Tökfesztivál a Hunyadin

Tavaly a járvány miatt elmaradt, így idén az eddigieknél is jobban várták Terézváros lakói az őszi tökfaragó fesztivált. A péntek délutáni halloween-i rendezvényen a szélesen vigyorgó és rémisztően vicsorgó tökfejek mellett tűzoltók, lángzsonglőrök és arcfestők garantálták a jó hangulatot, a Líra Pont pedig sült sütőtökkel kedveskedett a jelen lévőknek. A fesztivált a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány (TEKA) szervezte.

Már négy óra előtt hosszú sor kígyózott keresztül a Hunyadi téri parkon, volt, aki azt mondta, 2 éve lemaradt a fesztiválról, azóta várja, hogy nyilvánosan is bizonyíthasson. Mások is arról számoltak be, készültek, a rendezvényre: tervekkel és szerszámokkal érkeztek, ha esetleg az önkormányzat által biztosított tökfaragó-készlet kevésnek bizonyulna. A tököket Miyazaki Jun, humán ügyekért felelős alpolgármester, többedmagával ugyan, de személyesen adta át a terézvárosiaknak, akik faragókészletet, mécsest és sorszámot kaptak, hogy minden együtt legyen a versenyre.

 

 

 

Sorban állnak a tökért a terézvárosiak

 

 

 
Miyazaki Jun alpolgármester személyesen osztotta a tököket

 

 

 
dr. Beleznay Zsuzsanna és Miyazaki Jun alpolgármesterek a 67-es számú versenytökhöz nyújtják át az alapanyagot

 

Hatalmas elánnal vetették bele magukat a terézvárosiak péntek délután a tökfaragásba - sokan már otthon megtervezték, milyen tökfejet készítenek, voltak, akik komoly szerszámokkal felszerelkezve érkeztek, és akadt olyan is, aki kellékeket gyártott elképzelt kreálmányához, Mazsola és Tádé töklakához. Talpalatnyi hely alig maradt a Hunyadi téren. A parkot, a járdát és a piacteret ellepték a faragócsaládok, baráti társaságok, kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek. Töreki MIlán, a rendezvényt szervező TEKA elnöke igyekezett mindenhol ott lenni, hogy azonnal intézkedhessen, ahol szükség volt rá. 

 

 

 

 

    

 

 

Sajószegi Péter képviselő is a tökfaragókkal fesztiválozott
 

 

 

 

Amíg készültek a versenyművek, addig dr. Beleznay Zsuzsanna alpolgármester, az esemény konferanszié-házigazdája hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt, majd egy tűzoltót "hívott segítségül", aki felhívta a figyelmet a halloween-i és a halottak napja környéki időszakban gyakran használt mécsesek veszélyeire, illetve adott néhány praktikus tanácsot: mit tegyünk, ha esetleg megtörtént a baj, és lángol a komód.

 

 

 

dr. Beleznay Zsuzsanna és a tűzoltó

 

A park előtt a gyerekek egy igazi tűzoltókocsival és annak minden tartozékával ismerkedhettek meg közelről. A picik körében ez a program és az arcfestés aratta a legnagyobb sikert. Többen "meglógtak" a családtól, hogy kipróbálják a csapokat, tömlőket vagy félelmetes halloween-i pókokat, szellemeket festessenek a pofijukra.

 

 

 

 

 

 

 

Mire besötétedett, a tökök is elkészültek. A zsürinek a Lángoló leguánok tűzzsonglőr duó adott kis időt a tökök szemrevételezésére. Nehéz dolguk volt, mert rendkívül kreatív és szépséges tökfejek születtek: akadt köztük hagyományos 1 foggal vicsorgó, bohócpofa, cicaarc, a saját belesejét kihányó és maszkos fej is.

 

 

 

 
Az egyik "lángoló leguán" és egy bátor önként jelentkező
 

 

 

 
A versenyzők nagyon várták az eredményhirdetést, több mint 100 versenymű született

 

 

A díjakat dr. Beleznay Zsuzsanna és Temesvári Szilvia alpolgármesterek közösen adták át a nyerteseknek. Két harmadik, két második és két első helyezettet hirdettek, és kiosztottak számtalan különdíjat is. A színpad az est végére megtelt a díjazottakkal és a csodás tökfejeikkel.

 

 

 
dr. Beleznay Zsuzsanna és Temesvári Szilvia
 

 

 

 

A díjazottak a díjátadókkal
 

Fotók: Berecz Valter/Képszerkesztőség