Többen nyaralhatnak

Október végéig tölthetnek el egy-egy hetet a terézvárosiak az önkormányzat tökéletesen felszerelt siófoki üdülőjében. Szász Károly idősügyi tanácsnok, az idősügyi tanács alelnöke arra biztatja a kerületben élőket, illetve az önkormányzatban és intézményeiben dolgozókat, hogy éljenek a lehetőséggel.

A Demokratikus Koalíció politikusa, Szász Károly frakciótársával, Miyazaki Jun alpolgármesterrel az idén tavasszal terjesztette be azt a javaslatot, amelynek köszönhetően a siófoki önkormányzati nyaraló nyitvatartása lényegesen hosszabb lett. Az üdülő a változtatások utáni új rendben az idén október végéig, jövő tavasszal pedig már március elejétől fogadja a vendégeket. 

 

Lehetőségek ősszel is

 

Mivel a nyaralóban hat éjszakát lehet eltölteni, a szeptember 21-től idényzárásig tartó időszakban még öt turnusra lehet pályázni. Az október 22-én kezdődő iskolai őszi szünet és az utolsó siófoki turnus október 19-i kezdőidőpontja nem esik egymástól távol, így arra is van lehetőség, hogy egy hetet a gyerekes családok is együtt töltsenek a Balatonnál.

„Azt persze nem tudni, hogy a mostani, csodálatosan szép idő még meddig tart. Azonban a nyaraló fűthető, és a háromszintes épület földszintjén kialakított wellnessrészlegben jakuzzi és szauna is rendelkezésre áll, így akkor is érdemes elutazni, amikor már elmúlik a nyarat idéző meleg” – jegyezte meg az idősügyi tanácsnok. Szerinte a környék felfedezése, múzeumainak, nevezetességeinek felkeresése akkor is remek programnak ígérkezik, ha esik az eső vagy hidegebb van. Nem is szólva arról, hogy a nyaraló központi fekvéséből adódóan a siófoki kulturális intézmények is könnyen elérhetők.

 

Még többen juthatnak el

 

Szász Károly emlékeztetett arra, hogy kezdeményezésüknek köszönhetően amiatt is többen juthatnak el az önkormányzati üdülőbe, mert bevezették a jövedelem nagyságától függő, differenciált térítési díjakat. Ennek eredményeként nemcsak a szociálisan leginkább rászoruló, hanem a jobb anyagi körülmények között élő terézvárosi lakosok is eséllyel pályázhatnak az üdülési lehetőségre.

 

 

Szász Károly idősügyi tanácsnok célja az volt, minél többen nyaralhassanak az önkormányzati üdülőben

 

„Természetesen a szociálisan rászorulók továbbra is jutányos áron üdülhetnek. Amennyiben a családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 120 ezer, egyedülállók esetén a 150 ezer forintot, akkor a 18 év feletti felnőtteknek egy éjszakára fejenként 2500 forintot kell fizetni. A 18 év feletti, de tanulmányokat folytató fiatal felnőttek és a hat évnél idősebb gyerekek után 1500 forint az üdülési díj naponta, a hat év alattiak pedig ingyen nyaralhatnak” – sorolta a képviselő, hozzátéve, hogy a legmagasabb jövedelműek még így is mélyen a piaci ár alatt üdülhetnek.

 

Szélesre tárt kapuk

 

Szász Károly kiemelte, a tavasszal elfogadott változtatások bevezetése óta arra is van lehetőség, hogy amennyiben az üdülő kihasználtsága lehetővé teszi, a terézvárosi lakosok más kerületben élő rokonaikkal, ismerőseikkel közösen üdüljenek. Ez esetben a nem Terézvárosban élőnek a rendeletben meghatározott díj kétszeresét kell megfizetniük.

 

A pályázati feltételek is átláthatóbbá és egyszerűbbé váltak. A korábbi szabályok megváltoztatásának az volt a célja, hogy minél többen vehessék igénybe a szolgáltatást, ily módon pedig az üdülő kihasználtsága is javuljon.

A politikus hangsúlyozta, nagy örömére szolgál, hogy a kerületben élő időseket tömörítő szervezetek, nyugdíjasklubok is pályáztak. Szeptemberben a Terézvárosi Gondozó Szolgálat Idősek Klubjának tagjai közül is többen eltöltöttek egy maradandó élményt adó hetet az önkormányzati nyaralóban.

 

Jobb és igazságosabb

 

A DK politikusa kitért arra is, hogy a pandémia miatt a figyelem középpontjába kerültek azok, akik az önkormányzat különböző intézményeiben nap mint nap az itt élőkért fáradoznak. Róluk sem feledkeztek meg. Míg korábban legfeljebb ad hoc jelleggel juthattak el az üdülőbe, ma már, ha a kihasználtság engedi, nemcsak az elő- és utószezonban, de a főszezonban is pályázhatnak.

 

Már az első hónapok tapasztalatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az üdültetés rendszere jobbá és igazságosabbá vált. Szász Károly szerint a jövőben még azon kellene gondolkodni, hogyan lehetne az üdülési lehetőségről szóló információkat az érintettekhez hatékonyabban eljuttatni.

 

Szöveg:DÁ
Fotó: Berecz Valter, Adrián Zoltán/kepszerk.hu