Többmilliós kárt okozott a vihar Terézvárosban

Harminc esetben siettek a bejelentők segítségére a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói Terézvárosban vasárnap a vihar alatt és azt követő órákban. A Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint még pontosan nem tudni, mekkora kár keletkezett a közintézményekben és a bérlakásokban, de az már tudható, hogy az összértéke több millió forintra rúg. Öröm az ürömben, hogy az önkormányzati ingatlanok biztosítása a viharkárokra is kiterjed.

A fővárosban a vihar helyenként nagy erejű széllel, jégesővel érkezett, az özönvízszerű esőzés Terézvárosban is órákon át tartott, nemcsak az Oktogonnál, de több utcában is patakká változott az úttest. Sok helyen az autók tengelyéig ért a víz.

 

A budapesti egyesített vízelvezető közműrendszerben a csapadék és a szennyvíz azonos alapvezetéket terhel. A hatalmas felhőszakadás miatt a rendszer telítődött és a víz visszatorlódott az utcákra, a rákötött épületek legalsó szintjeire, a pincékbe, földszintekre. Olyan is előfordult, hogy a legalsó szinten lévő ingatlanokba az utcán hömpölygő víz az ajtókon és ablakokon zúdult be.

 

A nagy mennyiségű víz elvezetése azonban felülről, a tető felől is gondokat okozott: jó néhány épületben a szigetelés hiányossága, másutt pedig a tökéletes állapotú tető ellenére a vízelvezető-rendszer telítődése miatt öntötte el kisebb-nagyobb mértékben a lakásokat a víz. „Beázás tehát nemcsak felülről, hanem alulról is keletkezhetett, kedvezőtlen esetben pedig mindkét irányból egyszerre” – mondta el Járási László, a Vagyonkezelő műszaki igazgatója.

 

A Terézvárosi Vagyonkezelő kezelésében levő ingatlanokból folyamatosan érkeztek és érkeznek beázásról bejelentések, a helyszíneléseket követően a kisebb hibákat a szakemberek azonnal kijavították, megkezdődött a nagyobb léptékű helyreállítási munkák felmérése, elvégzése, a biztosítási ügyek intézése.

 

A műszaki igazgató tájékoztatása szerint a viharkár mértéke jelenleg még jó közelítéssel sem becsülhető meg, ez ugyanis csak a beázások kiszáradása után válik lehetővé, annyi azonban bizonyos, hogy a kár összértéke több millió forint lesz.

 

Szerencse a szerencsétlenségben viszont, hogy a terézvárosi önkormányzat minden ingatlanja közvetve vagy közvetlenül biztosítva van viharkárok ellen, így a helyreállítás költségeit nem az önkormányzatnak kell állnia, az összeg jelentős hányadát a biztosító megtéríti.

 

Fotó: MTI