Töklámpások és tűztánc a Hunyadi téren

Kicsik és nagyok együtt alkottak, szórakoztak október 26-án az idei tökfesztiválon, a Hunyadi téren.

Terézvárosban immár ötödik alkalommal rendezték meg az október végi tökfesztivált. A kelta eredetű halloween jelképét, világító tököt faragnak ilyenkor együtt a Hunyadi térre érkezők.

 

 

Délután fél 4-kor kezdődött a formás, narancssárga tökök kiosztása

 

Az idén sem volt ez másként. Délután fél 4-kor többkonténernyi élénk narancssárga dísztök talált gazdára. Az önkormányzat által biztosított alapanyag mellett a segítők a munkához szükséges eszközöket is kiosztották a versenyre jelentkezők között, így elkezdődhetett az alkotás. Akik a versengésbe beneveztek, esélyessé váltak a díjak elnyerésére. A Terézváros új polgármestere, Soproni Tamás által vezetett zsűri az idén is két kategóriában értékelte a műveket, külön a gyerekek és külön a felnőttek munkáit. Soproni Tamás az ajándékok átadása előtt elmondta: „Örülök, hogy az általam is kedvelt angolszász ünnepi hagyomány ilyen szépen összehozott kicsiket és nagyokat, akik jó hangulatban együtt tölthették ezt a szombat délutánt a Hunyadi téren.”

 

 

A gyerekek ügyesen bántak a szerszámokkal, láthatóan nem először faragtak lámpást

 

A tökfesztiválon a lázas munka mellett szórakozásra is bőven akadt lehetőség. A kicsiket arcfestő várta, aki ezúttal természetesen leggyakrabban halloweenmaszkokat varázsolt a gyerekek arcára. Sötétedéskor a szökőkút előtt pedig az Anima Prizma Mozgásműhely tagjai mutattak be látványos tűztáncot a közönség nagy örömére.

 

 

Nagyon sokan eljöttek, megtelt a Hunyadi tér

 

Talán sokan nem tudják, a halloween kialakulása onnan ered, hogy a kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek az élők közé és beköltözhetnek azokba. Ennek kivédésére öltöznek ilyenkor az emberek különféle álcázó maskarákba, hogy becsapják, összezavarják a holtak szellemeit. 

 

 

Az Anima Prizma Mozgásműhely tagjai tűztánccal kápráztatták el a közönséget

 

A belsejében mécsessel világító, faragott töklámpás pedig a halloween egyik legfontosabb kelléke, szimbóluma. A faragott sütőtök angol elnevezése Jack O'Lantern, azaz Lámpás Jack. Egy ír legenda szerint Jack egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; amikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén.

 

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is a Hunyadi téren töltötte a délutánt

 

Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába), és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket az amerikaiak időközben tökre változtatták, a világító sárga gömb pedig lassan halloween szimbólumává vált.