Új kukák kerültek ki az utcákra

A napokban huszonhét új szeméttároló jelent meg Terézváros közterületein.

Ahhoz, hogy tisztaság legyen, elengedhetetlen, hogy elég sűrűn találjon az ember szemétgyűjtőket.

Kerületünkben az elmúlt napokban 27 új kukát helyeztek ki, ezekből 20 csikktartós, 7 pedig csikktartó nélküli. Az edényeket tetővel is ellátták, így azokból nem fújja ki a szél a szemetet, és méretük jóval nagyobb a korábbi, zöld kukákénál. Azt, hogy hova kerüljenek a szemétgyűjtők, a lakosság javaslatai alapján határozták meg a szakemberek.


„Az egyik legfontosabb kampányígéreteink között szerepelt, hogy 300 darab új kukát helyezünk ki, tisztábbá és élhetőbbé tesszük Terézvárost. Ennek egyik apró lépése, hogy új szemetes edények kerültek (és a jövőben is) kerülnek ki az utcákra – mondta el dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna.

 

Terézváros köztisztaságért felelős alpolgármestere érdeklődésünkre elárulta, hogy az önkormányzat által kihelyezett új, nagyméretű hulladékgyűjtőket a kerület cége, a Terézvárosi Nonprofit Kft. üríti ( a kisebb méretű, zöld gyűjtőket pedig az FKF). Mindez a napi takarítás, seprés során történik, a kukák környezetének tisztításával egyidejűleg. A zöld hulladékgyűjtőket az FKF tartja rendben, tisztítja. „Fokozottan kérjük a lakosságot, hogy használják a kukákat, de ne tegyenek ezekbe veszélyes hulladékot, illetve hogy a kukák nyílását ne torlaszolják el például pizzás dobozokkal!” – figyelmeztetett dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna.

 

Temesvári Szilvia, kerületünk zöld ügyekért felelős alpolgármestere szerint Terézvárost sokan szemetesnek, koszosnak tartják, ám ő hisz abban, hogy az embereknek alapvetően van igényük arra, hogy ne szemeteljenek.

 

„Az önkormányzat egyik feladata a szemléletformálás, fontosnak tartjuk, hogy az első a hulladék keletkezésének megelőzése, a második pedig a hulladéktárolók elhelyezése. Ezért egyik első intézkedésünk volt, hogy nagy számban új kukákat tegyünk ki a kerületben” – emlékeztetett az alpolgármester, majd arra utalt, hogy vélekedése szerint a terézvárosiak tudják a legjobban,  jártukban-keltükben hol kell percekig keringeni szemetesedényt keresve. Ezért Temesvári Szilvia ötletére és kérésére megkérdezték a lakosságot is arról, hogy hol hiányzik nekik legjobban szemetes. A javaslatokat feldolgozták, és az új kukákat a válaszadók javaslatai alapján helyezték ki.

 

Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu