Új hotel zöld homlokzattal és tetővel

A Nagymező utcai Hard Rock Hotel bővítéséről tájékoztatták a lakosságot.

Az egykori Instant nevű szórakozóhely területén ma már ötcsillagos, különleges építészeti megoldásokat mutató szálloda áll, amelyet bővíteni készül a beruházó. A Nagymező utcai Hard Rock Hotel bővítéséről és a kerületi építési szabályzat ehhez szükséges módosításáról beszéltek az illetékesek július 13-án, a polgármesteri hivatalban megtartott lakossági fórumon.

 

 

Matus István, Somfalvi Nóra, Nagy Csaba és Győrffy Máté

 

 

Elsőként Matus István, Terézváros főépítésze foglalta össze az eddig történteket. Mint mondta, a már felépült szálloda a tervek szerint idén ősszel nyit, a beruházók pedig a környezetet is rendbe tették, megszépítették. Már három évvel ezelőtt jelezték, hogy szándékukban áll ezen a területen bővíteni a hotelt, amire tervpályázatot írtak ki – a komoly szakmai elismertséggel bíró Nagy Csabát választották ki a terv elkészítésére. Hogy az álmok megvalósuljanak, ahhoz szükséges a kerületi építési szabályzat módosítása, amiről a képviselő-testület dönt majd.

 

De csakis azután, hogy a lakosságot tájékoztatják minderről. Ezt erősítette meg a beruházó ingatlanfejlesztő cég képviselője, Somfalvi Nóra is, aki Nagy Csaba építésszel közösen, látványtervekkel illusztrálva mutatta be, milyen épületet képzeltek el a Nagymező utcában. Ami elsőre feltűnik a laikus szemlélődőnek, hogy sok-sok zöldfelület – a homlokzaton és a tetőn is – színesíti a tömböt, aminek alsó részén az eredeti homlokzat minden szépségét megőriznék az utókornak. A zöldnövények azon túl, hogy szépek, ökológiai szempontból is előnyösek, oxigént adnak, javítják a belvárosi levegő minőségét, porszűrőként működnek és még hűtőhatásuk is van, ami a nyári kánikulában igen megfontolandó szempont.

 

 

A jó hangulatú fórumon látványterveket is bemutattak a lakosságnak, itt éppen Matus István teszi ezt

 

 

Nagy Csaba tervező elmondta, hogy a tervek szerint a 60 szobás, új hotelrész környezetét is tovább szépítené a beruházó. A Zichy utcában burkolatot cserélnének és zöld szigeteket hoznának létre a parkolók között, míg a Nagymező utcai részen egybefüggő zöld sávot telepítenének a növényekből.

 

A fórumon részt vevő lakók közül többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy újabb parkolók szűnhetnek meg az amúgy is szűk és nagy forgalmú utcákban, ami tovább nehezíti az itt élők dolgát. Erre reagálva Győrffy Máté, városfejlesztésért felelős alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat több megoldással is próbálkozik a parkolási gondok enyhítése érdekében. Egyre közelebb jutunk a lakossági parkolók megvalósításához és a környék parkolóházaival is tárgyalnak arról, hogy az itt élők kedvezményesen vehessék igénybe a várakozóhelyeket.

 

Volt, aki azt kérte, legyenek mobiltelefonok töltésére alkalmas padok a nívós hotel környékén, ezt a beruházó képviselője is jó ötletnek tartotta. Mások amiatt aggódtak, hogy az új, eddiginél magasabb építmény beárnyékolja majd az ő lakhelyüket. A szakemberek erre vonatkozó számításokat is végeztek a tervezés során, ami egyértelműen mutatja, hogy nem csökken a fény mennyisége az utcában. A lakók arra is felhívták a beruházó figyelmét, hogy a már meglévő hotel előtt lévő dézsás növényeket gondozzák, mert azok közül néhány már kiszáradt, illetve helyezzenek el elegendő szemetest és csikktartót a bejárat környékén. Többen azt latolgatták, milyen kárpótlást kaphatnak a szomszédos házakban élők az építkezés miatt elszenvedett kellemetlenségek miatt. Győrffy Máté alpolgármester arra biztatta a jelenlévőket, hogy figyeljék az önkormányzat pályázatait, ezek között ugyanis olyat is találnak, ami a társasházak fejlesztését támogatja. A lakók érdeklődésére Somfalvi Nóra elárulta, ha minden jól megy, a Hard Rock Hotel új szárnyának kivitelezését 2022-ben kezdik, az átadást pedig 2024 végére teszik.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu