Több mint bevásárlóközpont

Fejlesztések, együttműködési lehetőségek kerültek szóba Soproni Tamás polgármester és a kerület legnagyobb zöldfelületét is magába foglaló, több mint húszéves Westend vezetői közötti találkozón.

„Terézvárosnak az az érdeke, hogy minél több közösségi tér álljon rendelkezésére az itt élőknek, ezért örülünk annak, ha a Westend ilyen lehetőségeket kínál a számukra, fejleszti az ilyen tevékenységeit” – mondta Soproni Tamás polgármester azon a bejáráson, amelyet a bevásárlóközpont vezetőivel tartottak szerdán. Az apropó az volt, hogy megújult az épületegyüttesben található szálloda és a kerület és a Westend között számos kapcsolódási pont van, ezekről részletesen beszéltek. Soproni Tamás szerint az együttműködés élő, példaként említette az ingyenes parkolás ideje alatt nyújtott és utána is folytatódó segítséget.

 

 

 

 

„A Westend a legtöbbek fejében bevásárlóközpontként él, mi jobban szeretjük az épületegyüttes kifejezést, hiszen négy különböző funkciót foglal magába. A kereskedelem mellett irodaház, szálloda és parkolóház is helyet kapott itt, valamint nálunk található Budapest legnagyobb tetőkertje, ami egyben Terézváros legnagyobb zöldfelülete is” – erről már Ágházi Gyula, a tulajdonos Gránit Pólus csoport vezérigazgatója beszélt. Az idén 22 éves bevásárlóközpont évi 20 millió látogatót vonz és 10 ezer embernek ad munkát – a vezérigazgató szerint is nagyon fontos, integráns része a VI. kerületnek.

 

 

 

 

A Westend jelentős átalakításon esik át, amely elsősorban az épület nem látható részeit fogja érinteni – a működtetése válik sokkal fenntarthatóbbá az energiafelhasználás jelentős csökkentésével. Látványos változás még, hogy a szálloda üzemeltetője mostantól az Intercontinental-csoport: július végén nyílt meg az első hazai Crowne Plaza hotel, amelynek étterme és kávézója, az eddigiektől eltérően, immár a nem szállóvendégek számára is nyitott lesz.

 

 

 

Nemcsak az infrastruktúrára figyelnek, Ágházi Gyula elmondta, hogy komoly társadalmi szerepvállalási programot alakítottak ki és valósítanak meg. Továbbra is „célzott segítségként” parkolóhelyeket biztosítanak terézvárosiak számára. A tetőkerten idén is zajló nyári programokat kulturális és színházi eseményekkel bővítették. A Westend számára fontos a mikromobilitás támogatása, az, hogy az autó és tömegközlekedés mellett más eszközöket (kerékpár, roller) is használjunk a városban, ennek érdekében civilszervezetekkel is együttműködnek. De nyitnának még jobban a város felé is: az épület Váci út felé eső oldalának 12 méter széles járdájára életet vinnének, promenáddá varázsolnák közösségi terekkel, programokkal.

 

Soproni Tamás és Ágházi Gyula egyetértett abban, hogy nyitottak minden a Westendet és a környezetét érintő észrevétel, probléma kezelésére – így például mindkét fél érdekelt és eltökélt a Nyugati tér mielőbbi megújulását illetően.

 

Szöveg: Csepregi János Botond

Fotó: Berecz Valter