Testületi ülés: szociális támogatás és klímastratégia

A járvány miatt nehéz helyzetbe került lakosok támogatása, Terézváros klímastratégiája, az idősügyi tanács létrehozása, házassági csomag. Többek között ezek a témák voltak napirenden a képviselő-testület szeptember 30-i ülésén, amelyet a járványügyi előírások szigorú betartásával, az Eötvös 10 színháztermében tartottak meg.

 

Heves szócsaták, személyeskedő viták

 

 

Csaknem másfél óra kellett ahhoz, hogy a testület elfogadja az ülés napirendjét és megkezdődhessen az előterjesztések tárgyalása. Ennek oka főként az volt, hogy a Fidesz frakció sérelmezte, hogy képviselőik nem kaptak bizottsági elnöki, tanácsnoki pozíciót, nem kerülnek be az önkormányzati cégek felügyelő bizottságaiba és igazgatóságaiba.  Dr. Bundula Csaba, a Fidesz képviselője és az MSZP-frakció tagjai között a vita sokszor személyeskedésbe torkollott.

 

 

 
Dr. Bundula Csaba, a Fidesz és Szilágyi Erika, az MSZP képviselője között több heves szócsata zajlott az ülésen
 

 

Soproni Tamás polgármester (Momentum) és a koalíció képviselői közül többen is jelezték a Fidesz-frakciónak, hogy az ülés megzavarásával, az időhúzással akadályozzák a munkát. A fideszes képviselők erre reagálva elmondták, tudnának és szeretnének is konstruktívak lenni, de ez nem lehetséges, amíg nem teszik lehetővé, hogy delegáltjaik belelássanak a cégek munkájába. Mint mondták, ez nem pozícióhajhászás, hanem dolgozni akarás. Azt pedig, hogy ők mit tettek a kerületért, azt az mutatja, hogy jelentős tartalékkal hagyták a kasszát utódaikra, akik most ebből támogathatják a terézvárosiakat. Ez minősíti őket, a kerületiekért végzett munkájukat – ismételte többször Császárné Csóka Ilona, dr. Bundula Csaba és Lindmayer Viktor frakcióvezető.

 

 

 
Soproni Tamás polgármester többször jelezte a Fidesz-frakciónak, hogy akadélyozzák az ülés hatékonyságát
 

 

 

Folytatódik a Terézváros melléd áll program

 

 

A Covid-járvány miatt tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet alatt a kerület önkormányzata a Terézváros melléd áll programmal segítette a járvány miatt megélhetési problémákkal küzdő lakosait. Most ennek folytatásáról döntött a testület.

 

A tavaszi rendelet három új szociális támogatási formát vezetett be: az állásvesztési támogatást, a krízistámogatást és a veszélyhelyzeti bérleti díj-támogatást, melyek korábban veszélyhelyzet fennállása alatt voltak igényelhetőek.

 

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet június 18-tól megszűnt, de ez nem jelentette a járvány végét, sőt, a megbetegedések száma folyamatosan nő, a járvány második hulláma is egyre többeket érinthet anyagi szempontból súlyosan. Ezeket figyelembe véve döntöttek a képviselők a Terézváros melléd áll program folytatása mellett.

 

Az állásukat elvesztett terézvárosiak most is havi 100 ezer forintot kaphatnak, vagy addig az összegig pótolják a megállapított álláskeresési járadék összegét. A krízistámogatásra harminc naponként egyszer, összesen három alkalommal van lehetőség, ezek együttesen nem haladhatják meg a 120 ezer forintot.

 

Veszélyhelyzeti bérletidíj-támogatást havi rendszerességgel kaphatnak a járvány első vagy második hullámában fizetés nélkül maradt terézvárosiak, akiknek a lakhatása azért került veszélybe, mert a bérleti díjat nem tudják fizetni, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem a 99 ezer 750 forintot nem haladja meg, valamint a fizetendő bérleti díj nem több, mint havi 150 ezer forint. A támogatás mértéke a bérleti díj fele, maximum 50 ezer forint, amit legfeljebb három hónapig kaphat az illető.

 

 

 

Laptopra pályázhatnak a kerületi diákok

 

 

Az önkormányzat ismét szeretne segíteni azoknak a diákoknak, akik a járvány miatt otthon, digitális tanrendben kénytelenek tanulni. Ahogy tavasszal, így most is laptopokat igényelhetnek a Terézvárosban állandó lakóhellyel rendelkező iskolások, amennyiben háztartásukban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a 120 ezer forintot. Most az általános és középiskolások mellett a felsőoktatási intézményben tanulók is jelentkezhetnek. Az önkormányzat az internettel nem rendelkezőknek havi 3 ezer forintos támogatást is biztosít otthoni internet-előfizetésre, szintén a tanév végéig.

 

Tavasszal a rendelkezésre álló 30 darabos keretből 15 gépet osztott ki az önkormányzat a pályázóknak, ötöt pedig a Terézváros Család­ és Gyermekjóléti Központ kapott meg (az általuk ellátott gyermekek oktatása céljából). Miyazaki Jun alpolgármester egyéni képviselői keretéből egy laptopot ugyancsak a családsegítőnek, pontosabban az oktatást végző tanárnak adott.

 

 

 

 
Miyazaki Jun alpolgármester

 

 

 

Ingyenes COVID-tesztet mindenkinek

 

 

A magyar kormánytól azt várja el a terézvárosi képviselő-testület, hogy minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgárnak térítésmentesen biztosítsa a COVID-19 tesztet. Mint Kecskés Balázs, a DK frakcióvezetője elmondta, a kormány a veszélyhelyzetet kihasználva fogott bele az önkormányzatok kivéreztetésébe, milliárdokkal károsította meg a terézvárosi önkormányzatot is. ,,A magyar állampolgárok a tesztek árát TB-járulék útján már megfizették” - tette hozzá. 

 

 

 
Kecskés Balázs, a Demokratikus Koalíció képviselője az ingyenes tesztekért szólalt fel
 

 

 

 

Az azonos nemű párok is kapnak jegyescsomagot”

 

 

Az elmúlt képviselő-testületi ülésen nem, most azonban sikerült megszavazni Soproni Tamás polgármester azon kezdeményezését, hogy az ötvenezer forint értékű ajándékcsomagot, amely minden friss házasnak jár a kerületben, az elfogadás és az egyenlőség jegyében ezután a regisztrált élettársi kapcsolatot frissen bejegyeztetett azonos nemű párok is megkaphassák.

 

Szilágyi Erika, az MSZP frakcióvezetője a javaslat tárgyalása során figyelmeztetett arra, hogy az előző testületi ülésen nem kizárólag a hiányzó szocialista képviselők miatt nem tudta elfogadni a testület ezt az előterjesztést, hiszen más is távol maradt az üléstől, nem csak ők. Mint mondta: „Az MSZP számára a szolidaritás alapelv, alapérték. Mi olyan társadalom megteremtését tartjuk célunknak, amely a szabadság, az egyenlőség, az igazságosság és a szolidaritás értékén alapul.” Soproni Tamás erre reagálva azt mondta: „Sajószegi Péter karanténban volt, így igazoltan volt távol, más képviselők viszont egyszerűen úgy döntöttek, hogy azon az ülésen nem végzik el a munkájukat.”

 

 

 

Létrejött a Terézvárosi Idősügyi Tanács

 

 

A főváros után, most már Terézvárosban is megkezdheti működését az Idősügyi Tanács – erről döntöttek a képviselők. Az új testület a különböző időseket képviselő szervezetekkel és szakértőkkel konzultál majd, véleményez, javaslatokat tesz. Foglalkoznak a munka világának időseket érintő kérdéseivel, a nyugdíjpolitikával, nyomon követik és elemzik a nyugdíjasok életkörülményeit, lehetőségeit, az idősotthonok helyzetét. A terézvárosi Idősügyi Tanács egyfajta kapocs lesz az idősek szervezetei és az önkormányzat között, tagjai pedig elsősorban a helyi időseket tömörítő szervezetek képviselői lesznek.

 

Császárné Csóka Ilona (Fidesz) képviselő indítványára az előterjesztést úgy módosították, hogy a tanácsban a helyi családsegítő, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat képviselői, az önkormányzat idősügyi referense is kerüljön be, akárcsak a képviselő-testület 62 évnél idősebb tagjai. Ezt előterjesztőként a gyümölcsöző közös munka érdekében Szász Károly idősügyi tanácsnok befogadta.

 

 

 

 

 
Lindmayer Viktor frakcióvezető és Császárné Csóka Ilona a Fidesz képviselője
 

 

 

 

Tanulmánytervek a Hunyadi téri csarnokról      

 

 

A Hunyadi téri vásárcsarnok belső felújítására írtak ki pályázatot még a nyáron, amelyre 23, vásárcsarnok tervezésben és felújításban tapasztalt tervezőirodát és építészt hívtak meg.

 

Összesen 12 pályamű érkezett szeptember 1-jéig. A tervezők feladata a belső terek funkciójának vizsgálata volt. Győztest nem hirdettek, de a tervekben bemutatott javaslatok megmutatják, mennyi különböző megoldás létezik ugyanarra a feladatra, amit vizsgálni, összehasonlítani érdemes. A tanulmánytervekben szereplő valamennyi gazdasági, elrendezési, városrendezési építészeti, mérnöki megoldást, javaslatot a kiírásban foglaltak szerint az önkormányzat szabadon felhasználhatja. A tervek a Hunyadi csarnokban bárki számára megtekinthetőek.

 

 

 
Győrffy Máté alpolgármester
 

 

 

Kerületi klímastratégia

 

 

Terézváros kötelezettséget vállalt arra, hogy a kerületi szén-dioxid-kibocsátásokat 40 százalékkal csökkenti, és ennek érdekében átfogó klímastratégiát és akciótervet készít.

 

A testület által most elfogadott anyag összefoglalja azokat a javasolt energetikai és klímavédelmi célú intézkedéseket, beruházásokat, amelyeket az önkormányzat a kerület lakosaival közösen 2030-ig meg kíván valósítani. A SECAP 53 néven futó akcióterv 53 intézkedést sorol fel, melyekről a képviselő-testület évente dönt majd.

 

 

 
Temesvári Szilvia alpolgármester
 

 

 

 

EGY MONDATBAN:

 

 -         Rendeletben szabályozták a kerületben működő játszóterek, sportpályák és parkok használatát, így most már mindenhol házirend szabályozza a működést 

 

-         A képviselők megemelték a korhatárt, így 23 éves korig pályázhatnak a fiatalok kerékpárvásárlási támogatásra. Pályázni egész évben lehet.

 

-        Bajza és Bulcsú utcát összekötő gyalogos aluljárót oly módon újítják fel, hogy az alkalmassá váljon a szabályos és biztonságos kerékpáros közlekedésre is.

 

- A Terézvárosi Önkormányzat Mesevilág Óvodájának három csoportjában növekedhet a számított létszám.

 

 

 

 

Szöveg: Gajdács Emese

 

Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség