Tojásfa: Üzenetekkel csalogatjuk elő a tavaszt

Egy tavaszt csalogató tojásfával találkozhatunk húsvétig a Hunyadi tér zenepavilonja mellett.

„Köszönet az ápolóknak, orvosoknak, rendőröknek, tűzoltóknak, óvónéniknek! Think positivly! A közösség összekovácsolásában van a legnagyobb erő! Találkozzunk újra! Együtt megcsináljuk! Hajrá, Terézváros”. Ilyen és ehhez hasonló bizakodást, derűt felvillantó, kézzel írt üzeneteket rejt a terézvárosiak tojásfája.

 

 

Töreki Milán, a TEKA kuratóriumának elnöke maga is megírta saját üzenetét
 

 

A bokrok és a fák húsvétra való feldíszítésének szokása eredetileg német nyelvterületről származik, ahol évszázadok óta él ez a hagyomány. A tojások a termékenységet, illetve az élet halál feletti győzelmét, tavaszvárást jelképezik.

 

„A Hunyadi téri zenepavilon mellett egy máshol feleslegessé vált, felaprításra ítélt kis fát ástunk a földbe. Így egy időre megmentettük a növényt, ugyanakkor lehetőséget adtunk az erre járó embereknek, hogy velünk ünnepeljék a tavaszt, és ki-ki a maga üzenetét megfogalmazva mondjon köszönetet a járvány közben értünk dolgozóknak. Szeretnénk hagyományt teremteni ezzel a kezdeményezéssel, és ezután minden évben felállítjuk Terézváros tojásfáját” – mondta el Töreki Milán, a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány (TEKA) kuratóriumának elnöke.

 

 

Terézváros alpolgármesterei: (balról) Miyazaki Jun, dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna és Temesvári Szilvia

 

 

A csinos kis fa március 23-tól egészen húsvétig marad a Hunyadi téren. A járókelők a fa tövébe lerakott kis kosárból elvehetnek egy-egy tojást, és a mellette lévő filctollakkal saját üzeneteiket írhatják rá. Így végül a felhelyezett tojásokkal teljesen díszbe borulhatnak az ágak. Ha kiürülne a kosár, a díszeket a Hunyadi tér parkőrei pótolják.

 

 

Húsvétig bárki megírhatja a saját üzenetét és felteheti a tojásdíszt Terézváros fácskájára

 

 

Gaár Iván, az önkormányzat közbiztonsági tanácsnoka a fa felavatása során elmondta, hogy bár a tomboló COVID járvány nem teszi lehetővé a nagyobb tömegeket vonzó programokat, nincs módunk együtt ünnepelni, a TEKA azt szeretné, ha közösségi élményhez juthatnának a kerületi lakosok.

 

„Ezért állítottuk fel ezt a fát és ezért bíztatjuk arra az embereket, hogy fogalmazzák meg üzeneteiket, írják fel a tojásokra és így mondjunk köszönetet a járvány alatt értünk dolgozóknak!

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /képszerk.hu