntése nyomán a képviselők többsége májusban visszahívta őt a környezetvédelmi és a tulajdonosi bizottságból, valamint azonnali hatállyal a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságából. 

 

A Fidesz képviselői több alkalommal is felhozták, hogy amíg az Andrássy úti ingatlanokkal kapcsolatos MSZP-s “palotaperek”-ben és az ezekhez kapcsolódó végrehajtási eljárásokban érintettek a terézvárosi közélet szereplői, addig ez az ügy hatással lesz a képviselő-testület munkájára.

 

 

A Fidesz frakció jelenlévő tagjai: Bundula Csaba és Lindmayer Viktor

 

 

Támogatás a Szabó Ervin Könyvtárnak

 

A képviselők egyhangú döntése szerint a kerület idén 2 millió 550 ezer forinttal támogatja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat. Terézváros 2016 óta Heltai László (LMP) képviselő kezdeményezésére támogatta a két kerületi fiókkönyvtárat. 

 

Idén 1 millió forintos támogatást kap a fiatalok és felnőttek ellátását szolgáló új, Körúti Könyvtár, valamint 500 ezer forintot a Terézvárosi Gyermekkönyvtár, a pénz állománygyarapításra fordítható. A gyermekkönyvtár belső terei az elmúlt években megújultak, de táborok és a rendezvények lebonyolításához szükség lenne összecsukható asztalokra, és a kanapék cseréjére. Ezért erre a célra az önkormányzat további 650 ezer forintos támogatást ad. A két tagkönyvtár rendezvényeihez, programjaihoz 400 ezer forinttal járul hozzá a kerület.

 

 

Heltai László (LMP) munka közben

 

 

Új felelős szerkesztő a Terézváros magazinnál

 

Kertész Anna távozását követően pályázatot írtak ki a kerület kéthetente megjelenő újságjának felelős szerkesztői posztjára. A jelentkezőket meghallgató bizottság Csepregi János Botond pályázatát támogatta,  neki szavazott bizalmat a képviselők többsége is. Az önkormányzat augusztus 1-jétől három évre szóló szerződést köt az új felelős szerkesztővel.

 

 Tiszta utca, rendes ház

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna alpolgármester és a DK frakciója javasolta a Tiszta udvar, rendes ház program elindítását. Ennek lényege, hogy a lakóközösségek védnökségbe veszik a hozzájuk tartozó közterületeket, elvégzik a ház előtti járda, útpadka takarítását, gyommentesítését, télen síkosság-mentesítését. A pályázaton az első ötven jelentkező vehet részt, az önkormányzat 10 millió forintot különít el a költségvetésben erre. A program célja a mellett, hogy a kerület tisztaságát, rendezettségét szolgálja az is, hogy valódi közösségek szerveződjenek a társasházak lakóiból.

 

 

A Demokratikus Koalíció frakciója: Miyazaki Jun, Szász Károly és Kecskés Balázs
 

 

Drogprevenciós kampány a kerületben

 

Gaár Iván Zsolt (MSZP)  kezdeményezésére a képviselők arról döntöttek, hogy felkérik a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítványt saját drogmegelőző kampány kidolgozására és lebonyolítására a terézvárosiak körében. A kampányt indokolja, hogy a fogyasztók száma nem csökken, és az iskolás kisdiákok egyre fiatalabban kerülhetnek kapcsolatba a kábítószerekkel. Soproni Tamás polgármester javaslatára a programot az alkohol elleni prevenciós kampánnyal egészítette ki a testület.

 

Új bizottság helyett gyors intézkedés

 

Ideiglenes tényfeltáró- és vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot a Patrona óvoda felújítását követő állapotok felmérésére Bálint György (MSZP) és Kecskés Balázs (DK). A képviselők úgy döntöttek, hogy újabb bizottság létrehozása helyett felkérik a vagyonkezelő felügyelő bizottságát a felmérésre és szükség esetén a javítási munka elvégzésére.

 

Húszmillió a kultúrára

 

Terézváros 20 millió forintot nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumától a koronavírus világjárvány által okozott, a kulturális ágazatot érintő károk enyhítését célzó pályázatán. A támogatást egyrészt az Eötvös 10 Online programsorozatának költségeihez, másrészt a Terézvárosi Nyár megrendezéséhez kérte a kerület. Ez utóbbi, nyárvégi összművészeti programsorozat egyaránt szolgálja a kerületi és a fővárosi kulturális intézmények bemutatkozását, hiszen teret ad majd a színházak bemutatkozásának és előadásaik népszerűsítésének. A Terézvárosi Nyár keretében lesz kertmozi, komolyzenei programok, gyermekprogramok, illetve egészségnapot is szervez az Eötvös 10 a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat bevonásával.

 

 

A képviselők hosszú hónapok után újra a díszteremben találkozhattak

 

 

EGY MONDATBAN:

 

Mostantól támogatja az önkormányzat a társasházi kerékpártámaszok telepítését. Kerékpártámaszonként legfeljebb 30 ezer forint támogatás igényelhető a telepítéshez. Részletek hamarosan a honlapunkon.

 

-         A testületi ülés elején a teremben jelenlévők egy perces néma felállással emlékeztek meg a covid járványban nemrég elhunyt Gál Antalra, a szervezési főosztály vezetőjére, aki a képviselő-testületi ülések lebonyolításának is nélkülözhetetlen szereplője volt.

 

-         Császárné Csóka Ilona (Fidesz) június 30-ai hatállyal lemondott listás képviselői mandátumáról.

 

-         Az önkormányzat támogatásával öt fiatal jut kerékpárvásárlási támogatáshoz. A tavaly indult program folytatódik, idén még kétszer pályázhatnak a fiatalok.

 

-         A kerület is csatlakozik a Főkert BP Fatár applikációjához, ami azt szolgálja, hogy a fővárosban lévő fákról bárki számára minden fontos adat hozzáférhető legyen egy közös alkalmazásban.

 

Szöveg: Gajdács Emes

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu