Új rendelőt kapott a védőnői szolgálat

Lényegesen nagyobb alapterületű, a XXI. századi igényeknek megfelelően, teljes körűen felújított rendelőt kapott a Terézvárosi Védőnői Szolgálat szeptember 26-án. A Király utca 88. szám alatti intézmény kulcsát – ünnepélyes keretek között – Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere adta át a védőnők VI. kerületi területi vezetőjének, Nagy Pálnénak.

A védőnői szolgálat új helyiségének kialakítása az önkormányzat egészségügyi intézményi programjának részeként valósult meg, amelyre több mint 1,3 milliárd forintot szánt a kerület vezetése. A nyolc területi és hat iskolai védőnő így méltó körülmények között tudja végezni a munkáját és fogadni a terézvárosi kismamákat, valamint kisgyermekeket – ismertette az átadóünnepségen Hassay Zsófia.

 

 

Teljesen megújult a bútorzat is

 

Az új tanácsadó jól megközelíthető helyen van, közel a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálathoz (TESZ) is. Nemcsak a gépészet új a helyiségekben, hanem vadonatúj funkciókkal bővült a korábbi, Izabella utcai helyszínhez képest: többek között orvosi rendelőt és játszósarkot is kialakítottak benne. Az intézmény természetesen akadálymentes. A terézvárosi védőnők október 1-jén már az új helyen kezdik a munkát.

 

 

Hassay Zsófia polgármester és Papp László alpolgármester

 

– A régi tanácsadó már nyolcvan éve az Izabella utcában működött és elavult volt. Köszönöm az önkormányzatnak az új rendelőt, a munkások és a takarítók munkáját, Sajó Bori művésznőnek pedig a gyönyörű falat – mondta az új intézmény kulcsának átvételekor Nagy Pálné.

 

 

A szolgálat bejárata a Vörösmarty utcában található

 

– A TESZ-szel és a védőnőkkel közösen álmodtuk meg a szolgálat új otthonát, az ő igényeik szerint alakítottuk ki a helyiségeket – hangsúlyozta a fejlesztést felügyelő Papp László alpolgármester az átadón, hozzátéve: „az új helyiségcsoport három funkcionális térből áll, így sokat tudtunk javítani a munkafeltételeken, szeparáltuk például a védőnői helyiségeket. A védőnők az új tanácsadóban ugyanolyan szeretettel és gondoskodással várják a terézvárosiakat, mint eddig is tették”.

Nagy Pálné Enikő, a Terézvárosi Védőnői Szolgálat vezetője

Az új helyen a feladatoknak megfelelően vannak kialakítva a helyiségek, van például baba-mama és szűrőszoba is. A külön helyiségek a bizalmas, négyszemközti viszony kialakításához fontosak. Már a világháború előtt is az Izabella utcában volt a szolgálat, de az évek során kinőttük a helyet. A feladataink is sokrétűbbek lettek a kezdetekhez képest, most hozzánk tartozik a várandósgondozás és a szűrések is. Ezeket a régi helyen már nem tudtuk megvalósítani. Az önkormányzat az igényeinket figyelembe véve 21. századi körülményeket alakított ki az új tanácsadónkban. Fantasztikus, hogy négy hónap alatt elkészült a komplett rendelő, pedig falakat is bontottak és helyeztek át. Tulajdonképpen újjáépítették az egészet. 31 éve dolgozom itt, több felújítást is láttam az Izabella utcai tanácsadóban, de ez a mostani volt a legnagyobb volumenű, és minden új, a berendezési tárgyak, valamint a bútorok is.