Új eszközök segítik a munkát a TESZ-ben

Egy új szívultrahang-készülék és több automata laboratóriumi berendezés is gazdagítja a jövőben a TESZ eszközparkját.

A közelmúltban több olyan modern eszköz került a Csengery utcai szakrendelőbe, ami a laboratóriumban, illetve a kardiológián dolgozók munkáját segíti. Szeptember 30-án a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat központjában ezeket mutatták be a szakemberek.

 

 

A laboratórium új berendezése teljesen automata és digitális rendszerű

 

Mint azt dr. Czermann Imre igazgató elmondta, a laboratóriumi automata és a kardiológiai ultrahangkészülék vásárlása egy gondosan végiggondolt infokommunikációs fejlesztés része. „Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szakrendelőben, a laborban, a fogászaton és a tüdőgondozóban, valamint heteken belül a gyerekrendelőben egységesen, azonos „évjáratú” ambuláns dokumentációs programot vezetünk be, másrészt ezt a programot illesztettük a felhőalapú Egységes Egészségügyi Szolgáltatói Térhez (EESZT), az előjegyzési rendszerhez, sőt a telefonközponthoz is. Megoldottuk az adatok átvitelét a laboratórium, a képalkotói diagnosztika, a röntgen és ultrahangrendszer között” – hallhattuk az igazgatótól.

 

 

Dr. Czermann Imre igazgató beszélt a TESZ-ben zajló aktuális fejlesztésekről 

 

Mint ismeretes, Terézváros önkormányzata két évvel ezelőtt hirdette meg az egészségügyi intézményei felújítási programját, amely az eszközpark modernizációját is magában foglalta. Az erre szánt, összességében 1 milliárd 300 millió forintot is meghaladó összeg évtizedes távlatából nézve is rekordnagyságú.

 

 

Dr. Szabó Katalin orvos igazgató, a labor vezetője előadást tartott

 

Megvalósult az a TESZ és az önkormányzat által közösen finanszírozott, összesen 108 millió forintos projekt is, amely az elavult műszerek cseréjét, a diagnózis felállítását segítő berendezések és eszközök beszerzését célozza. 2017-ben beszerezték és üzembe helyezték a főváros jelenleg egyik legkorszerűbb digitális mammográfiás berendezését, valamint egy kimagasló képességekkel bíró ultrahangkészüléket. 2018-ban az eszközbeszerzési program mintegy 70 millió forintos keretösszeggel folytatódott. A gyermekfogászat és a szájsebészet új kezelőegységeket kapott, hematológiai automata beszerzésével növelték a labor minőségét és kapacitását, a kardiológia újabb EKG-berendezéssel gyarapodott, emellett átgondolt informatikai fejlesztéssel korszerű, egységes medikai rendszert építettek ki. 2019-ben kifejezetten eszközfejlesztési célra közel 60 millió forint áll rendelkezésre, amely a fejlesztési tartalékok terhére tovább növelhető.

 

Ennek köszönhetően több új elemmel gazdagodott a Csengery utcai szakrendelőben működő laboratórium is, amelynek szakmai tevékenysége kiterjed az általános hematológiai, vizelet-, véralvadás-vizsgálatokra, valamint az orvosi diagnosztikához nélkülözhetetlen, fontosabb kémiai, szerológiai paraméterek kimutatására, meghatározására.

 

A szakrendelést vezető dr. Szabó Katalin, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat orvos igazgatója a hétfői eseményen elmondta: az önkormányzat támogatásával újra cserélhették a vizeletelemző automatát, a vérkép-analizáló berendezést, a vérsüllyedésmérő automatát, a mikroszkópot és beszereztek egy vénakereső készüléket is.

 

Az utóbbi amellett, hogy a laboratóriumi szakdolgozók munkáját segíti azzal, hogy különböző színű fényekkel „rajzolja ki” a páciens bőrén a vénákat, kevésbé kellemetlenné teszi a beavatkozást. Így ugyanis könnyebb a vérvétel, nem kell többszöri szúrással fájdalmat okozni a betegnek.

 

 

Dr. Szabadi Flóra kardiológus főorvos az új ultrahang-berendezést mutatta be a közönségnek

 

– A fejlesztésnek köszönhetően sikerült lecserélni a régi, több mint húszéves mikroszkópunkat is. Az új, amellett, hogy technikailag korszerűbb az előzőnél, könnyebben kezelhető és további funkciókkal is bővíthető. A mikroszkópot intézetünkben a nőgyógyászati kenetek vizsgálata során használjuk igen gyakran – hallhattuk dr. Szabó Katalintól.

 

A labort vezető orvos igazgató érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy a digitális, teljesen zárt rendszerű automaták óriási segítséget jelentenek a vér és a vizelet elemzése során. Azt a munkát, amit régen a szakdolgozók manuálisan végeztek, most a gép vette át. Az adatokat digitálisan dolgozza fel, azokat a laboratórium orvosa vagy biológusa jóváhagyja, majd az eredmények bekerülnek abba az informatikai rendszerbe, amelyen keresztül a vizsgálatot kérő, beküldő orvos is hozzáférhet a lelethez. Ez lehet egy háziorvos vagy az illetékes szakrendelés.

 

– Az eszközcserék során célunk nem csupán a régi berendezések újakkal való kiváltása volt, hanem egy előrelépés a jobb, korszerű és minőségi betegellátás felé. Az új berendezésekkel sikerült növelnünk a betegbiztonságot, a dolgozói elégedettséget és a fenntarthatóság is jóval könnyebb a modern gépek esetében – mondta el az orvos igazgató.

 

 

Dr. Szabadi Flóra főorvos a szakrendelőben mutatta meg az új gépet

 

A kardiológiai ultrahang használatáról dr. Szabadi Flóra főorvos tartott előadást, és bevezetőként az eljárás magyarországi történetét ismertette. Ezt követően a TESZ-ben alkalmazott diagnosztikai gyakorlatot ismerhették meg a jelenlévők. A főorvos hangsúlyozta, hogy napjainkban az ultrahang helye, jelentősége közvetlenül a CT és az MR mellett van a képalkotó diagnosztikában.

 

– A most beszerzett készülék a legkorszerűbbek közé sorolható. Használata költséghatékony, mobil, magas felbontóképességű, felső kategóriás eszköz, ami remélhetően növeli a betegelégedettséget is. Használatával még magasabb szintű és biztonságosabb diagnosztikát érhetünk el a rendelőintézetben.

 

A gép megtekintése során dr. Szabadi Flóra főorvos bemutatta, hogy a régebbi ultrahangkészülék a jövőben is segíti a kardiológusok munkáját. Így nem lesz problémás a sürgősségi esetek ellátása, a speciálisabb vizsgálatot igénylők fogadása, hiszen a két gép párhuzamosan dolgozik majd a szakrendelőben.