Több mint sportteljesítmény

A holokauszt áldozataira való emlékezés és egy nagyszerű sportemberi tett helyszíne volt egyszerre hétfő délután a Duna és rakpartja – vagyis szenvedés és életigenlés egyaránt megidéződött. A cipőket formázó emlékműnél az Élet Menete Alapítvány megemlékezése zajlott, majd Schirilla György, folytatva édesapja hagyományát, átúszta a jéghideg folyót.

Az Élet Menete Alapítvány legfőbb célkitűzése az emlékezésen túl az életszeretet, az életigenlés hangsúlyozása, amire a holokauszttúlélők ösztönzik szervezetünket – mondta beszédében Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke. Mintegy rímelve e szavakra, üdvrivalgással érkeztek a helyszínre Schirilla György társaságában a belvárosi Szemere Bertalan Általános Iskola diákjai, kimondatlanul erősítve az üzenetet, hogy a pusztítás soha nem győzedelmeskedhet az élet és a szeretet felett. A megemlékezők között pedig ott volt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is.

 

 

 

Schirilla György a Szemere Bertalan Általános Iskola diákjaival érkezett

 

„A magyar és a főváros történelmének egyik legfájóbb eseményének helyszínén, a pesti Duna parton állva az áldozatok előtti tisztelgésen túl arra emlékeztet bennünket, rajtunk múlik, hogy a Duna összeköt vagy elválaszt bennünket. Ha képesek vagyunk egymást segíteni, jobbá válni, ha nincs félelem a szívünkben és tudunk mindannyiunkért szólni és tenni, akkor tanulhatunk a múltból, a Duna összeköt bennünket” – mondta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Majd szólt arról is, hogy Schirilla György a Duna átúszásával nemcsak a folyó megszelídítését, de a partok, azaz Buda és Pest, sőt, az ország egyesítését is szimbolizálja.

 

 

Schirilla György beszédében édesapjáról, a nagyszerű sportolóról is megemlékezett

 

Mielőtt a Dunába merült volna, Schirilla György – akiről talán kevesen tudják, hogy a terézvárosi vagyonkezelőcég munkatársa – hangsúlyozta, szomorúság lakik a szívében, hogy ezen a helyen nagyon sok csodálatos embert öltek meg, és őszintén bízik abban, hogy ez soha, de soha többé nem történhet meg. Emlékeztetett rá, hogy Hanuka utolsó napján a fényt köszöntjük, a szeretet üzenetét hordozzuk magunkban, az erőt, hogy mindig a jó, az igazság oldalára álljunk. Elárulta, az úszásra készülve nemcsak a folyó sikeres átúszásáért, de azért is imádkozott, hogy az emberek szeressék, tiszteljék és fogadják el egymást. Számára ez a nap erről és természetesen édesapja emlékének őrzéséről szól, aki harminchétszer úszta át a jeges Dunát.

 

 

 
Verő Tamás főrabbi (háttérben Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és a Duna átúszására készülő Schirilla György)

 

Verő Tamás főrabbi hanukáról, a csodák ünnepéről beszélt. Mint fogalmazott, a csoda a test és a lélek egyensúlya nélkül nem működhet és ez a harmónia segíti majd Schirilla Györgyöt is, amikor átússza folyót.

 

 

Az egyik gyertyát Soproni Tamás, Terézváros polgármestere gyújtotta meg

 

Az áldás után a gyerekek alkotta különleges hanukián meggyújtották a nyolc gyertyát. Ezt követően Kardos Péter főrabbi az áldozatok emlékérére elénekelte a gyászimát, majd a jelenlévők elhelyezték a cipőknél az emlékezés virágait és kavicsait.

 

 

Shirilla György félúton

 

Az Erzsébet híd lábához Schirilla György a szemerés gyerekekkel futva érkezett.  A parton didergők lélegzetvisszafojtva nézték, ahogy vízbe ereszkedett és úszni kezdett. A srácok annyira izgultak, hogy még a Mikulás-csomag csábításának is ellenálltak, addig nem mozdultak, míg az úszó a túlparton célba nem ért. A nap hősét mindkét oldalon óriási ovációval fogadták.

 

 

Ünneplés a célban

 

Szöveg: D.Á.
Fotó: Karancsi Rudolf/kepszerk.hu