Újabb nevek Terézváros dicsőségfalán

Teréz nap előtt, csütörtökön adták át az Eötvös10-ben Terézváros elismeréseit azoknak, akik a kerületiek jelölése és a képviselő-testület döntése alapján a legtöbbet tettek a városrész életéért, hírnevéért, kultúrájáért és egészségéért.

Minden esztendőben meghatározó pillanat a kerület életében Teréz nap: ilyenkor nemcsak a névadó emléke előtt tisztelgünk, de ez idő tájt vehetik át kitüntetésüket azok a kiválóságok, akik eredményeikkel, munkásságukkal, az itt élőknek nyújtott szolgáltatásaikkal, szolgálataikkal kiemelkedtek pályatársaik közül, öregbítették a városrész jó hírét.

 

Jók között a legjobbak

 

Betegsége miatt Soproni Tamás polgármester nem jelenhetett meg személyesen az ünnepségen, levélben köszöntötte az Eötvös10 Művelődési ház színháztermében ünneplő díjazottakat.

 

„Távollétemben is szeretnék hálát mondani a mai nap ünnepeltjeinek mindazért, amit Terézvárosért tettek, tesznek. Ebben a kerületben számomra minden ember fontos, hiszen mindenki hozzá tud tenni valamit ahhoz, hogy Terézváros jobb hely legyen. Önök különösen sokat tettek ezért, önök a jók között is a legjobbak” – írta a polgármester, akinek gondolatait az est háziasszonya, Kontha Nelli tolmácsolta.

 

Bármilyen mélyről a csillagokig

 

„Az elmúlt száz évben a városépítők óriási energiát fektettek abba, hogy utakat, irodaházakat, bankokat építsenek, felhőkarcolókat, csak hogy bizonyítsák: az eget is képesek meghódítani. Mindeközben sokan elfeledkeztek arról, ami a legfontosabb. Ez pedig maga az ember – mondta köszöntőjében Győrffy Máté, Terézváros városfejlesztésért felelős alpolgármestere. Majd a megkezdett gondolat folytatásaként a közösség fogalmának változásáról, életünkben betöltött fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta városvezetőkként az a feladatuk, hogy a kerület lakóinak kötődési lehetőségeket adva közös otthont biztosítsanak. – Egy olyan kerületet működtessünk, ahol mindenkinek lehet szava, ahol mindenkit meghallgatnak, ahol az erős a gyengét támogatja, és ahol senki sincs egyedül.”

 

 
 
A díjazottakat Győrffy Máté Terézváros városfejlesztésért felelős alpolgármestere köszöntötte

 

Mint fogalmazott, bár Terézvárosban az ország lakosságának mindössze három tized százaléka, 35 ezer ember él,”mégis rengeteg olyan embernek volt és reméljük lesz is otthona, aki maradandó értékeket adott Magyarországnak, sőt, még a világnak is”. Hangsúlyozta: a nap ünnepeltjei valamennyien példaképek. „Vannak közöttük, akik az egész világot ámulatba ejtették, és vannak olyanok is, akikre >>csak<< az itt élők figyelnek fel, és hétköznapi emberként végeznek kiemelkedő munkát, szolgálják a közösség javát. Egy közös bennük: kimagasló teljesítmény áll mögöttük, amellyel inspirálhatnak bennünket, amellyel bizonyítják, hogy bármi elérhető, bármilyen mélyről a csillagokig lehet jutni.”

 

 
 
Idén a 85 éve Terézvárosban élő Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész lett a Terézvárosért kitüntetés egyik díjazottja

 

Beszédének végén megköszönte a díjazottaknak megköszönte a tiszteletre méltó teljesítményhez vezető munkájukat és kitartásukat, a terézvárosiaknak pedig azt, hogy a jelöléseikkel segítettek kiválasztani a jók közül is a legjobbakat, és megmutatva, hogy Terézváros egy működő, érző, odafigyelő közösség.

 

 

 
Lang Györgyi énekes és színésznő a Terézváros kultúrájáért kitüntetést vehette át

 

Olimpiai bajnok és köszörűs

 

A köszöntőt követően elérkezett azt est csúcspontja, a kitüntetések átadásának pillanata. Az elismeréseket Terézváros alpolgármesterei, Beleznay Zsuzsanna, Győrffy Máté, Miyazaki Jun, valamint a kerület országgyűlési képviselője, Oláh Lajos adták át.

 

 
 
Krählingné Micskei Aranka a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat ápolási igazgatójának munkásságát Fromm Pál emlékéremmel ismerte el a kerület

 

A díszpolgári címet Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője kapta. Posztumusz díszpolgára pedig dr. Kilián István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Irodalomtudományi Intézet Régi Magyar Dráma Kutatócsoportjának alapítója lett. A Terézvárosért kitüntetéssel Keleti Éva fotóművész és Kukorelly Endre író, költő, újságíró életművét díjazta a kerület.

 

 

Akár egy szép születésnapi ajándék, Tajthy Tibor pont aznap, amikor betöltötte a 76. évét lett tagja a Terézváros mestere címet viselők csapatának

 

Terézváros mestere Tajthy Tibor köszörűs és kulcsmásoló lett, a Fromm Pál Emlékérmet Krählingné Micskei Aranka, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat ápolási igazgatója, az újonnan alapított Terézváros Kultúrájáért díjat pedig Lang Györgyi énekesnő, műsorvezető, színésznő, a Pa-Dö-Dő együttes tagja vehette át. Életüket és munkásságukat a Terézváros magazin mutatja be.

 

 

Terézváros posztumusz díszpolgára kitüntetést Oláh Lajos Terézváros országgyűlési képviselője adta át Kilián István professzor hozzátartozóinak

 

Az eseményt a Szent Efrém férfikar műsora tette még bensőségesebbé és ünnepélyesebbé. Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

 

 

Az ünnepségen a Szent Efrém kórus előadásában Bartók Béla: Este a székelyeknél című művének csodálatosan szép dallamai is felcsendültek

 

Szöveg: Dobi Ágnes
Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu